Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina ziua 148 | Rusia plănuiește să anexeze o cincime din Ucraina în septembrie | Serviciile britanice: ruşii ar putea lua o pauză operaţională

Război în Ucraina ziua 148 | Rusia plănuiește să anexeze o cincime din Ucraina în septembrie | Serviciile britanice: ruşii ar putea lua o pauză operaţională

Război în Ucraina ziua 148. Ministerul de Externe ucrainean cere Beijingului să influențeze Moscova pentru a pune capăt războiului. Ucraina va cere înghețarea plății datoriilor externe, în condițiile războiului

Război în Ucraina ziua 148 | Rusia plănuiește să anexeze o cincime din Ucraina în septembrie | Serviciile britanice: ruşii ar putea lua o pauză operaţională
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iul 2022   •   21:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Serviciile britanice: ruşii ar putea lua o pauză operaţională
  • Lukaşenko: posibil sfârşit de război, dacă Ucraina negociază
  • Atacate cibernetic de ruşi, radiourile ucrainene au anunţat internarea lui Zelenski la Terapie Intensivă
  • Iranul este gata să furnizeze arme ”țărilor prietene”
  • Ministerul rus de Externe: ”Niciun contact cu SUA în discuțiile de pace cu Ucraina”
  • Rusia plănuiește să anexeze o cincime din Ucraina în septembrie
  • Șeful Statului Major Inter-Arme din SUA spune că rușii n-au distrus niciun sistem HIMARS dintre cele trimise Ucrainei
  • Modelul oferit de Occident lumii nu are viitor, spune Vladimir Putin
  • Gazprom a reluat furnizarea de gaze în Europa prin Nord Stream 1
  • Șeful CIA nu crede în zvonurile privind bolile lui Putin
  • Ministrul ucrainean al Apărării îi invită pe producătorii de arme să le testeze pe armata rusă
  • Explozii în zona centralei nucleare de la Zaporojie

Update 21 iulie, ora 22.00 Serviciile britanice: ruşii ar putea lua o pauză operaţională

Armata rusă ar putea lua o pauză operaţională în următoarele săptămâni, ceea ce ar oferi forţelor ucrainene şansa de a contraataca, a declarat şeful serviciilor secrete britanice, Richard Moore. „Cred că pierd iniţiativa, evaluarea noastră este că ruşilor le va fi din ce în ce mai greu să furnizeze material uman în următoarele săptămâni: vor trebui să ia o pauză şi asta le va oferi ucrainenilor posibilitatea de a face contraofensivă” a explicat Moore.

Update 21 iulie, ora 21:00 Lukaşenko: posibil sfârşit de război, dacă Ucraina negociază

Autorităţile de la Kiev ar putea opri războiul din Ucraina, dacă reia negocierile cu Moscova, acceptând cererile acestuia, a declarat de preşedintele belarus Alexander Lukaşenko, într-un interviu acordat AFP.

„Totul depinde de Ucraina - a observat liderul ţării apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin. Particularitatea acestui moment este că războiul poate fi încheiat în cei mai acceptabili termeni pentru Ucraina”.

Update 21 iulie, ora 20:00 Atacate cibernetic de ruşi, radiourile ucrainene au anunţat internarea lui Zelenski la Terapie Intensivă

Unele posturi de radio ucrainene au suferit un atac cibernetic rusesc, ocazie cu care au fost răspândite informaţii false despre spitalizarea preşedintelui Zelenski la Terapie Intensivă, a transmis agenţia ucraineană UNIAN.

Inamicul a efectuat un atac cibernetic asupra serverelor şi reţelelor posturilor de radio ale grupului TAVR Media (Radio Bayraktar, Melodia FM şi altele) şi a răspândit ştiri false despre deteriorarea sănătăţii peşedintelui Zelenski”, scrie agenţia.

Grupul de radio a dat vestea atacului, precizând că „serviciile competente lucrează pentru rezolvarea problemei”. „Niciuna dintre informaţiile despre problemele de sănătate ale preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu este adevărată”, adaugă TAVR Media.

Update 21 iulie, ora 19:00 Iranul este gata să furnizeze arme ”țărilor prietene”

„Iranul este pregătit să exporte echipamente militare și arme în țările prietene”, a spus comandantul Forțelor Terestre iraniene Kiomars Heydari.

El a vorbit și despre schimbările structurale din armata iraniană, care vor face posibilă modernizarea rapidă a propriilor arme pentru a le îmbunătăți precizia și raza de acțiune.

Iranul intenționează să furnizeze drone Rusiei. Acestea sunt similare ca și caracteristici cu dronele israeliene și americane Hermes 450 și MQ-1 Predator.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat pe 19 iulie că Statele Unite vor impune imediat noi sancțiuni Iranului dacă vor decide să transfere drone către armata rusă.

Update 21 iulie, ora 18:00 Ministerul rus de Externe: ”Niciun contact cu SUA în discuțiile de pace cu Ucraina”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat joi că nu a existat niciun contact cu Statele Unite în legătură cu negocierile de pace cu Ucraina.

”Administrația americană interzice secțiilor sale din Kiev să se gândească chiar la discuții cu noi și, evident, le obligă să lupte până la ultimul ucrainean”, a spus Zakharova, potrivit Reuters.

Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina au fost înghețate de la începutul lunii aprilie, când discuțiile de încetare a focului intermediate de Turcia la Istanbul s-au prăbușit.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a minimizat perspectiva negocierilor de pace în timp ce trupele ruse încă ocupă teritoriul ucrainean. Miercuri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că negocierile de pace cu Ucraina ”nu au sens”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 7 iulie că țara sa nu a „început încă nimic serios” în Ucraina și a provocat Occidentul să încerce să învingă Rusia pe câmpul de luptă.

Update 21 iulie, ora 16:30 Rusia plănuiește să anexeze o cincime din Ucraina în septembrie

Rusia urmează să anexeze pământurile ucrainene ocupate la mijlocul lunii septembrie. În acest moment, rușii pregătesc așa-numitele „referendumuri” privind aderarea la Federația Rusă.

„Potrivit a trei interlocutori, oficialii se pregătesc să organizeze un vot în zonele controlate în prezent de armata rusă și în orice alte zone pe care rușii le pot captura în săptămânile următoare. Scopul este să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia până pe 15 septembrie”, scrie Bloomberg.

Potrivit interlocutorilor publicației, proiectul de anexare a teritoriilor ucrainene este condus de prim-adjunctul șefului administrației Kremlinului, Serghei Kiriyenko, care vizitează regulat teritoriile ocupate pentru a supraveghea pregătirile pentru așa-numitul „referendum”.

Jurnaliştii notează că nu este încă clar ce rezultate ar putea obţine Rusia după ce milioane de ucraineni şi-au părăsit casele după 24 februarie, dar amintesc şi că Kremlinul are „ani de experienţă în falsificarea rezultatelor alegerilor interne”.

Votarea ar trebui să aibă loc în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Update 21 iulie, ora 15:30 3 persoane au fost ucise și alte 23 rănite după un atac asupra unei piețe din Harkov

Potrivit  parchetului regional din Harkov, o anchetă preliminară a fost declanșată pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, care implică omor cu premeditare (partea a 2-a a articolului 438 din Codul penal).

"S-a stabilit că pe 21 iulie, la ora 09:30, ocupanții au tras într-o stație de transport în comun din apropierea pieței din districtul Kievsky din Harkov din sistemele de lansare multiplă de rachete Uragan. Trei civili au fost uciși, alți douăzeci au fost răniți", se arată în raport.

Update 21 iulie, ora 14:30 Rusia nu a eliminat încă niciunul dintre sistemele de artilerie bazate pe rachete pe care SUA și alți parteneri occidentali le-au trimis Ucrainei.

Afirmația aparține șefului Statului Major Inter-Arme din SUA, generalul Mark Milley (foto) și vine după ce armata rusă a susținut că a lovit sisteme americane HIMARS în Ucraina, în apropiere de linia frontului.

"Până în prezent, sistemele HIMARS pe care le-am furnizat nu au fost eliminate de ruși, iar SUA nu sunt singura țară care trimite în Ucraina artilerie cu rază lungă, Marea Britanie fiind un alt exemplu", a declarat Milley la cea de-a patra întâlnire a Grupului de Contact pentru Ucraina, din care fac parte 50 de țări de pe toate continentele.

Milley a precizat că "ucrainenii folosesc sistemele HIMARS împotriva centrelor de comandă și control ale Rusiei, a rețelelor lor logistice și a artileriei lor de câmp", în timp ce încearcă să identifice alte ținte.

"Ucrainenii au militari de artilerie excelenți și sunt extrem de eficienți", a susținut el.

Update 21 iulie, ora 12:30 Președintele rus Vladimir Putin susține că lumea asistă la crearea unei noi ordini mondiale în care, evident, Rusiei îi revine un rol proeminent.

Prezent la un eveniment desfășurat la Moscova și intitulat "Idei puternice pentru un nou viitor", liderul de la Kremlin a spus că modelul oferit de Occident este fără viitor.

"Transformările revoluționare câștigă din ce în ce mai mult avânt și forță. Aceste schimbări extraordinare sunt, cu siguranță, ireversibile.

Atât la nivel național, cât și la nivel global, se dezvoltă bazele și principiile unei ordini mondiale armonioase, mai echitabile, orientate social și sigure.

O alternativă la ordinea mondială unipolară existentă sau, după cum putem spune, existentă anterior, care, prin natura sa, devine un obstacol în calea dezvoltării civilizației", a declarat liderul rus.

"Ordinea unipolară" invocată de Putin se referă la rolul SUA în lume.

Moscova a contestat în repetate rânduri ceea a numit "lumea unipolară" condusă de SUA.

Update 21 iulie, ora 11:02 Pauza anunțată de Gazprom pentru lucrări de întreținere la gazoductul Nord Stream 1 a luat sfârșit după 10 zile.

În acest context, gazele rusești au reînceput să tranziteze către Europa prin Nord Stream 1, relatează BBC.

Oficialii europeni au exprimat anterior temeri că Moscova nu va relua livrările de gaze, ca reacție la sancțiunile UE impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Însă președintele rus Vladimir Putin a încercat să minimalizeze temerile, spunând jurnaliștilor că Gazprom își va îndeplini toate obligațiile contractuale.

Livrările prin gazoduct au reînceput joi dimineață, devreme, la 40% din capacitate, potrivit unui purtător de cuvânt.

Este același nivel la care Nord Stream 1 funcționa la jumătatea lunii iunie, când Gazprom a redus fluxurile de gaz, invocând o întârziere în returnarea echipamentelor de la compania germană Siemens Energy.

Update 21 iulie, ora 10:30 William Burns, șeful Agenției Centrale de Informații (CIA), cel mai cunoscut serviciu de spionaj american, nu dă crezare zvonurilor privind problemele de sănătate pe care le-ar avea președintele Rusiei, Vladimir Putin.

"Nu există informații că Vladimir Putin ar fi slăbit sau ar avea o stare proastă de sănătate", a declarat Burns la Forumul Aspen desfășurat în Colorado.

"Sunt multe zvonuri despre sănătatea președintelui Putin și, din câte putem spune, este chiar prea sănătos", a mai spus Burns.

El a precizat că remarcile sale nu constituie o analiză oficială a serviciului de informații. 

Putin împlinește anul acesta 70 de ani.

Burns, care a servit ca ambasador la Moscova, a precizat că l-a observat și că a avut de-a face cu liderul rus pentru mai bine de două decenii.

Vladimir Putin crede foarte mult în control, intimidare și în a-i plăti adversarului cu aceeași monedă, iar aceste trăsături s-au accentuat în ultimii zece ani, pe măsură ce grupul său de consilieri s-a restrâns, a indicat șeful CIA.

Update 21 iulie, ora 09:30 Ministrul ucrainean al Apărării îi invită pe producătorii de armament să-și testeze noile produse în războiul împotriva rușilor.

"Acum, Ucraina este, de fapt, un poligon de testare. Multe arme sunt testate în condiții reale de luptă împotriva armatei ruse.

Rușii au sisteme de război electronic și comunicații, apărare aeriană, rachete de croazieră și rachete balistice, precum și alte echipamente", a declarat Oleksii Reznikov, citat de presa ucraineană.

Reznikov s-a declarat convins, pe de altă parte, că Ucraina va fi sprijinită în continuare de partenerii occidentali cu tancuri și avioane de luptă.

Update 21 iulie, ora 08:30 Mai multe explozii și tiruri de arme automate au fost semnalate la Energodar, un oraș ucrainean ocupat de trupele ruse, situat în zona unde se află reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie.

Martori citați de presa ucraineană susțin că incidentul s-a produs miercuri, în spatele zonei cu reactoare nucleare.

Recent, acolo ar fi a fost instalată o bază a forțelor ruse.

În urma exploziilor, un fum negru s-a ridicat deasupra zonei, spun martorii.

Prea sursă a transmis că ucrainenii ar fi atacat zona cu trei drone kamikaze echipate cu câteva kilograme de explozibil de mare putere.

Update 21 iulie, ora 00:00 Rusia testează în Ucraina tot ce poate folosi împotriva Europei

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Rusia testează în Ucraina tot ce poate folosi împotriva altor țări europene, așa că a îndemnat să nu oprească presiunea sancțiunilor și să nu ajute cu armele.

„Când ne îndreptăm către partenerii noștri cu o cerere sau alta, acestea se bazează pe experiența Ucrainei - pe ceea ce am trăit deja.

Rusia testează în Ucraina tot ce poate fi folosit împotriva altor țări europene. A început cu un război al gazelor și s-a încheiat cu o invazie pe scară largă, cu teroare, rachete și orașe distruse în Ucraina.

Și pentru ca nimănui să nu i se mai întâmple asta, trebuie să asigurăm o victorie comună tangibilă asupra Rusiei în Ucraina.

Cu cât acest lucru se va face mai devreme, cu atât mai puține daune și suferințe vor fi experimentate de către toate familiile europene, de către toate țările europene.”

Război în Ucraina, 20 iulie | Rusia vrea să-i ia Ucrainei mai mult decât Donbasul | Ucraina va cere înghețarea plății datoriilor externe, în condițiile războiului

Război în Ucraina, 19 iulie | Amenințată cu "Ziua Judecății", Ucraina se pregătește să-i alunge pe ruși din Crimeea | Declarația unui oficial de la Kiev

Război în Ucraina, 18 iulie | Prima doamnă a Ucrainei va vorbi miercuri în fața Congresului SUA

Război în Ucraina, 17 iulie | Un preot ortodox a izbucnit în lacrimi la înmormântarea copilului-simbol al atacului din Vinița

Război în Ucraina, 16 iulie | Un atac rus a ucis trei persoane în regiunea Harkov

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close