Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 143 | Un atac rus a ucis trei persoane în regiunea Harkov

Război în Ucraina, ziua 143 | Un atac rus a ucis trei persoane în regiunea Harkov

Război în Ucraina, ziua 143. Când va impune UE cel de-al 8-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Statele Unite se pregătesc să antreneze piloţi ucraineni pentru avioanele de luptă F-15 şi F-16.

Război în Ucraina, ziua 143 | Un atac rus a ucis trei persoane în regiunea Harkov
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Iul 2022   •   22:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Un atac rus a ucis trei persoane în regiunea Harkov
  • Oficiali ruși au vizitat Iranul pentru a vedea drone
  • Atacul cu rachete asupra uzinei spațiale ucrainene din Dnipro a ucis trei persoane
  • Numărul persoanelor ucise în urma atacului de la Vinița a crescut la 24
  • Când va impune UE cel de-al 8-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
  • Statele Unite se pregătesc să antreneze piloţi ucraineni pentru avioanele de luptă F-15 şi F-16
  • Un bărbat din Odesa a murit în timp ce înota, după ce a dat peste o mină marină

Update 16 iulie, ora 22:15 O lovitură rusă a lovit peste noapte orașul Chuhuiv din nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, omorând trei persoane și rănind alte trei, a declarat sâmbătă guvernatorul regional, citat de Reuters.

Lovitura a avariat o clădire rezidențială cu două etaje, o școală și un magazin, au declarat guvernatorul Oleh Synehubov și poliția. Regiunea Harkov este parțial ocupată de trupele rusești, iar Chuhuiv se află la doar 6 km de pozițiile ruse.

Primarul din Chuhuiv, Halyna Minaeva, a declarat că loviturile au vizat infrastructura civilă. "Astăzi sunt multe familii care și-au pierdut acoperișul de deasupra capului", a spus ea.

Update 16 iulie, ora 21:00 Oficial militar ucrainean: Se așteaptă rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a se ataca ținte rusești din Crimeea

Ucraina poate folosi sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS și alte MLRS cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor rusești din Crimeea, afirmă Vadim Skibitsky, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

"În prezent, peninsula Crimeea a devenit un centru pentru circulația tuturor echipamentelor și armelor care vin din Federația Rusă în regiunile sudice ale statului nostru. Este vorba, în primul rând, de acumularea de echipamente militare, muniții și materiale care sunt concentrate în Crimeea, iar apoi trimise pentru a asigura trupele de ocupație rusești", a declarat el.

Update 16 iulie, ora 18:30 Oficiali ruși au vizitat Iranul pentru a vedea drone, afirmă un oficial american.

Statele Unite cred că oficiali ruși au vizitat recent un aerodrom din Iran pentru a vedea drone capabile de atac, a declarat sâmbătă consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan, conform Reuters.

"Credem că unei delegații oficiale ruse i-au fost prezentate recent drone iraniene capabile de atac....Din câte știm, este prima dată când o delegație rusă a vizitat acest aerodrom pentru o astfel de prezentare", a declarat Sullivan într-un comunicat.

Update 16 iulie, ora 17:00 Atacul cu rachete asupra uzinei spațiale ucrainene din Dnipro a ucis trei persoane.

Rachete de croazieră rusești cu rază lungă de acțiune au ucis trei persoane în orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, când au lovit o uzină de rachete spațiale și zona din apropiere, potrivit oficialilor locali, citați de BBC.

Aproximativ 15 persoane au fost rănite, iar clădirile rezidențiale din apropiere au fost avariate.

Uzina Yuzhmash din Dnipro construiește, de asemenea, sateliți - unul dintre ei fiind lansat în spațiu de compania SpaceX a lui Elon Musk.

Alte două persoane au murit când zeci de rachete rusești au fost lansate spre Nikopol, la sud de Dnipro, a declarat un lider regional.

Iar în nord, rachete rusești au lovit peste noapte locuințe în Chuhuiv, un oraș din apropierea orașului Harkov, omorând trei persoane, a declarat guvernatorul Harkovului.

Pe măsură ce ofensiva terestră a Rusiei în est a încetinit, s-a înregistrat o creștere a numărului de atacuri din aer - lovind adesea centrele orașelor.

Update 16 iulie, ora 15:30 Moscova: Ucrainenii bombardează un sat rusesc de lângă graniţă, la Kursk

Trupele ucrainene au bombardat în această dimineaţă un sat din regiunea rusă Kursk, lângă graniţa cu Ucraina, distrugând unele clădiri, spune guvernatorul regiunii, Roman Starovoit. „Astăzi au fost înregistrate peste 20 de raiduri.

Din fericire, printre locuitori nu au fost victime. Există pagube minore la mai multe case. Toată asistenţa necesară va fi oferită proprietarilor”, afirmă Starovoit pe Telegram.

Update 16 iulie, ora 14:30 Serghei Şoigu: intensificăm operaţiunile în estul Ucrainei

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat unităţilor militare ruse care operează în toate zonele Ucrainei să-şi intensifice operaţiunile pentru a preveni atacurile în estul Ucrainei şi în alte teritorii controlate de Rusia, a declarat ministerul, într-o declaraţie pe site-ul său.

Şoigu, se spune, „a dat instrucţiunile necesare pentru a spori în continuare acţiunile grupurilor în toate zonele operaţionale pentru a exclude posibilitatea ca regimul de la Kiev să lanseze atacuri masive cu rachete şi artilerie împotriva infrastructurii civile şi a locuitorilor aşezărilor din Donbass şi alte regiuni”.

Update 16 iulie, ora 13:30 Numărul persoanelor ucise în urma atacului de la Vinița crește la 24

Numărul persoanelor ucise în urma atacului cu rachete rusești asupra orașului Vinița din centrul Ucrainei a crescut la 24, după ce o femeie a murit la spital din cauza rănilor provocate de arsuri.

Declarația a fost făcută de către un oficial ucrainean pentru Agenția France-Presse.

Rusia susține că atacurile - la sute de kilometri de linia frontului - au vizat o reuniune a oficialilor militari ucraineni și a furnizorilor străini de arme.

Kievul a negat aceste afirmații.

Secretarul general al ONU, António Guterres, s-a declarat "îngrozit" de atac, în timp ce UE l-a condamnat ca fiind o "atrocitate".

Vinița este unul dintre cele mai mari orașe din Ucraina, cu o populație de 370.000 de locuitori. Mii de persoane din estul Ucrainei, unde Rusia și-a concentrat ofensiva, au fugit acolo de la începutul războiului.

Update 16 iulie, ora 12:00 Zelenski: Sirene antiaeriene au răsunat în toată ţara

Sirenele antiaeriene au sunat în toată Ucraina în timpul nopţii şi au continuat în această dimineaţă, inclusiv în capitala Kiev. Preşedintele ucrainean afirmă acest lucru, spunând că ”ocupanţii îşi dau seama că devenim treptat mai puternici şi scopul terorii lor este foarte simplu: să facă presiune asupra noastră, să facă presiune asupra societăţii noastre, să intimideze oamenii, să provoace pagube maxime”.

În discursul său adresat naţiunii, Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni să acorde atenţie sirenelor de raid aerian şi să caute adăpost.

Update 16 iulie, ora 11:00 Un raid rusesc a lovit peste noapte orașul Ciuguev din nord-estul Ucrainei. 3 persoane au murit

Un raid rusesc a lovit peste noapte orașul Ciuguev din nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, ucigând 3 persoane, inclusiv o femeie de 70 de ani, și rănind alte 3, a declarat guvernatorul regional.

Atacul a avariat un bloc rezidențial, o școală și un magazin, anunță Reuters.

Salvatorii caută alte eventuale victime sub dărâmături, a declarat guvernatorul Oleh Sinegubov pe Telegram.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, neagă că a vizat civili.

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 15 au fost rănite în urma unui atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei vineri, declara guvernatorul regional Valentin Reznichenko. „Rachetele au lovit o fabrică industrială și o stradă aglomerată de lângă ea”, a scris Rezynchenko pe pagina sa de Facebook.

Amploarea distrugerilor era încă în curs de stabilire.

Update 16 iulie, ora 10:00 Rachete rusești trase de la centrala nucleară Zaporojie

Rușii au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie și de acolo lovesc Nikopol, spune șeful Energoatom.

Armata rusă a instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie din sudul țării, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, și le folosește pentru a bombarda regiunea Nikopol, a declarat șeful Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat la postul ucrainean United News.

"Situația (la centrală) este extrem de tensionată, iar tensiunea crește pe zi ce trece. Ocupanții își aduc utilajele, inclusiv sisteme de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru și pe teritoriul orașului Nikopol", la 80 km sud-vest de Zaporizhia, a declarat el, potrivit AFP.

Petro Kotin a spus că până la 500 de soldați ruși se află încă la locul centralei. Ei ”controlează situl”, a spus el.

"Echipamente grele (tancuri, vehicule blindate), ocupanți și camioane încărcate cu arme și explozibili rămân parcate pe amplasamentul centralei", a declarat Petro Kotin, calificând drept "insuficiente" presiunile pentru a-i determina să plece și criticând în special Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Update 16 iulie, ora 09:00 Cel puțin trei persoane ucise și 15 rănite într-un atac asupra orașului ucrainean Dnipro

Cel puțin trei persoane au fost ucise și 15 au fost rănite în urma unui atac rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei vineri, a declarat guvernatorul regional Valentin Reznichenko.

„Rachetele au lovit o fabrică industrială și o stradă aglomerată de lângă ea”, a scris Rezynchenko pe pagina sa de Facebook.

Amploarea distrugerilor sunt în curs de stabilire.

Armata ucraineană a doborât patru dintre cele șase rachete lansate asupra orașului și regiunii într-un atac de seară, a adăugat el.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că rușii au tras rachete X-101 din avioane strategice Tupolev-95MS în partea de nord a Mării Caspice. Aceasta a precizat că rachetele aveau o rază de acțiune de 5.500 de kilometri și o viteză de 720 de kilometri pe oră.

Printre cei morți se numără și un șofer de autobuz, a declarat un oficial local din domeniul transporturilor pe pagina sa de Facebook. "Bărbatul își terminase ziua de lucru și se îndrepta spre depou pentru a se întoarce la muncă mâine la ora 5 dimineața. Nu a reușit să ajungă", a scris Ivan Vasiuchkov.

Update 16 iulie, ora 08:00 Ucraina nu mai furnizează date despre pierderile suferite până la încheierea războiului

Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a precizat că guvernul său nu va mai furniza date despre pierderile suferite. Cel puţin până la încheierea războiului pentru a nu da avantaje adversarului.

Decizia reflectă o alegere clară din partea Kievului. Surse independente au emis ipoteza a peste 20.000 de decese.

Într-unul dintre ultimele buletine, Statul Major al Rusiei şi-a precizat succesele cu anihilarea a 253 de avioane, 137 de elicoptere, 1.543 de drone, 4.060 de tancuri şi vehicule blindate, 355 de sisteme antiaeriene, 746 de lansatoare de rachete, 3.147 de tunuri şi mortiere.

Kievul, pe de altă parte, a susţinut vineri că a ucis 38.000 de ruşi şi a distrus 188 de elicoptere, 681 de drone, 1.672 de tancuri, 842 de sisteme de artilerie, 3.866 de vehicule blindate, 155 de rachete de croazieră.

Update 16 iulie, ora 00:00 Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu informații despre moartea unui cetățean britanic în Ucraina

Biroul pentru Dezvoltare al Marii Britanii l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, Andrei Kelin ”pentru a-și exprima profunda îngrijorare a Marii Britanii cu privire la informațiile despre moartea cetățeanului britanic Paul Urey în captivitate în zonele necontrolate de guvern ale Ucrainei”, a declarat vineri FCDO într-un comunicat.

Biroul pentru Dezvoltare al Marii Britanii l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, Andrei Kelin ”pentru a-și exprima profunda îngrijorare a Marii Britanii cu privire la informațiile despre moartea cetățeanului britanic Paul Urey în captivitate în zonele necontrolate de guvern ale Ucrainei”, a declarat vineri FCDO într-un comunicat. .

"Sunt șocat să aud informații despre moartea britanicului Paul Urey în timp ce era în custodia unui mandatar rus în Ucraina. Rusia trebuie să poarte întreaga responsabilitate pentru acest lucru", a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss.

Truss a spus că Urey ”a fost capturat în timp ce întreprindea o muncă umanitară” și că se afla în Ucraina ”pentru a încerca să ajute poporul ucrainean în fața invaziei ruse neprovocate”.

"Guvernul rus și împuterniciții săi continuă să comită atrocități. Cei responsabili vor fi trași la răspundere", a spus Truss. ”Gândurile mele sunt la familia și prietenii domnului Urey în acest moment îngrozitor.”

Război în Ucraina, 15 iulie | UE adoptă vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei | Atac asupra celor două universităţi principale din Mikolaiv

Război în Ucraina, 14 iulie | Maksim Yakubovski, adjunctul Procurorului General din Ucraina: "Putin, mai ușor de ucis, decât de trimis la tribunal!"

Război în Ucraina, 13 iulie | La Istanbul s-au încheiat discuțiile privind exportul de cereale ucrainene

Război în Ucraina, 12 iulie | Kievul anunță uciderea unui general rus într-un atac cu sisteme HIMARS | Vladimir Putin, a doua ieșire din Rusia de la începutul războiului

Război în Ucraina, 11 iulie | Război în Ucraina, ziua 138 | Liderul opoziției ruse Alexei Navalny a lansat o organizație internațională anticorupție

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close