Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 141 | Maksim Yakubovski, adjunctul Procurorului General din Ucraina: "Putin, mai ușor de ucis, decât de trimis la tribunal!"

Război în Ucraina, ziua 141 | Maksim Yakubovski, adjunctul Procurorului General din Ucraina: "Putin, mai ușor de ucis, decât de trimis la tribunal!"

Război în Ucraina, ziua 141. Istanbulul este de acord să înființeze un centru de coordonare pentru exportul de cereale. Germania va opri importurile de cărbune din Rusia de la 1 august, importurile de petrol din 31 decembrie.

Război în Ucraina, ziua 141 | Maksim Yakubovski, adjunctul Procurorului General din Ucraina: "Putin, mai ușor de ucis, decât de trimis la tribunal!"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iul 2022   •   16:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Adjunctul Procurorului General din Ucraina: "Putin, mai ușor de ucis, decât de trimis la tribunal!"
  • Rușii au ucis zeci de oameni la Vinița, într-un bombardament asupra unor ținte civile din oraș
  • Kremlinul a ordonat recrutarea de "voluntari" pentru războiul Ucraina
  • Uniunea Europeană nu va sancționa gazul rusesc
  • Ucraina rupe relațiile diplomatice cu Coreea de Nord
  • Secretarul General al ONU nu vede posibil un acord de pace în Ucraina, în perspectivă imediată
  • Turcia este de acord să înființeze un centru de coordonare pentru exportul de cereale
  • Germania va opri importurile de cărbune din Rusia de la 1 august, importurile de petrol din 31 decembrie
  • 349 de copii au murit în Ucraina de la începutul războiului
  • Al treilea american captiv în Ucraina a căzut în mâinile separatiștilor din Donețk
  • Iranul susține că nu va ajuta Rusia în războiul din Ucraina

Update 4 iulie, ora 21:30 Zeci de ţări din UE, alături de SUA şi Marea Britanie îşi vor coordona anchetele privind Ucraina

Patruzeci şi cinci de ţări participante la Conferinţa de la Haga, unde este sediul Curţii Penale Internaţionale (CPI), au semnat o declaraţie politică în sensul colaborării în investigaţiile privind crime de război în Ucraina. Printre aceste ţări se numără membre ale Uniunii Europene, precum şi Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Mexic şi Australia. Coordonarea acţiunilor vizează evitarea repetării investigaţiilor, pregătirea procurorilor ucraineni şi multiplicarea echipelor care colectează dovezi pe teren.

Ţările au anunţat angajamente în valoare de 20 de milioane de euro pentru Curtea Penală Internaţională, pentru Parchetul General din Ucraina şi pentru echipele Naţiunilor Unite. Până acum au fost iniţiate anchete referitoare la aproximativ 23.000 de crime de război, iar dovezile trebuie să fie credibile şi analizate în mod organizat.

Update 14 iulie, ora 20:30 Kazahstanul încearcă să atragă companiile occidentale care au părăsit Rusia. Reacţia Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că eforturile Kazahstanului de a atrage întreprinderile afectate de sancţiuni care au părăsit piaţa rusă sunt "absolut normale".

Anterior, preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat că ţara sa trebuie să depună eforturi pentru a găzdui sutele de afaceri internaţionale care au părăsit Rusia din cauza sancţiunilor impuse după ce Moscova şi-a trimis armata în Ucraina, potrivit Reuters. "Este absolut normal atunci când orice ţară din lume încearcă să creeze condiţii confortabile pentru investitorii străini", a declarat Peskov reporterilor.

Update 14 iulie, ora 19:30 Zelenski a explicat ce le lipsește Forțelor Armate ale Ucrainei pentru o contraofensivă

Forțele armate ale Ucrainei au nevoie de o cantitate decentă de vehicule blindate pentru a porni o  contraofensivă.

Kievul așteaptă furnizarea de vehicule blindate, a declarat Aleksey Arestovich, consilier al șefului biroului președintelui Volodimir Zelenski.

Partenerii vor furniza vehicule blindate Ucrainei la mijlocul lunii august sau în a doua jumătate a acestei luni și ele ”ne vor permite să facem ceva interesant”.

Update 14 iulie, ora 18:30 Atacul de la Vinniţia: lipsesc 46 de persoane

Serviciul de stat de urgenţă ucrainean spune că caută în continuare 46 de persoane, considerate dispărute după atacul rus de azi dimineaţă asupra Vinniţia, în centrul Ucrainei, a informat The Guardian.

Serviciul a publicat date actualizate despre victime pe Telegram, confirmând că 20 de persoane au fost ucise, inclusiv 3 copii, şi că 52 de persoane au fost rănite, printre care şi 3 copii. Dintre aceştia, 34 sunt consideraţi a fi în stare gravă. Au fost avariate 55 de clădiri şi 40 de maşini.

Update 14 iulie, ora 17:30 Medvedev atacă SUA: imperiul gras şi obscen nu mai are mult de trăit

Este din ce în ce mai greu pentru SUA să „dicteze regulile pentru restul Planetei. Ambiţiile imperiale exagerate şi nejustificate sunt un semn sigur că imperiul, gras şi obscen, nu are mult timp de trăit”, a scris Medvedev, într-o postare pe Telegram.

Conform lui Medvedev, oamenii pot continua să creadă în misiunea Statelor Unite şi în excepţionalitatea poporului său, dar asta nu va ajuta la nimic atunci când ordinea mondială pe care au impus-o se va prăbuşi.

Update 14 iulie, 16:30 De la începutul războiului, sute de copii ucraineni au fost uciși în raidurile și bombardamentele armatei ruse.  Acestă informație transmisă de presa internațională este adusă la zi de Maksim Yakubovski, adjunctul Procurorului General al Ucrainei, într-un interviu în exclusivitate pentru News Hour with CNN

Potrivit oficialului, în cinci luni de război peste 1.000 de copii din Ucraina au avut de suferit din cauza luptelor, pentru că, pe lângă cei 400 care au fost uciși, alți circa 600 s-au ales cu diverse traume.

În același timp, 2.300 de copii ucraineni au fost răpiți și duși în Federația Rusă.

Anchetatorii ucraineni se pregătesc să deschidă cercetarea penală pentru acuzația de genocid, pe lângă acuzațiile de crime împotriva umanității și crime de război

Trei soldați ruși au fost condamnați până acum în Ucraina pentru astfel de infracțiuni și alți șase sunt judecați în prezent.

Alți inculpați, printre care şi oficiali ai Federației Ruse, urmează să fie trimiși în judecată în cele 30 de mii de dosare aflate încă în cercetare.

În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, situația este mai complicată, recunoaște adjunctul Procurorului General al Ucrainei.

Update 14 iulie, ora 15:30 Zelenski la Haga: tribunal special pentru crime de război

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, vorbind la Conferinţa de la Haga privind Ucraina, a cerut crearea unei „curţi speciale” care să judece crimele de război ruseşti.

Update 14 iulie, ora 14:30 Macron: Războiul va dura

În Ucraina „va fi un război care va dura și de aceea trebuie să ne pregătim. Vara şi toamna vor fi cu siguranţă foarte dificile”, a spus preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu televizat cu ocazia sărbătorii naționale a Franţei. UPDATE 15:50 Biden: Putin trebuie să eşueze, SUA alături de Ucraina

Update 14 iulie, ora 13:30  Biden: Putin trebuie să eşueze, SUA alături de Ucraina

„Războiul lui Putin trebuie să fie un eşec, Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina şi poporul ei”, a spus Joe Biden la o conferinţă de presă cu Yair Lapid.

Update 14 iulie, ora 12:41 Armata rusă a bombardat o localitate situată în partea de centru-vest a Ucrainei.

Patru rachete au lovit centrul orașului Vinița, au distrus o clădire și au ucis cel puțin 20 de oameni, potrivit unui bilanț care se actualizează de la oră la oră.

Între morți s-ar afla și trei copii.

Aproximativ 50 de vehicule au fost distruse.

Imaginile care circulă pe rețelele sociale arată o clădire înaltă, cu ferestrele pulverizate și pereții înnegriți de fumul incendiilor.

La parterul clădirii distrugerile sunt totale.

Președintele ucrainean Volodimir Zelesnki a postat un mesaj pe Twitter imediat după atac și a calificat atacul rusesc drept terorist.

Update 14 iulie, ora 11:32 Guvernul de la Moscova a început să lanseze apeluri la mobilizarea de "voluntari" în toate regiunile Federației Ruse, pentru completarea efectivelor care luptă în Ucraina.

Concluzia se regăsește într-o analiză a grupului de experți americani de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW).

Kremlinul a ordonat, probabil, "supușilor federali"să formeze batalioane de voluntari pentru a participa la invazia rusă în Ucraina, în loc să declare mobilizare parțială sau totală, susține ISW.

Este citat în acest sens pe corespondentul de război şi bloggerul rus Maksim Fomin, care a afirmat că Rusia a început o "mobilizare a voluntarilor", iar acesta înseamnă că "fiecare regiune trebuie să genereze cel puțin un batalion de combatanți".

Apelul la mobilizare este făcut, de asemenea, în unele teritorii ucrainene ocupate de ruși, cum ar fi orașul Sevastopol din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

Surse din mass-media de la Moscova au relatat că responsabilii regionali recrutează bărbați în vârstă de până la 50 de ani (și chiar până la 60 de ani, pentru unele specialități militare) cu contracte de șase luni.

Update 14 iulie, ora 10:02 Uniunea Europeană pregătește un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei dar nu va reduce importurile de gaz rusesc, întrucât sunt prea multe state membre care nu se pot adapta îndeajuns de repede la noua situație.

Declarația a fost făcută de premierul ceh Petr Fiala într-un interviu pentru agenția Reuters.

"În mod categoric, este problematică includerea energiei între sancțiuni, pentru că trebuie respectată regula ca sancțiunile să aibă un impact mai mare asupra Rusiei decât asupra țărilor care le impun", a explicat el, adăugând că "nu există nicio șansă" ca gazul rusesc să fie inclus în pachetul de măsuri.

Pe ansamblu, 40% din necesarul de gaze naturale al UE provenea din Rusia înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.

Republica Cehă, care a preluat președinția rotativă a UE pentru șase luni de la 1 iulie, este una dintre țările care depind de Rusia pentru aproape toate nevoile sale de gaz.

Cehii fac tot posibilul pentru a-și reduce dependența de gazele rusești, "dar nu se va întâmpla iarna aceasta", a indicat șeful guvernului de la Praga.

Update 14 iulie, ora 09:12 Kievul a luat o decizie radicală de a întrerupe relațiile diplomatice cu Coreea de Nord, după ce regimul de la Phenian a recunoscut cele două republici separatiste susținute de Moscova în estul țării.

"Considerăm că această decizie este o tentativă a Phenianului de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a precizat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.

Coreea de Nord a recunoscut, miercuri, independența așa-numitelor "republici populare" separatiste proruse din estul Ucrainei.

Ambasada Coreei de Nord la Moscova a confirmat că recunoaște independența regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, a transmis agenția rusă TASS.

În "clubul" restrâns al statelor care au luat o astfel de decizie se mai numără, evident, Rusia dar și Siria, în contextul în care Moscova îl sprijină pe liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, în sângerosul război civil declanșat în urmă cu 11 ani. 

Update 14 iulie, ora 08:29 Ucraina, Rusia și ONU au ajuns la un acord privind reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate din cauza războiului, după negocieri purtate în Turcia.

Ministrul turc al Apărării a precizat că acordul include controale comune pentru verificarea cerealelor în porturi.

Turcia se va ocupa de siguranța rutelor de export de cereale ucrainene pe Marea Neagră.

Acordul va fi semnat săptămâna viitoare, când delegațiile de la Kiev şi Moscova se vor întâlni din nou, transmite Antena 3.

Acest prim pas în direcția dialogului nu înseamnă că războiul din Ucraina va lua sfârșit.

"Nu cred în perspectiva imediată a unui acord de pace. Cred că, în orice caz, asta demonstrează că părțile sunt capabile să poarte un dialog constructiv. Și aceasta este, desigur, o veste foarte bună", a declarat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres.

Update 14 iulie, ora 00:00 Zelenski l-a înlocuit pe șeful regiunii Cernăuți

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit pe Ruslan Zaparanyuk în funcția de șef al Administrației Regionale de Stat Cernăuți, în locul lui Serhiy Osachuk.

În cadrul unei întâlniri la Biroul Președintelui, Zelenski și-a exprimat speranța că cunoașterea regiunii și a specificului acesteia îl va ajuta pe Zaparanyuk să implementeze cu succes sarcinile care i-au fost încredințate.

Potrivit Președintelui, în conformitate cu legea marțială, prioritatea este munca bine coordonată a vamilor, care nu împiedică circulația mărfurilor umanitare, amenajarea punctelor de control la frontiera de stat, furnizarea de servicii sociale persoanelor strămutate temporar care sunt forțat să părăsească regiunile Ucrainei unde au loc ostilitățile etc.

Război în Ucraina, 13 iulie | La Istanbul s-au încheiat discuțiile privind exportul de cereale ucrainene

Război în Ucraina, 12 iulie | Kievul anunță uciderea unui general rus într-un atac cu sisteme HIMARS | Vladimir Putin, a doua ieșire din Rusia de la începutul războiului

Război în Ucraina, 11 iulie | Război în Ucraina, ziua 138 | Liderul opoziției ruse Alexei Navalny a lansat o organizație internațională anticorupție

Război în Ucraina, 10 iulie | Masacrul de la Ceasiv Yar: 15 morți, zeci de dispăruți după tirul cu rachete "Uragan"

Război în Ucraina, 9 iulie | Legătura dintre criza din Sri Lanka și războiul din Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close