Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 134 | Vladimir Putin: "Nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina"

Război în Ucraina, ziua 134 | Vladimir Putin: "Nu am început încă lucrurile serioase în Ucraina"

Redacția Antena 3 CNN
9 minute de citit Publicat la 21:22 07 Iul 2022 Modificat la 22:09 07 Iul 2022
Main warfare
Sursa foto: hepta

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Armata rusă anunță că i-a ucis pe militarii care au arborat steagul ucrainean pe Insula Șerpilor
  • Armata rusă a lovit, din nou, petrolierul Milennial Spirit, sub pavilionul Republicii Moldova, care plutea în derivă în Marea Neagră
  • Moscova și-a anunțat reacția la demisia premierului britanic Boris Johnson
  • Turcia a luat o decizie care a înfuriat Ucraina
  • Rusia a atacat Insula Șerpilor cu rachete lansate de pe avion
  • Ministerul ucrainean al Apărării a anulat ordinul ce restricționa deplasările bărbaților încorporabili
  • Guvernatorul din Donețk îndeamnă civilii să părăsească regiunea, în contextul atacurilor ruse
  • Rușii își pregătesc rachetele pentru a apăra Podul Crimeei
  • "Șoimul" produs de Bayraktar ajunge în Ucraina
  • Vladimir Putin scoate pușcăriașii din închisori pentru -i trimite să lupte în Ucraina
  • "Epidemie" de decese în rândul elitei financiare apropiate de Kremlin

Update 7 iulie, ora 22:10 - Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, s-a întâlnit joi seară, la Kiev, cu membri ai Senatului SUA. "Susţinerea bicamerală şi bipartizană este într-adevăr importantă pentru Ucraina. Simţim această susţinere, simţim unitatea", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de CNN, la întâlnirea cu senatorul republican Lindsey Graham şi cu senatorul democrat Richard Blumenthal.

Liderul de la Kiev a cerut continuarea susţinerii pentru oferirea de sisteme antiaeriene de armament. "Trebuie să asigurăm poporului ucrainean un nivel ridicat de siguranţă, pentru a nu se teme să trăiască în Ucraina", a subliniat Zelenski. Anterior, Zelenski salutase primirea de către Ucraina a unor sisteme de artilerie performante, subliniind că acestea reduc "semnificativ" potenţialul ofensiv al armatei ruse.

Update 7 iulie, ora 21:20 - Preşedintele rus Vladimir Putin i-a provocat joi pe occidentali să învingă Rusia "pe câmpul de luptă" din Ucraina, unde americanii şi europenii au accelerat livrările de arme către forţele militare ale Kievului, potrivit AFP.

"Astăzi, auzim că ei vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce să zic? Să încerce!", a declarat Putin în timpul unei reuniuni cu şefii grupurilor politice din camera inferioară a Parlamentului, transmis la televiziune.

De asemenea, Putin a mai spus că Rusia "nu a început încă lucrurile serioase" în Ucraina, unde ea desfăşoară de la sfârşitul lunii februarie o vastă ofensivă militară.

Update 7 iulie, ora 18:59 Armata ucraineană a anunțat că a preluat controlul asupra Insulei Șerpilor, după ce a instalat drapelul național pe insulă, în urmă cu câteva zile, în urma retragerii armatei ruse de pe acest obiectiv strategic din Marea Neagră.

"Ne-am restabilit efectiv controlul asupra insulei", a spus Oleksii Gromov, un oficial de rang înalt din cadrul Statului Major al armatei ucrainene.

Gromov a precizat că e vorba despre "un ”control fizic" exercitat de militarii Kievului.

Militari ucraineni care au participat la operațiune s-au întors în cazărmi, a mai spus oficialul ucrainean, fără a indica dacă pe insulă au rămas soldați.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a efectuat, joi dimineața, un atac cu rachete de înaltă precizie care a vizat Insula Șerpilor, atac în urma căruia ar fi fost uciși mai mulți dintre militarii ucraineni aflați acolo pentru a arbora drapelul național.

Sursa citată mai susține că supraviețuitorii au fugit.

Update 7 iulie, ora 17:41 Kremlinul și-a făcut cunoscută oficial poziția față de demisia premierului britanic Boris Johnson într-o declarație care subliniază antipatia regimului rus față de liderul de la Londra.

"Lui Johnson nu îi place de noi, nici nouă de el", a declarat Dmitri Peskov (foto), purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

El a spus că știrile privind demisia liderului conservator din fruntea guvernului britanic nu interesează prea mult Moscova.

Peskov a adăugat că Rusia speră că, într-o bună zi, vor ajunge la putere în Marea Britanie "persoane mai profesioniste și în măsură să ia decizii prin dialog".

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat, joi, că decizia luată de membrii Partidului Conservator implică "un nou lider al formațiunii de guvernământ și un nou prim-ministru", menționând că va rămâne în funcție până la alegerea unui nou lider.

Update 7 iulie, ora 16:30 Kievul a reacționat, joi, după ce autoritățile din Turcia au eliberat o navă reținută anterior, la bordul căreia s-ar afla cereale furate de ruși din Ucraina.

Vasul comercial rusesc Jibek Joly transporta cereale din portul ucrainean Berdiansk, ocupat de trupele ruse, și avea ca destinație portul turc Karasu.

Ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasil Bodnar, a declarat anterior pentru CNN că Jibek Joly era ancorat lângă Karasu, deoarece a fost, de fapt, reținut de autoritățile vamale turce și nu are voie să intre în port.

Bodnar spunea că autoritățile de la Kiev așteaptă decizia celor din Turcia "cu privire la acțiunile asupra cărora insistă organele de drept din Ucraina".

Decizia luată în cele din urmă a iritat Kievul.

"Eliberarea unei nave rusești care transportă cereale ucrainene furate este inacceptabilă", a transmis Ministerul ucrainean de Externe, citat de CNN.

"În legătură cu situația inacceptabilă, ambasadorul Turciei la Kiev a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe", a adăugat sursa citată, conform căreia Ankara a ignorat cererea de arestare a navei, iar vasul a fost eliberat pe 6 iulie.

Update 7 iulie, ora 15:21 Un atac cu rachete lansat de Rusia a lovit o navă abandonată, care plutea în derivă în Marea Neagră.

Potrivit CNN, care citează surse militare ucrainene, este vorba despre petrolierul "Milennial Spirit" ("Spiritul Mileniului"), sub pavilionul Republicii Moldova.

Este a doua oară când acest vas este lovit de proiectile rusești. 

Prima dată s-a întâmplat la începutul invaziei ruse, când vasul naviga în largul coastelor orașului ucrainean Odesa.

De atunci, nava, abandonată de echipaj și cu resturi de combustibil diesel la bord, a plutit în derivă.

A doua serie de lovituri încasată joi dimineață de "Milennial Spirit" a venit după ce rușii au tras două rachete KH-31.

Dintre acestea, una a lovit vasul abandonat iar a doua s-a auto-distrus în aer.

Nu se știe dacă vasul mai continuă să plutească după ce a fost lovit din nou de ruși.

Update 7 iulie, ora 13:00 Forțele ruse au atacat, joi, Insula Șerpilor din Marea Neagră, asupra căreia au lansat mai multe rachete.

Informația vine de la Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare ucrainene din Odesa.

Potrivit acestuia, atacul rus a avariat un chei.

Tirul vine la scurt timp după ce trupele ucrainene au anunțat că au arborat steagul țării pe insulă.

Presa rusă, care a citat Ministerul Apărării de la Moscova, a confirmat Insula Șerpilor a fost atacată iar tirul a fost efectuat de o aeronavă militară.

Conform sursei citate, atacul a provocat "avarii semnificative" unei instalații de pe insulă. 

Agenția ucraineană Unian a relatat că forțele Moscovei au atacat insula și în cursul zilei de miercuri, având ca obiectiv să îndepărteze drapelul arborat.

Update 7 iulie, ora 12:00 Steagul ucrainean cu mesajul  "Asta este Ucraina" a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor, la o săptămână după ce trupele rusești au părăsit acest obiectiv strategic.

Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare din Odesa, a reconfirmat această informație, transmisă anterior de presa internațională.

"Amintiți-vă de nava de război rusă ... Insula Șerpilor - aceasta este Ucraina!", scrie pe drapelul ridicat pe insulă, potrivit CNN.

Rușii au părăsit Insula Șerpilor săptămâna trecută, după o prezență de peste patru luni, în contextul în care obiectivul a fost puternic bombardat de ucraineni.

Update 7 iulie, ora 10:00. Anchetatorii din Ucraina investighează peste 21.000 de crime de război comise de soldaţii ruşi, potrivit procurorului general al țării.

Justiţia îi va ajunge din urmă pe soldaţii ruşi care au torturat, violat şi ucis civili în ultimele 132 de zile, de la începutul războiului, anunţă procuroarea generală a Ucrainei.

Irina Venediktova a declarat joi că sunt în curs de investigaţie peste 21.000 de crime de război comise de către invadatorii ruşi, transmite NEXTA, pe Twitter, citat de Mediafax

Procuratura precizează că sunt raportate câte 200-300 de crime de război zilnic.

Multe procese vor avea loc în absenţa inculpaţilor, mai spune Venediktova.

Update 7 iulie, ora 09:50. Un posibil atac cu arme chimice revine în discuţie. Autorităţile de la Kiev susţin că Rusia plănuieşte să utilizeze arme chimice în Ucraina, iar mai apoi să dea vina pe trupele ucrainene. Asta după ce Moscova a trimis o notă Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice despre pregătirea unei provocări cu arme chimice de către armata ucraineană.  

Reprezentantul permanent al Rusiei la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice susţine că în pericol s-ar putea afla Nikolaev, Harkov şi întreaga regiune Doneţk. 

Update 7 iulie, ora 09:00. Vladimir Putin scoate pușcăriașii din închisori pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. Surse citate de presa britanică susțin că deținuților li se promite anularea pedepselor și o remunerație de 3000 de lire sterline după șase luni de lupte în Ucraina. 

Și cecenii sunt gata de noi ofensive. Un apropiat al lui Ramzan Akhmadovich Kadyrov avertizează că își va mobiliza batalioanele care luptă în Ucraina, formate din peste 2500 de soldați. 

Update 7 iulie, ora 08:30. Se dau în continuare lupte grele în Doneţk. Orașul Sloviansk și alte zone civile sunt puternic bombardate. Armata ucraineană a reușit să respingă o ofensivă a rușilor care încearcă să avanseze în regiune. 

Guvernatorul din Doneţk a cerut civililor să părăsească zona din cauza atacurilor rușilor. Situația în Mariupol este gravă. În oraș nu mai există medici și doar 3% dintre localnici mai au acces la apă. 

Vladimir Putin nu pare să dea înapoi: ar scoate deținuți din închisori ca să-i trimită la luptă, în timp ce apropiații săi lansează noi amenințări la adresa Occidentului. 

Luptele continuă în estul Ucrainei, cu mișcări tactice de ambele părți. În regiunea ocupată de ruși Makiivka, din Doneţk, un depozit de muniție a fost bombardat. Flăcări mari şi un fum negru, gros, au cuprins clădirea. 

De partea cealaltă, rușii susțin că au distrus două dintre cele patru sisteme HIMARS ale ucrainenilor, deși armata lui Zelenski neagă această informație. 

Situația este gravă şi în Sloviansk, aflat tot în estul Ucrainei. Civilii sunt în continuare evacuați din orașul intens bombardat. Și locuitorii din Mariupol sunt disperați. Primesc doar cinci litri de apă potabilă pe săptămână. Primarul spune ca pentru a face rost de apă, oamenii sunt nevoiți să stea la coadă încă de dimineață şi să aștepte câteva ore. 

Update 7 iulie, ora 07.32. Forțele ucrainene efectuează "lovituri precise" asupra țintelor logistice rusești datorită armelor occidentale, a afirmat Volodimir Zelenski, în ultimul său discurs nocturn.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că noile arme ale armatei ucrainene sunt foarte precise.

Într-un mesaj video, el a spus că loviturile afectează potențialul ofensiv al Moscovei.

"În sfârșit, artileria a început să funcționeze cu putere cu ajutorul armelor pe care le primim de la partenerii noștri. Iar precizia lor este exact ceea ce este necesar", a spus Zelenski, potrivit Sky News.

Liderii ucraineni au solicitat în repetate rânduri Occidentului să trimită mai multe arme pentru a respinge invazia rușilor.

Update 7 iulie, ora 00:00 Un sfert din populația Ucrainei a fugit din țară de la inceputul invaziei ruse

Aproape 9 milioane de ucraineni au fugit din ţară de la începutul invaziei de către armata rusă pe 24 februarie.

Peste 8,79 milioane de persoane au trecut granița din Ucraina de la invazia Rusiei de la sfârșitul lunii februarie, a anunțat miercuri agenția ONU pentru refugiați.

Agenția a precizat că numărul exact este de 8,793 milioane de persoane, din 24 februarie.

The Kyiv Independent scrie că este vorba despre un sfert din populația Ucrainei.

În primele zile din iunie, numărul celor care au fugit de război era de 7.023.559. Atunci, numărul refugiaților din Ucraina înregistrat în Europa era de 4.712.076, Polonia, Rusia și Republica Moldova fiind printre principalele țări gazdă.

Război în Ucraina, 6 iulie | Cea mai frumoasă luptătoare din Ucraina a murit ucisă de ruși la Harkov | Guvernatorul din Donețk îndeamnă civilii să părăsească regiunea

Război în Ucraina, 5 iulie | Atac aerian asupra unei piețe din Ucraina

Război în Ucraina, 4 iulie | Zelenski vrea 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie: "Este o sarcină comună" a ţărilor democratice

Război în Ucraina, 3 iulie | Ucrainenii s-au retras din Lysychansk, ultimul bastion din regiunea Luhansk: "Ne vom întoarce"

Război în Ucraina, 2 iulie | Explozii puternice zguduie orașul ucrainean Nikolaev, la o zi după ce rușii au bombardat Insula Șerpilor folosind bombe cu fosfor

×
Etichete: Război Ucraina
x close