Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 144 | Un preot ortodox a izbucnit în lacrimi la înmormântarea copilului-simbol al atacului din Vinița

Război în Ucraina, ziua 144 | Un preot ortodox a izbucnit în lacrimi la înmormântarea copilului-simbol al atacului din Vinița

Război în Ucraina, ziua 144. O lovitură rusă a lovit peste noapte orașul Chuhuiv din nord-estul Ucrainei, în regiunea Harkov, omorând trei persoane și rănind alte trei, a declarat sâmbătă guvernatorul regional

Război în Ucraina, ziua 144 | Un preot ortodox a izbucnit în lacrimi la înmormântarea copilului-simbol al atacului din Vinița
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iul 2022   •   20:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Medvedev: Refuzul Occidentului de a recunoaște Crimeea ca fiind rusă este o amenințare
  • Un preot ortodox a izbucnit în lacrimi la înmormântarea Lizei, fetița de 4 ani moartă în atacul de la Vinița
  • Mikolaiv a fost  lovit de 10 rachete ruseşti S-300
  • Rusia continuă să bombardeze Insula Șerpilor
  • Borell: Fără sancțiuni, Rusia ar ”mânca” Ucraina 
  • Zelenski promite recucerirea teritoriilor pierdute
  • Avion de marfă ucrainean prăbușit în Grecia

Update 17 iulie, ora 21:00 Refuzul Ucrainei și al puterilor NATO de a recunoaște autoritatea Moscovei asupra Crimeei reprezintă o "amenințare sistemică" pentru Rusia, a declarat duminică fostul președinte rus Dmitri Medvedev.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea de la Marea Neagră în 2014, după ce președintele pro-Moscova din Ucraina a fost înlăturat pe fondul unor proteste de stradă în masă. Moscova a sprijinit apoi și separatiștii înarmați pro-ruși din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

"Dacă orice alt stat, fie că este vorba de Ucraina sau de țările NATO, crede că Crimeea nu este rusă, atunci aceasta este o amenințare sistemică pentru noi", a declarat Medvedev în fața veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, a relatat agenția de presă Interfax, citată de Reuters.

"Aceasta este o amenințare directă și explicită, mai ales având în vedere ce s-a întâmplat cu Crimeea. Crimeea s-a întors la Rusia", a spus Medvedev, care în prezent ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Update 17 iulie, ora 20:00 Locuitorii din oraşul Cernihiv îşi manifestă indignarea faţă de acţiunile armatei ruse, care a distrus o capelă din cimitirul central construită în memoria militarilor care au fost ucişi în regiunea Donbas începând din 2014, relatează Agerpres.

În timpul acţiunilor militare ruseşti din cel mai mare cimitir din Cernihiv, au fost distruse, de asemenea, şi mai multe monumente funerare ale ostaşilor căzuţi în acest război.

Update 17 iulie, ora 18:00 Un preot ortodox a izbucnit în lacrimi când a venit momentul să o înmormânteze pe Liza, în vârstă de 4 ani, copilul-simbol al atacului din Vinița.

Preotul ortodox le-a spus prietenilor și familiei, plângând, că "răul nu poate învinge". 

Tatăl Lizei, Artem Dmitriev, cu lacrimile curgându-i pe față, i-a legănat trupul nemișcat, având grijă să nu deranjeze coroana de flori albe.

"Uite, floarea mea! Uite câți oameni au venit la tine", a spus bunica Lizei, Larisa Dmitrishina, mângâind-o pe Liza în timp ce aceasta zăcea într-un sicriu deschis cu flori și ursuleți de pluș într-o catedrală din Vinița: "Mămica ta nici măcar nu a văzut cât de frumoasă ești astăzi".

În total, 24 de persoane au fost ucise și peste 200 au fost rănite, inclusiv mama Lizei, care a rămas internată la terapie intensivă în stare gravă. Familia nu i-a spus că fiica ei va fi înmormântată duminică, temându-se că acest lucru i-ar putea afecta starea, scrie The Guardian. 

Update 17 iulie, ora 17:00 O coloană de aproape 100 de vehicule rusești a trecut prin Mariupol și se îndreaptă către Zaporojie, a anunțat un consilier al primarului din mariupol.

Update 17 iulie, ora 16:00 Mikolaiv a fost  lovit de 10 rachete ruseşti S-300

Trupele ruse au lansat zece rachete, probabil S-300, care au lovit aseară diverse zone din Mikolaiv. Acest lucru a fost raportat de surse militare ucrainene.

„Atacul a fost foarte masiv şi este foarte probabil să fi fost folosit S300, care este o armă puternică, explozivă, cu cea mai mare capacitate

distructivă, cea care produce cele mai multe daune”, a spus un purtător de cuvânt citat de Ukinform.

Deşi infrastructura a fost afectată în mai multe cartiere ale oraşului, până acum nu au fost raportate victime civile.

Update 17 Iulie, ora 15:00 Ruşii au anunţat că au doborât un elicopter ucrainean

Ministerul Apărării rus a anunţat că forţele sale au doborât un elicopter ucrainean MI-17 în apropiere de oraşul Sloviansk şi un avion SU-25 al forţelor ucrainene în regiunea Harkov, transmite duminică Reuters.

De asemenea, armata rusă a afirmat că rachete aer-sol cu rază lungă de acţiune au distrus un depozit în zona industrială a oraşului Odesa. În depozitul respectiv s-ar fi aflat rachete antinavă Harpoon furnizate Ucrainei de către ţări membre NATO.

Update 17 iulie, ora 13:30 Kiev, 38.300 de soldaţi ruşi ucişi de la începutul războiului

Aproximativ 38.300 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit armatei de la Kiev. În actualizarea cu privire la pierderile suferite de Moscova până acum, armata ucraineană indică că mai sunt 220 de avioane, 188 de elicoptere şi 688 de drone doborâte, scrie Ukrinform.

În plus, forţele de la Kiev susţin că au distrus 1.684 de tancuri ruseşti, 846 de sisteme de artilerie, 3.879 de transportoare blindate de trupe, 15 nave şi 166 de rachete de croazieră.

Update 17 iulie, ora 12:00 Rusia continuă să bombardeze Insula Șerpilor

Trupele ruse continuă să zboare și să bombardeze insula Șerpilor.

Acest lucru a fost anunțat de șefa centrului comun de coordonare al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei, Natalia Gumenyuk, în cadrul teletonului informațional.

”Inamicul continuă să caute ocazii să demonstreze că mai are ceva forță pentru a ne convinge de „puterea” lui. Și ce mai poate face, în afară să bombardeze din când în când Insula Șerpilor? Pentru că el încearcă să ne convingă, deși e a noastră, și ei o dețin și o controlează. Dar, deocamdată, lovesc echipamentul pe care l-au lăsat chiar ei”.

Update 17 iulie, ora 11:00 Spionii ruși încercau să descopere rutele folosite de Occident pentru transferul de arme

Agenţii de informaţii ruşi erau pe urmele rutelor folosite de Occident pentru a transfera armele în Ucraina, susţine Ukrinform, citând surse de informaţii ucrainene.

Potrivit informaţiilor ucrainene, spionii ruşi din Europa au fost însărcinaţi nu numai cu identificarea tiparelor de transport, ci şi a dimensiunii loturilor de arme pe care partenerii le predau Ucrainei, pentru a respinge invazia.

Update 17 iulie, ora 10:00 Borell: Fără sancțiuni, Rusia ar ”mânca” Ucraina 

Sancțiunile anti-ruse impuse de Uniunea Europeană pentru invazia rusă a Ucrainei funcționează, dar poate dura timp pentru a obține efectul dorit.

Această opinie a fost exprimată  de șeful diplomației europene Josep Borrell.

„Sancțiunile necesită răbdare strategică, deoarece poate dura mult timp pentru a obține efectul dorit”, a spus Borrell.

Potrivit acestuia, sancțiunile UE vizează aproape 1.200 de persoane și aproape 100 de organizații din Rusia, precum și un număr semnificativ de sectoare ale economiei ruse.

Una dintre principalele sancțiuni adoptate este  oprirea achiziționării a 90% din livrările UE de petrol din Rusia până la sfârșitul anului 2022. 

”Chiar dacă sancțiunile nu schimbă traiectoria Rusiei pe termen scurt, asta nu înseamnă că sunt inutile, deoarece afectează cantitatea de resurse. Fără sancțiuni, Rusia, ar ”mânca” Ucraina. Cu sancțiuni, va fi obligată să aleagă între unt și arme, punându-l pe Putin într-o menghină care se strânge treptat”,

Update 17 iulie, ora 09:00 Zelenski promite recucerirea teritoriilor pierdute

Ucraina a recucerit unele zone ocupate de ruşi şi va continua să lupte pentru recâştigarea teritoriului. Acest lucru a fost spus de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

„Am reuşit deja să eliberăm o parte din teritoriul ocupat după 24 februarie”, a spus el. „Vom elibera treptat alte regiuni ale ţării noastre care sunt ocupate în prezent”, a asigurat şeful statului.

Forţele ucrainene au lansat recent o contraofensivă în sudul ţării şi în urmă cu câteva zile au bombardat un depozit de muniţii ruseşti din regiunea Herson.

Update 17 Iulie, ora 08:00 Avion de marfă ucrainean prăbușit în Grecia

Un avion de transport militar tactic ucrainean An-12 s-a prăbușit în Grecia. La bord erau 8 persoane. 

Nu există „semne de viață” în fuzelajul complet ars. 

Avionul s-a prăbușit la vest de orașul grecesc Kavala. Potrivit martorilor oculari, An-12 a căzut pe un lan de porumb.

Pilotul solicitase o aterizare de urgență din cauza unei probleme la motor, dar semnalul aeronavei a fost pierdut.

15 pompieri și șapte mașini au intervenit pentru a stinge incendiul izbucnit după prăbușire. Mai mulți salvatori erau pe drum.

Există informații că avionul ar fi decolat din Belgrad, Serbia și că An-12 ar fi fost încărcat cu muniție. Acest fapt nu a fost încă confirmat, dar martorii oculari spun că „au auzit explozii timp de o oră” după prăbușirea avionului.

Update 17 iulie, ora 00:00 Trei persoane ucise într-un atac rus din Harkov

Lovitura a avariat o clădire rezidențială cu două etaje, o școală și un magazin, au declarat guvernatorul Oleh Synehubov și poliția.

Regiunea Harkov este parțial ocupată de trupele rusești, iar Chuhuiv se află la doar 6 km de pozițiile ruse.

Primarul din Chuhuiv, Halyna Minaeva, a declarat că loviturile au vizat infrastructura civilă. "Astăzi sunt multe familii care și-au pierdut acoperișul de deasupra capului", a spus ea.

Un oficial al poliției regionale a declarat că Rusia a tras patru rachete asupra orașului din apropierea Belgorod, situat în vestul țării, în jurul orei locale 03:30.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat vineri că doar 30% din loviturile rusești au lovit ținte militare, restul căzând pe situri civile.

Serghei Şoigu: intensificăm operaţiunile în estul Ucrainei

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat unităţilor militare ruse care operează în toate zonele Ucrainei să-şi intensifice operaţiunile pentru a preveni atacurile în estul Ucrainei şi în alte teritorii controlate de Rusia, a declarat ministerul, într-o declaraţie pe site-ul său.

Şoigu, se spune, „a dat instrucţiunile necesare pentru a spori în continuare acţiunile grupurilor în toate zonele operaţionale pentru a exclude posibilitatea ca regimul de la Kiev să lanseze atacuri masive cu rachete şi artilerie împotriva infrastructurii civile şi a locuitorilor aşezărilor din Donbass şi alte regiuni”.

Război în Ucraina, 16 iulie | Un atac rus a ucis trei persoane în regiunea Harkov

Război în Ucraina, 15 iulie | UE adoptă vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei | Atac asupra celor două universităţi principale din Mikolaiv

Război în Ucraina, 14 iulie | Maksim Yakubovski, adjunctul Procurorului General din Ucraina: "Putin, mai ușor de ucis, decât de trimis la tribunal!"

Război în Ucraina, 13 iulie | La Istanbul s-au încheiat discuțiile privind exportul de cereale ucrainene

Război în Ucraina, 12 iulie | Kievul anunță uciderea unui general rus într-un atac cu sisteme HIMARS | Vladimir Putin, a doua ieșire din Rusia de la începutul războiului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close