Antena 3 CNN Externe Reacția Moscovei la demisia lui Boris Johnson

Reacția Moscovei la demisia lui Boris Johnson

Kremlinul și-a făcut cunoscută oficial poziția față de demisia premierului britanic Boris Johnson într-o declarație care subliniază antipatia regimului rus față de liderul de la Londra.

Reacția Moscovei la demisia lui Boris Johnson
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2022   •   15:26

"Lui Johnson nu îi place de noi, nici nouă de el", a declarat Dmitri Peskov (foto), purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

El a spus că știrile privind demisia liderului conservator din fruntea guvernului britanic nu interesează prea mult Moscova.

Peskov a adăugat că Rusia speră că, într-o bună zi, vor ajunge la putere în Marea Britanie "persoane mai profesioniste și în măsură să ia decizii prin dialog".

Boris Johnson a demisionat

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat, joi, că decizia luată de membrii Partidului Conservator implică "un nou lider al formațiunii de guvernământ și un nou prim-ministru", menționând că va rămâne în funcție până la alegerea unui nou lider.

"E clar că voința Partidului Conservator este să existe un nou lider al partidului și, prin urmare, un nou prim-ministru. Procesul alegerii unui nou lider trebuie să înceapă acum iar calendarul va fi anunțat săptămâna viitoare.

Noului lider, oricine va fi, îi promit că îi voi acorda tot sprijinul pentru a ajuta poporul britanic să depășească aceste momente dificile (...)

Sunt trist să renunț la cea mai bună slujbă din lume. Dar trebuie să mergem mai departe", a declarat Johnson în fața sediului din Downing Street nr. 10.

Johnson a numit un nou cabinet de miniștri înaintea demisiei. Aceștia vor forma guvernul interimar

Într-o primă reacție la declarațiile lui Johnson, Secretarul britanic al Afacerilor Externe, Liz Truss, a scris pe Twitter: "Premierul a luat decizia corectă. Sub conducerea lui Boris Johnson, guvernul a înregistrat multe realizări: a înfăptuit Brexitul, programul de vaccinare și sprijinul pentru Ucraina. Avem nevoie de liniște și unitate și trebuie să guvernăm până ce este ales un nou lider".

Cu puțin timp înainte de declarația publică, Johnson a numit un nou cabinet, după ce s-a confruntat în ultimele zile cu zeci de demisii din echipa sa guvernamentală.

BBC a relatat că, în cursul dimineții, Boris Johnson a ajuns la un acord cu Graham Brady, președintele Comitetului 1922 din Partidul Conservator, o structură cu rol esențial în selectarea liderilor formațiunii.

Potrivit înțelegerii, Johnson urma să-și anunțe, joi, demisia din funcția de lider al formațiunii de guvernământ și angajamentul că va părăsi postul de prim-ministru la toamnă, când Partidul Conservator își va alege un nou conducător.

×
Subiecte în articol: Boris Johnson Dmitri Peskov
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close