Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina ziua 147 | Rusia vrea să-i ia Ucrainei mai mult decât Donbasul | Ucraina va cere înghețarea plății datoriilor externe, în condițiile războiului

Război în Ucraina ziua 147 | Rusia vrea să-i ia Ucrainei mai mult decât Donbasul | Ucraina va cere înghețarea plății datoriilor externe, în condițiile războiului

Război în Ucraina ziua 147. Ucrainenii încearcă să câștige teren în sud și să întrerupă liniile de aprovizionare ale rușilor. Mai mult decât atât, oficialii Kievului vorbesc despre un contraatac în Peninsula Crimeea. Între timp, Vladimir Putin și-a reînnoit alianțele la Teheran, iar Olena Zelenska încearcă să atragă sprijin pentru țara sa, la Washington.

Război în Ucraina ziua 147 | Rusia vrea să-i ia Ucrainei mai mult decât Donbasul | Ucraina va cere înghețarea plății datoriilor externe, în condițiile războiului
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Iul 2022   •   21:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministerul de Externe ucrainean cere Beijingului să influențeze Moscova pentru a pune capăt războiului
  • Ucraina va cere înghețarea plății datoriilor externe, în condițiile războiului
  • Liderii ucraineni vor ca aliaţii să-şi testeze noile echipamente de război în Ucraina
  • SUA trimit încă patru sisteme HIMARS în Ucraina
  • Ministrul rus de Externe recunoaște că Moscova vrea de la Ucraina mai mult decât teritoriile din Donbas
  • În cazul unei urgențe, statele UE să-și diminueze consumul de gaze cu 15%, cere Ursula von der Leyen
  • Putin explică de ce armata rusă n-a ajuns la Kiev
  • Rușii continuă bombardarea obiectivelor civile în timp ce Vladimir Putin efectuează o vizită în Iran. Bilanțul ultimelor bombardamente: cel puțin cinci morți și numeroși răniți, inclusiv copii
  • Presa semnalează un detaliu inedit în delegația care l-a însoțit pe Vladimir Putin la Teheran
  • Soția președintelui Zelenski, primită la Casa Albă, înaintea unui discurs în fața Congresului american

Update 20 iulie, ora 22:00 Cât cheltuiește Rusia, pe zi, pentru războiul din Ucraina

Federația Rusă cheltuiește aproximativ 400 de milioane de dolari pe zi pentru războiul din Ucraina. Cele mai scumpe sunt rachetele și obuzele, cele mai ieftine sunt salariile militarilor.

"În general, Rusia pierde zilnic în război o sumă echivalentă cu costul exporturilor de gaze naturale către Uniunea Europeană. Pe termen lung, Rusia ar putea plăti unul dintre cele mai mari prețuri pentru un război de după al Doilea Război Mondial.

Dar deocamdată bugetul rus este suficient pentru a acoperi cheltuielile militare directe, inamicul este puțin probabil să fie oprit de costul războiului și de consecințele sale economice”, scrie Forbes.

Update 20 iulie, ora 20:30 Soția lui Zelenski a pledat cauza Ucrainei în fața Congresului SUA: "Acesta este marele adevăr al vieților noastre"

În Congresul American, Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a susținut discurs istoric, și a arătat poze ale copiilor uciși în războiul din Ucraina.

”Este o zi foarte importantă pentru mine și pentru țara mea, iar astăzi, doresc să mă adresez dumneavoastră în calitate de politicieni și reprezentanți ai partidelor dumneavoastră, precum și în calitate de mame și tați. Nu doresc să mă adresez dumneavoastră în calitate de Primă Doamnă, ci în calitate de fiică și mamă.

Indiferent de ce poziții și titluri obținem în viețile noastre, în primul rând vom rămâne parte a familiilor noastre. Întotdeauna vom rămâne copiii părinților noștri și indiferent cât de bătrâni suntem, ei ne iubesc.

Întotdeauna suntem părinți pentru copiii noștri și indiferent ce se întâmplă cu ei, mereu vor rămâne copiii noștri.

Update 20 iulie, ora 19:30 Ministerul de Externe ucrainean cere Beijingului să influențeze Moscova pentru a pune capăt războiului

„Singura responsabilitate pentru agresiunea armată împotriva Ucrainei revine Federației Ruse, care în 2014 a ocupat Crimeea și o parte din Donbass, iar în februarie 2022 a declanșat un război la scară largă neprovocat”, a subliniat reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei Oleg Nikolenko.

”Este important să facem față adevărului: comunitatea internațională a fost nevoită să impună sancțiuni împotriva Federației Ruse pentru a o priva de posibilitatea de a continua războiul și pentru a trage la răspundere pentru crimele comise”.

În acest sens, diplomatul a spus că Ministerul de Externe ucrainean se așteaptă ca, „fiind un membru responsabil al comunității internaționale, care susține cu consecvență principiile păcii și respectării dreptului internațional, China să nu politizeze problema agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. "

„Ne așteptăm ca, în schimb, Beijingul să-și folosească influența asupra Moscovei pentru a o forța să oprească războiul și să revină la respectarea Cartei ONU și a dreptului internațional, ale căror principii fundamentale sunt neutilizarea forței și respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statelor”.

Update 20 iulie, ora 18:30 Ucraina va cere înghețarea plății datoriilor externe, în condițiile războiului

Ucraina va cere deținătorilor internaționali de obligațiuni să accepte o amânare de 2 ani a plății datoriilor sale, astfel încât să își poată concentra resursele financiare în scădere pe respingerea Rusiei, se arată într-o rezoluție guvernamentală publicată miercuri, anunță Reuters.

Confruntându-se cu o prăbușire a PIB estimată la 35-45% în acest an, în urma invaziei Moscovei din februarie, parlamentarii au cerut ministerului de finanțe al țării să negocieze amânarea plății datoriilor de aproximativ 20 de miliarde de dolari până la 15 august.

Amânarea, despre care mulți creditori spun că este probabil să fie acceptată și care a fost susținută rapid de marile puteri occidentale, ar veni la timp pentru a amâna aproximativ 1,2 miliarde de dolari din plățile datoriei scadente la începutul lunii septembrie.

Rezoluția guvernului postată a precizat că "toate datele de plată a dobânzii pentru obligațiuni" vor fi amânate în cadrul planului.

Update 20 iulie, ora 17:30 Liderii ucraineni vor ca aliaţii să-şi testeze noile echipamente de război în Ucraina

Ministrul apărării, Oleksii Reznikov le-a cerut aliaţilor Ucrainei să testeze mai multe dintre echipamentele lor pe frontul ucrainean. „Ucraina este acum, în esenţă, un teren de testare. Multe arme sunt acum testate pe teren în condiţiile reale ale bătăliei împotriva armatei ruse... Suntem interesaţi să testăm sisteme moderne

în lupta împotriva inamicului şi invităm producătorii de arme să îşi testeze noile produse aici. Cred că pentru partenerii noştri din Polonia, din Statele Unite, Franţa sau Germania, este o şansă bună de a-şi testa echipamentele. Sau pentru partenerii noştri din Turcia. Daţi-ne uneltele, noi vom termina treaba", a declarat Oleksii Reznikov.

Update 20 iulie, ora 16:00 Statele Unite vor trimite în Ucraina încă patru sisteme lansatoare de rachete, de mare mobilitate (HIMARS), cu ocazia următorului pachet de asistență de securitate.

Acest pachet va fi anunțat oficial la sfârșitul săptămânii curente, precizează CNN.

Este al 16-lea pachet constituit pe baza stocurilor Departamentului american al Apărării și destinat Ucrainei, din august anul trecut.

"Va include încă patru sisteme HIMARS, pe care ucrainenii le-au folosit atât de eficient și care au făcut o diferență atât de semnificativă pe câmpul de luptă", a spus Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, înaintea celei de-a patra reuniuni a Grupului de Contact pentru Ucraina, desfășurată miercuri în format virtual.

Pachetul SUA pentru Ucraina va mai conține muniție pentru artilerie și pentru sisteme lansatoare de rachete multiple, a precizat Austin.

Update 20 iulie, ora 14:30 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că "obiectivele geografice" ale "operațiunii militare speciale" a Moscovei în Ucraina nu se mai limitează la regiunea estică Donbas.

Obiectivele includ acum o serie de alte teritorii, a spus Lavrov, citat de agenția rusă RIA Novosti.

Ministrul a adăugat că obiectivele Rusiei se vor extinde și mai mult dacă Occidentul va livra Kievului arme cu rază lungă de acțiune.

După ce trupele ruse au eșuat în asaltul asupra capitalei ucrainene, Ministerul rus al Apărării a anunțat pe 25 martie că prima fază a "operațiunii speciale" a fost finalizată și că obiectivul principal este "eliberarea Donbasului", o zonă în care Moscova a întreținut focare separatiste în Donețk și Lugansk încă din 2014, de la anexarea Crimeei.

După aproape patru luni, armata rusă a preluat aproape integral controlul în Lugansk, aplicând tactica "pământului pârjolit", cu bombardamente intense de artilerie asupra țintelor militare și civile, deopotrivă.

Trupele Moscovei ocupă, de asemenea, teritorii ucrainene în sudul țării, în special în regiunile Zaporojia și Herson, și continuă să lanseze lovituri cu rachete asupra orașelor din întreaga Ucraină.

Update 20 iulie, ora 13:30 Comisia Europeană propune un nou Regulament privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze, pe baza articolului 122 din Tratat.

Noul regulament va stabili ca toate statele membre să își reducă cererea de gaze cu 15% între 1 august 2022 şi 31 martie 2023,  se arată într-un comunicat al Executivului de la Bruxelles.

De asemenea, noul regulament ar oferi Comisiei posibilitatea de a declara, după consultarea statelor membre, o "alertă a Uniunii" privind securitatea aprovizionării.

Într-un astfel de scenariu, toate statele membre vor fi obligate să își reducă cererea de gaze.

Alerta Uniunii va putea fi declanșată atunci când există un risc substanțial de deficit sever de gaze sau o cerere de gaze excepțional de ridicată.

Statele membre trebuie să-și actualizeze planurile naționale de urgentă până la sfârșitul lunii septembrie, pentru a arăta cum intenționează să atingă obiectivul de reducere a cererii de gaze.

Ele trebuie să raporteze Comisiei în privința progreselor la fiecare două luni, conform propunerii de Regulament prezentate, miercuri, de Ursula von der Leyen.

Statele membre care solicită furnizarea solidară de gaze vor fi obligate să demonstreze măsurile pe care le-au luat pentru a reduce cererea pe plan intern, se arată în documentul citat.

Update 20 iulie, ora 12:30 Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că nu a dorit să dea curs unui "acord preliminar" de pace negociat în luna martie.

Vorbind cu jurnaliștii în Teheran, la finalul vizitei sale în Iran, liderul de la Kremlin a spus că nici în prezent Kievul nu are dorința de a urma un acord de pace.

"Au fost bine-cunoscutele negocieri din Istanbul, când, de fapt, am ajuns la un acord, trebuia doar să fie pus în aplicare", a declarat el, susținând că forțele ruse s-au retras din jurul Kievului pentru "a crea condițiile" necesare premergătoare unei înțelegeri.

"Rezultatul final depinde, desigur, de voința părților implicate de a implementa acordurile la care s-a ajuns. Astăzi, vedem cum cei aflați la putere la Kiev nu au această dorință", a concluzionat Putin.

El a mai precizat că Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite s-au oferit să medieze între Rusia și Ucraina.

Kievul nu a reacționat imediat la aceste declarații.

Presa internațională a consemnat, la momentul respectiv, negocierile de pace din luna martie dintre Rusia și Ucraina, notând că nu s-a înregistrat niciun progres în urma lor.

Update 20 iulie, ora 10:30 Un copil de 13 ani a fost ucis într-un bombardament efectuat miercuri dimineață de forțele ruse la Harkov.

Alte două persoane au fost, de asemenea, ucise de tirurile rusești, potrivit unui bilanț preliminar anunțat de Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale, citat de CNN.

În sudul Ucrainei, la Nikopol, atacurile trupelor Moscovei au ucis două persoane într-o zonă rezidențială. Alte nouă persoane, inclusiv patru copii, au fost rănite, potrivit celor declarate de Serghei Bratciuk, reprezentantul administrației militare din Odesa.

La rândul său, armata ucraineană a bombardat un pod situat în Herson, pentru două zile la rând, a transmis agenția TASS.

Kiril Stremusov, adjunctul șefului administrației impuse de Moscova în Herson, a indicat că "8 sau 9 rachete au lovit podul Antonov", miercuri.

Conform sursei citate, acest element de infrastructură a fost foarte grav avariat, dar nu există risc de prăbușire.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, podul este o vulnerabilitate esențială pentru forțele ruse, fiind unul dintre cele două puncte de trecere peste Nipru pe care Moscova le utilizează pentru aprovizionarea trupelor sale în teritoriile ocupate la vest de acest curs de apă.

Update 20 iulie, ora 08:30 Presa internațională a relatat vizita președintelui rus Vladimir Putin în Iran și discuțiile purtate la Teheran cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan, în vederea deblocării exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Este cea de-a doua ieșire din Rusia a lui Putin de la declanșarea invaziei în Ucraina și, totodată, o oportunitate pentru liderul de la Kremlin de a transmite că Moscova își păstrează capacitatea de a stabili legături mai strânse cu state precum Iran, China și India, în contextul sancțiunilor occidentale.

Dincolo de agenda oficială, presa a remarcat în anturajul lui Vladimir Putin prezența celebrului "om cu servieta".

Este vorba despre agentul de securitate care, potrivit mai multor surse concordante citate în presa internațională, ar fi însărcinat să colecteze urina și materiile fecale din toaletele folosite de președintele rus cu ocazia vizitelor în străinătate.

Procedura este menită să împiedice serviciile de informații ale puterilor străine să obțină informații despre starea de sănătate a lui Putin prin analiza materiilor respective.

"Fuhrerul din bunker a ajuns la Teheran", a titrat canalul Nexta, fondat de disidenți din Belarus.

"Servieta cu fecale" a ajuns odată cu el, a continuat sursa citată.

Update 20 iulie, ora 00:00 Soția președintelui Zelenski, primită la Casa Albă, înaintea unui discurs în fața Congresului american. Olena Zelenska, a îmbrăţişat-o pe Jill Biden şi a primit florile de la preşedintele SUA, care a întâmpinat-o, relatează Reuters.

Ulterior, cele două Prime Doamne şi delegaţii din ambele ţări au avut o întrevedere în Salonul Albastru al Casei Albe.

Olena Zelenska nu reprezintă în mod oficial Guvernul ucrainean, însă încearcă să promoveze cauze pe care le susţine.

Ea a fost primită luni şi de către secretarul de Stat american Antony Blinken, iar marţi a primit de la Fundaţia Memoriei Victmelor Comunismului - Dissident Human Rights Award, o recunoaştere a luptei poporului ucrainean împotriva invaziei ruse.

Olena Zelenska urmează să se adreseze miercuri Congresului american, potrivit biroului preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

*

Mai multe persoane au murit și cel puțin 9 soldați ruși au fost răniți după un incident la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de forțele ruse. De asemenea, cel puţin o persoană a fost ucisă marţi, iar alte şase rănite într-un atac cu rachete ruseşti asupra zonei centrale din Kramatorsk.

În sud, regiunea Odesa a fost din nou atacată în noaptea de luni spre marţi, unde forţele ruse au lansat şapte rachete de croazieră Kalibr. Ucrainenii încearcă să câștige teren în sud și să întrerupă liniile de aprovizionare ale rușilor. Marți, ucrainenii au lovit cu rachete americane un pod important din regiunea Herson.

Război în Ucraina, 19 iulie | Amenințată cu "Ziua Judecății", Ucraina se pregătește să-i alunge pe ruși din Crimeea | Declarația unui oficial de la Kiev

Război în Ucraina, 18 iulie | Prima doamnă a Ucrainei va vorbi miercuri în fața Congresului SUA

Război în Ucraina, 17 iulie | Un preot ortodox a izbucnit în lacrimi la înmormântarea copilului-simbol al atacului din Vinița

Război în Ucraina, 16 iulie | Un atac rus a ucis trei persoane în regiunea Harkov

Război în Ucraina, 15 iulie | UE adoptă vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei | Atac asupra celor două universităţi principale din Mikolaiv

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close