Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 136 | Cel puțin patru civili, uciși la Siversk de bombardamentele Rusiei | Legătura dintre criza din Sri Lanka și războiul din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 136 | Cel puțin patru civili, uciși la Siversk de bombardamentele Rusiei | Legătura dintre criza din Sri Lanka și războiul din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 136. Peste patruzeci de orașe și sate din Donbas au fost atacate în ultimele ore, a anunțat armata ucraineană. De cealaltă parte, Vladimir Putin a anunţat că războiul din Ucraina "abia acum începe".

Război în Ucraina, ziua 136 | Cel puțin patru civili, uciși la Siversk de bombardamentele Rusiei | Legătura dintre criza din Sri Lanka și războiul din Ucraina
Sursa foto: Twitter / hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2022   •   18:21

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Mai mulți civili au fost uciși într-un bombardament rusesc la Siversk
  • Deputat rus: "Păcat că nu putem schimba alți lideri, așa cum l-am ales pe Trump în SUA"
  • Rusia a bombardat un nou centru comercial în Donețk
  • Criza întreținută de Rusia în domeniile alimentar și energetic va provoca zeci sau sute de mii de victime, iar ce se vede în state sărace precum Sri Lanka este doar vârful icebergului, prognozează, la Antena 3, analistul Bogdan Chirieac
  • Pedeapsă grea primită de un politician rus care a denunțat războiul din Ucraina
  • Vladimir Putin a anunțat că "războiul abia acum începe" în Ucraina
  • Procurorul General din Ucraina a dezvăluit că sunt investigate peste 22.000 de crime de război comise de ruşi
  • SUA au anunțat vineri acordarea unui nou ajutor militar Ucrainei, între care lansatoare de rachete şi obuze cu precizie ridicată
  • Vladimir Putin avertizează în privința consecințelor ''catastrofale'' ale sancțiunilor occidentale pentru piața energiei
  • Armata rusă a continuat vineri bombardarea regiunii Doneţk din estul Ucrainei

Update 9 iulie 2022, ora 20.04. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis sâmbătă pe ambasadorul Kievului în Germania. Totodată, au fost înlăturați din funcții alți ambasadori din Europa și Asia, potrivit site-ului prezidențial.

Decretul prezidențial privind demiterile nu oferă explicații. Documentul anunță demiterea ambasadorilor Ucrainei în Germania, India, Republica Cehă, Norvegia și Ungaria.

Nu se știe dacă ambasadorii vor primi noi posturi sau se va renunța la ei.

De la începutul războiului, Zelenski și-a îndemnat diplomații să obțină sprijin internațional și ajutor militar pentru Ucraina.

Update 9 iulie 2022, ora 18:17 Cel puțin patru civili au fost uciși, sâmbătă, de o lovitură efectuată de armata rusă asupra orașului Siversk din regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul local Pavlo Kirilenko.

De asemenea, rușii au bombardat puternic localitatea Drujkivka, situată tot în Donețk, unde au distrus, între altele, supermarketul "Astron".

Imagini ale ruinelor centrului comercial, cu un crater de proiectil în imediata apropiere, au circulat în ultimele ore pe rețelele sociale.

Oficialii Kievului au mai raportat lovituri efectuate cu rachete de trupele Moscovei în Harkov (în nord), în Nikolaev (sud) și în Krivoi Rog, oraș situat la nord-est de Nikolaev.

Forțele ruse, care au anunțat la începutul lunii iulie că au preluat controlul asupra regiunii Lugansk, vizează acum regiunea vecină, Doneţk.

Obiectivul este să ocupe întregul bazin minier Donbas, controlat parțial din 2014 de separatiștii susținuți de Moscova.

Update 9 iulie 2022, ora 15:42 Evgheni Popov, membru al partidului prezidențial "Rusia Unită", a comentat criza politică din Marea Britanie, exprimându-și regretul că țara sa nu poate interveni în desemnarea succesorului lui Boris Johnson, așa cum ar fi procedat în cazul lui Donald Trump.

Popov, care este și realizator TV, a continuat ideea unui invitat în studio, care a spus că "unii dintre cei mai odioși lideri încep să fie schimbați".

"Ar fi minunat dacă am putea să-i înlocuim pe acei lideri așa cum l-am ales pe președintele Trump în SUA. Acum trebuie ales un nou premier. Din păcate, ei nu sunt aleși în Marea Britanie, ci sunt numiți. Nu vom putea influența voința votanților britanici. Cu toate acestea, vom vedea cine-l va înlocui pe Boris. Nu prea suntem optimiști în această privință", a spus parlamentarul rus la televiziunea de stat.

Donald Trump a fost ales președinte în 2016, favorizat de sistemul electoral din SUA, în pofida faptului că la scrutinul popular s-a clasat cu aproape 3 milioane de voturi în urma contracandidatei sale, Hillary Clinton.

Update 9 iulie 2022, ora 14:42 Rusia a lansat, sâmbătă, noi bombardamente în zonele din Donețk aflate sub controlul Kievului.

Informația a fost comunicată de anunțat guvernatorul ucrainean din Donețk, Pavlo Kirilenko, care a arătat că rachetele rusești au lovit orașul Drujkivka, unde au avariat un spital, Palatul Culturii, clădiri rezidențiale și un loc de joacă.

De asemenea, pe rețelele de socializare circulă imagini cu un centru comercial din oraș, distrus de loviturile rusești.

Nu erau disponibile informații despre eventualele victime la Drujkivka la ora publicării acestei știri.

Update 9 iulie 2022, ora 13:39 Falimentul statului Sri Lanka a scos în stradă, sâmbătă, zeci de mii de oameni, care l-au alungat pe președintele țării din reședința oficială.

Este o criză în urma căreia mulți cetățeni ai acestei țări asiatice spun că au ajuns, efectiv, muritori de foame, pe fondul inflației galopante și al penuriei de alimente și combustibil.

Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a comentat, la Antena 3, cauzele crizei și posibila evoluție a acesteia, la nivel local și internațional

"Efectele perverse ale agresiunii Rusiei în Ucraina - care au condus la criză alimentară și energetică - nu vor fi resimțite, în primul, rând în țările avansate din Uniunea Europeană și în Statele Unite.

Bogdan Chireac: "Vor fi zeci de mii de victime, Sri Lanka e doar vârful icebergului"

Ele se vor face simțite cu prioritate în cele mai sărace state ale lumii. Sri Lanka este unul dintre ele. Acolo va fi și foametea, acolo va fi și lipsa de energie.

Va fi un blackout total. Acolo vor fi probleme ce vor provoca, în final, zeci sau sute de mii de victime. Oamenii vor muri din aceste cauze. Sri Lanka este doar vârful icebergului ", a declarat Chirieac.

El a estimat că țara cu o populație de aproximativ 22 de milioane de locuitori va primi ajutor din partea comunității internaționale, dar ajutorul internațional nu va fi suficient pentru depășirea crizei.

Chiriac a mai anticipat și trimiterea unei misiuni ONU pentru stabilizarea situației dar a prognozat, pe de altă parte, că astfel de crize se vor înmulți în zonele sărace.

Update 9 iulie 2022, ora 12:15 Un consilier din Moscova a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a criticat invazia Rusiei în Ucraina, transmite presa internațională.

Procesul penal a început după ce Alexei Gorinov, membru al Consiliului din districtul Krasnoselsky, a declarat în data de 15 martie că Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei.

El a făcut afirmațiile în cadrul unei ședințe în care s-a discutat despre un concurs de desene pentru copii. 

"Despre ce fel de concurs de desene pentru copii putem vorbi de Ziua Copilului, când avem copii care mor în fiecare zi?", a  spus Gorinov.

Consilierul a fost arestat în baza unui articol din Codul Penal rus, modificat la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, pentru a scoate în afara legii "difuzarea deliberată de informații false despre armata rusă".

Susținătorii lui Gorinov au postat pe Telegram o fotografie cu consilierul încătușat.

Update 9 iulie 2022, ora 11.15. Marea Britanie a început să instruiască primii dintre cei până la 10.000 de recruți ucraineni în patru baze din Anglia, a anunțat Sky News.

Noii soldați, care operează în grupuri de aproximativ 200 de persoane, au sosit din Ucraina pentru a participa la un program de pregătire oferit de soldații britanici. Având în vedere că timpul este o prioritate, recruții ucraineni sunt transformați în infanteriști într-un ritm mult mai rapid decât orice recrut britanic pe timp de pace.

În mod normal, soldaților din Marea Britanie le ia șase luni pentru a trece de antrenamentul de bază al infanteriei, dar ucrainenii sunt pregătiți să parcurgă cursul în câteva săptămâni. Ei se vor întoarce apoi acasă pentru a lupta împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei.

Update 9 iulie 2022, ora 10.00. Peste 22.000 de ucraineni au intrat vineri în România, în creștere cu 104% față de ziua anterioară, a informat Poliția de Frontieră.

Vineri, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 220.000 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 54.560 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 107.837 de persoane, dintre care 22.298 de cetăţeni ucraineni, în creștere cu 104% faţă de ziua precedentă.

Poliția de frontieră anunță că, începând cu 10 februarie, la nivel naţional, au intrat în România 1.510.759 cetăţeni ucraineni.

Update 9 iulie 2022, ora 09.35. Rusia adună forțe de rezervă în apropiere de Ucraina pentru o viitoare ofensivă, avertizează serviciilor secrete britanice, scrie Reuters.

Rusia mută forțe de rezervă din întreaga țară și le adună în apropierea Ucrainei pentru viitoare operațiuni ofensive, au anunțat sâmbătă serviciile de informații militare britanice.

O mare parte din noile unități de infanterie rusești folosesc ca mijloc de transport vehicule blindate MT-LB, a transmis Ministerul britanic al Apărării într-un buletin periodic.

Update 9 iulie 2022, ora 09.33. Ucraina a înregistrat, până acum, 22.000 de cazuri legate de presupuse crime de război comise de ocupanţii ruşi. Sute de noi cazuri sunt înregistrate în fiecare zi, a anunţat procurorul general al Ucrainei.

Update 9 iulie 2022, ora 08.00. Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, susţine că armata a folosit doar o mică parte din potenţialul militar şi că abia acum începe războiul din Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat vineri Occidentul că o continuare a sancţiunilor împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina riscă să declanşeze creşteri catastrofale ale preţurilor energiei pentru consumatorii din întreaga lume.

”Restricţiile de sancţiuni împotriva Rusiei provoacă mult mai multe daune acelor ţări care le impun”, le-a spus Vladimir Putin liderilor industriei de petrol şi gaze din Rusia.

Rusia este al doilea exportator mondial de petrol după Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de gaze naturale şi cel mai mare exportator mondial de grâu.

Europa importă aproximativ 40% din necesarul de gaze şi 30% din cel de petrol din Rusia.

Război în Ucraina, 8 iulie | Oficial ucrainean: Situația umanitară din Severodonetsk va deveni "catastrofală"

Război în Ucraina, 7 iulie | Vladimir Putin: "Nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina

Război în Ucraina, 6 iulie | Cea mai frumoasă luptătoare din Ucraina a murit ucisă de ruși la Harkov | Guvernatorul din Donețk îndeamnă civilii să părăsească regiunea

Război în Ucraina, 5 iulie | Atac aerian asupra unei piețe din Ucraina

Război în Ucraina, 4 iulie | Zelenski vrea 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie: "Este o sarcină comună" a ţărilor democratice

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close