Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 129 | Explozii puternice zguduie orașul ucrainean Nikolaev, la o zi după ce rușii au bombardat Insula Șerpilor folosind bombe cu fosfor

Război în Ucraina, ziua 129 | Explozii puternice zguduie orașul ucrainean Nikolaev, la o zi după ce rușii au bombardat Insula Șerpilor folosind bombe cu fosfor

Război în Ucraina, ziua 129. Avioane rusești Su-30 au bombardat aseară Insula Șerpilor, a scris presa locală, citându-l pe comandantul armatei Ucrainei, Valeri Zalujni.

Război în Ucraina, ziua 129 | Explozii puternice zguduie orașul ucrainean Nikolaev, la o zi după ce rușii au bombardat Insula Șerpilor folosind bombe cu fosfor
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Iul 2022   •   21:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Armata ucraineană acuză Rusia că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor
  • Centru de reabilitare pentru copii din Ucraina, care aparține Republicii Moldova, bombardat de ruși
  • Norvegia anunţă un ajutor de un miliard de euro pentru Ucraina
  • Forțele rusești au abandonat punctul strategic de pe Insula Șerpilor
  • Joe Biden a anunţat că Washingtonul trimite în Ucraina sistemul său de apărare NASAMS
  • Șeful NATO răspunde ce se va întâmpla dacă Rusia va încerca să repete agresiunea din Ucraina
  • Separatiştii anunţă asediul Lisichansk, oraş cheie din estul Ucrainei. Ucraineniii neagă

Update 2 iunie, ora 21:40 Preşedintele Belarus Aleksandr Lukaşenko a afirmat sâmbătă, 2 iulie, că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului, în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova, relatează AFP.

"Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene", a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat Belta.

"Repet ce am spus şi în urmă cu mai mult de un an: nu intenţionăm să luptăm în Ucraina", a declarat el.

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Moscova va livra "în următoarele luni" Belarusului rachete Iskander-M capabile să transporte încărcături nucleare

Update 2 iunie, ora 20:00 În cursul zilei de sâmbătă, rușii au bombardat zone din Harkov și Dnipropetrovsk, relatează The Kyiv Independent. Trupele rusești au lovit Chuhuiv, din regiunea Harkov, și Pavlohrad, din regiunea Dnipropetrovsk. Potrivit sursei citate, nu au fost până acum raportate victime de către autoritățile locale.

Update 2 iunie, ora 19:30 Serviciul de urgență din Ucraina anunță că operațiunea de curățare a molozului la mall-ul din Kremenciuk distrus de o rachetă rusească s-a încheiat, salvatorii recuperând nu mai puțin de 29 de fragmente de trupuri umane dintre dărâmături.

Într-o postare pe Facebook, Serviciul de Urgenţă de Stat al Ucrainei a anunțat că: „Pe 2 iulie, la 13:25, în Kremenciuk, operațiunile de curățare a molozului au fost încheiate la centrul comercial Amstor, care a fost distrus în urma unui atac cu rachete pe 27 iunie”, precizând că cel puțin 19 oameni au fost uciși și peste 60 au fost răniți în atac. Potrivit Serviciului, 29 de fragmente umane au fost găsite de când echipele de intervenție au început operațiunile de salvare.

Update 2 iunie, ora 17:40 Armata ucraineană a declarat sâmbătă că oraşul Lîsîceansk, aflat în centrul unor lupte intense din ultimele zile, „nu este înconjurat”, contrar a ceea ce susţin separatiştii sprijiniţi de armata rusă.

„Luptele în jurul Lîsîceansk se dezlănţuie. Din fericire, oraşul nu este înconjurat şi se află sub controlul armatei ucrainene”, a declarat Ruslan Muzîciuk, purtătorul de cuvânt al Gărzii Naţionale a Ucrainei, dezminţind informaţiile date mai devreme de un reprezentant al forţelor armate separatiste din Luhansk.  

„Astăzi, miliţia populară din Luhansk şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lîsîceansk este complet înconjurată”, a declarat mai devreme Andrei Marociko, citat de agenţia de presă TASS.

Update 2 iunie, ora 17:00 Separaţiştii susţinuţi de ruşi au declarat sâmbătă, 2 iulie, că au înconjurat „complet” Lisichansk, în estul Ucrainei, un oraş cheie aflat în centrul luptelor intense din ultimele zile, informează AFP.

„Astăzi, miliţia populară din Lugansk (armata separatistă, n.red.) şi forţele armate ruse au ocupat ultimele înălţimi strategice, ceea ce ne permite să afirmăm că localitatea Lisichansk este complet înconjurată”, a indicat un reprezentant al armatei separatiste din Lugansk, Andrei Marotchko, citat de agenţia de presă rusă TASS.

Lisichansk este ultimul oraş important din regiunea Lugansk controlată de armata ucraineană.

Update 2 iunie, ora 16:20 Preşedintele american Joe Biden a anunţat că Washingtonul trimite în Ucraina sistemul său de apărare NASAMS, pe care îl foloseşte pentru a păzi spaţiul aerian deasupra Casei Albe, Pentagonului şi Capitoliului SUA, informează Baha.com.  

Sistemul avansat de apărare aeriană NASAMS, capabil să lovească ţinte la o distanţă de peste de kilometri, în funcţie de rachetele cu care este echipat. NASAMS este un sistem avansat de apărare aeriană norvegiană produs de un consorţiu al corporaţiei americane Raytheon Technologies şi grupului norvegian Kongsberg. Complexul include lansatoare şi staţii radar Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel. Fiecare lansator mobil are şase poduri de rachete sol-aer cu rază medie şi lungă de acţiune.   

Forţele ucrainene au început să folosească sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), furnizat de SUA, împotriva posturilor de comandă ruseşti, a relatat The Hill citând un oficial american din domeniul apărării.  

“Ucrainenii sunt capabili să selecteze cu atenţie ţinte care să submineze efortul Rusiei într-un mod mai sistematic, cu siguranţă decât ar putea face cu sistemele de artilerie cu rază mai scurtă de acţiune”, a afirmat oficialul citat.

Update 2 iunie, ora 15:30 Fostul secretar de stat, Kissinger: ” Există trei rezultate posibile ale războiului din Ucraina”

Henry Kissinger a vorbit în luna mai prin legătură video la Forumul de la Davos şi a sugerat că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea de frontiere de-a lungul "liniei de contact" în Donbas. Această declaraţie a atras criticile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Fostul secretar de stat american spune acum că există trei scenarii prin care se poate încheia războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Primul scenariu: Ucraina pierde o parte din teritoriu

Al doilea scenariu: Ucraina recucereşte toate teritoriile ucrainene

Al treilea scenariu: Revenirea la situaţia din 24 februarie

Update 2 iulie, ora 14:30 Ruşii au arestat un om de ştiinţă bolnav în fază terminală, pentru a-l duce la închisoare: Este spionul Chinei

Un om de ştiinţă rus, bolnav de cancer în stadiu terminal, a fost arestat într-un spital din Siberia şi transferat la o închisoare din Moscova, sub acuzaţia de spionaj pentru China, scrie site-ul Tayga.info, preluat de Moscow Time.

Dmitry Kolker, 54 de ani, este director al Institutului de Optică Cuantică al Universităţii din Novosibirsk, dar acum se află în condiţii grave de sănătate: „Au luat un bărbat bolnav, internat într-un spital privat, care practic este pe moarte şi este hrănit datorită la un tub conectat la venele sale”, a denunţat fiul său, Maxim Kolker.

Update 2 iulie, ora 13:30 Încă doi britanici capturaţi de forţele ruseşti în Ucraina sunt puşi sub acuzare. Ar putea fi condamnaţi la moarte

Această informaţie vine după ce alţi doi britanici, Shaun Pinner şi Aiden Aslin, au fost condamnaţi la moarte luna trecută, scrie BBC. Cei doi s-au confruntat cu aceleaşi acuzaţii ca şi Dylan Healy şi Andrew Hill în cadrul audierii la un tribunal rus din Doneţk, care nu este recunoscut la nivel internaţional.

Aceasta a determinat o intervenţie a Curţii Europene a Drepturilor, care a cerut ca sentinţa să nu fie executată. Însă Rusia a respins apelul, afirmând că nu mai pune în aplicare deciziile Curţii de la Strasbourg.

Update 2 iulie, ora 12:00 Un fost șef al Pentagonulu ivorbește despre lipsa de pregătire a armatei lui Putin

„Tragedia timpului nostru este că Putin este o creatură care a venit direct de la Dostoievski. În fiecare seară se culcă supărat, speriat, gândindu-se că Rusia este înconjurată, iar coşmarul ăsta îl conduce”, a spus fostul şef al Pentagonului, generalul James Mattis, vorbind la un forum din Seul.

Mattis a numit prestaţia armatei ruseşti în Ucraina drept „patetică”. El a caracterizat eforturile ruşilor drept „imorale, incompetente din punct de vedere tactic, stupide din punct de vedere operaţional şi absurde din punct de vedere strategic”.

La Seul, James Mattis a susţinut că în timpul războiului din Ucraina a ieşit la iveală incompetenţa generalilor ruşi.

Update 2 iulie, ora 11:00 Ucraina anunţă că legătura cu centrala nucleară Zaporojie a fost restabilită

Operatorul de energie nucleară din Ucraina a anunţat că a restabilit legătura cu sistemele de supraveghere de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, care este ocupată de forţele ruseşti.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere atomică al ONU, a declarat că doreşte să inspecteze de urgenţă centrala din sudul Ucrainei, însă autorităţile ucrainene se opun unei astfel de vizite dacă forţele ruse rămân la control. A fost pentru a doua oară când s-au pierdut comunicaţiile cu centrala, formată din şase reactoare.

Agenţia de stat ucraineană Energoatom a precizat pe canalul său Telegram că a restabilit conexiunea "prin eforturi proprii".

Update 2 iulie, ora 10:00 Explozii puternice zguduie orașul ucrainean Nikolaev

Explozii puternice au zguduit orașul ucrainean Nikolaev sâmbătă dimineața devreme, a declarat primarul, la o zi după ce autoritățile au anunțat că cel puțin 21 de persoane au fost ucise când rachete rusești au lovit o clădire din Odesa, scrie Reuters.

Sirenele au răsunat în întreaga regiune Nikolaev, care se învecinează cu Odesa, înainte de explozii.

"Sunt explozii puternice în oraș! Rămâneți în adăposturi!" a scris primarul din Nikolaev, Oleksandr Senkevich, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Reuters nu a putut să verifice în mod independent raportul.

Vineri, exploziile au distrus o parte a unei clădiri de apartamente în timp ce locuitorii dormeau, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de atacuri cu rachete rusești care, potrivit Ucrainei, vizează civili.

În discursul său video nocturn de vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat atacurile ca fiind "teroare rusească conștientă, deliberat țintită și nu o eroare sau o lovitură întâmplătoare".

Kievul afirmă că Moscova și-a intensificat atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune, lovind ținte civile aflate la mare distanță de linia frontului. Rusia spune că a țintit obiective militare.

Update 2 iulie, ora 09:00 Norvegia promite că va sprijini Ucraina cu 1 miliard de euro

Norvegia s-a angajat să aloce 1 miliard de euro pentru a ajuta Ucraina să se apere, să sprijine persoanele aflate în dificultate și pentru reconstrucție în urma invaziei Rusiei, scrie Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Stoere a declarat că Norvegia a dorit să își exprime solidaritatea cu lupta Ucrainei pentru supraviețuire.

"Sunt aici pentru a spune că lupta Ucrainei nu este doar pentru Ucraina. Este vorba despre niște principii fundamentale ale lumii pe care o vom oferi copiilor noștri. Este vorba despre securitatea în Europa, este vorba despre soarta vecinului tău", a spus el.

"Vom oferi 1 miliard de euro în sprijinul țării și poporului dvs. pentru partea rămasă din 2022 și pentru 2023", a continuat el. "Acest război este o încălcare a dreptului internațional. ... Aveți dreptul să vă apărați și noi avem dreptul să vă ajutăm să vă apărați."

Update 2 iulie, ora 08:00 Boris Johnson, decorat de Ucraina

Primarul oraşului Odesa, Henadiy Trukhanov, a semnat un ordin prin care i-a acordat lui Johnson insignele onorifice Hryhoryia Marazly de gradul I, II, III, ceea ce îi conferă automat acest titlu.

Potrivit lui Trukhanov, dacă restul lumii ar fi adoptat faţă de Rusia aceeaşi poziţie faţă de Rusia ca şi poporul britanic de când a început invazia în februarie, atunci Ucraina ar fi învins de mult timp Rusia. Marea Britanie va oferi un ajutor militar suplimentar de 1 miliard de lire sterline pentru Ucraina, ceea ce reprezintă aproape o dublare a sprijinului său pentru lupta împotriva invaziei ruseşti.

Cu această nouă finanţare, ajutorul militar acordat Kievului se ridică la 2,3 miliarde de lire sterline, iar Marea Britanie a cheltuit, de asemenea, 1,5 miliarde de lire sterline pentru sprijin umanitar şi economic pentru Ucraina.

Boris Johnson, vorbind la un summit NATO din Spania, a declarat că "costul libertăţii" este "întotdeauna merită plătit". Premierul britanic s-a angajat, de asemenea, să crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB.

Update 2 iulie, ora 00:00 Avioane rusești Su-30 au bombardat aseară Insula Șerpilor, susține comandantul armatei Ucrainei, Valeri Zalujni.

"Conducerea armatei Federației Ruse nu ține cont nici de propriile declarații referitoare la 'gestul de bunăvoință'. Toți cei care vorbesc despre negocierile și înțelegerile cu Rusia trebuie să știe aceste lucruri. Singurul lucru în care dușmanul este consecvent - 'precizia loviturilor', a comentat Valeri Zalujni imaginile publicate, în care se vede un avion care lansează bombe asupra insulei, potrivit agenției ucraineane Unian.

În imaginile suprinse se observă silueta unui avion care survolează insula și lansează proiectile, două dintre acestea lovind insula, în timp ce alte două cad în mare. 

Potrivit lui Zalujni, proiectilele lansate de ruși sunt bombe cu fosfor, arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Totodată, rușii au bombardat un centru de reabilitare pentru copii din Ucraina, care aparține Republicii Moldova, a anunțat, vineri, Ala Nemerenco, ministrul Sănătății de la Chișinău.

Zeci de oameni, printre care şi copii, au murit în somn, după ce armata rusă a bombardat un bloc din Odesa

Un atac cu rachete rusești în oraşul Sergheevca din regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, a ucis ieri dimineață cel puțin 20 persoane, printre care şi copii.

Sute de civili nevinovaţi dormeau în apartamentele din blocul atacat cu rachete în momentul în care armata rusă a decis să îl bombardeze.

Rapoartele anterioare au declarat că șase persoane au murit în atacul nocturn asupra unei clădiri rezidențiale, inclusiv trei copii, însă numărul victimelor a crescut pe măsură ce salvatorii au intervenit pentru a scoate oamenii de sub dărâmături.

"Numărul morților în urma unei lovituri asupra unei clădiri de apartamente cu mai multe etaje a crescut", a declarat Serhiy Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale din Odesa, pe canalul său de Telegram.

Război în Ucraina, 1 iulie | Rușii au bombardat un centru de copii din Sergheevca, care aparține Republicii Moldova

Război în Ucraina, 30 iunie | Franța va livra Ucrainei șase obuziere CAESAR | Ucraina rupe legăturile diplomatice cu Siria

Război în Ucraina, 29 iunie | Serviciile americane de informații: Putin încă vrea să preia cea mai mare parte a Ucrainei

Război în Ucraina, 28 iunie | Război în Ucraina, ziua 125 |Ministrul britanic al apărării: ”Există o amenințare reală că războiul va depăși granițele Ucrainei”

Război în Ucraina, 27 iunie | Liderii G7 anunţă intensificarea sancţiunilor anti-ruse

 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close