Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 152 | Germania acuză Rusia că recurge la "pretexte" pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină Ucraina

Război în Ucraina, ziua 152 | Germania acuză Rusia că recurge la "pretexte" pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină Ucraina

Război în Ucraina, ziua 152. Oficialii ucraineni au pus la cale un plan pentru recucerirea oraşului Herson, iar armata ar urma să îi îndepărteze pe ruşi până în luna septembrie.

Război în Ucraina, ziua 152 | Germania acuză Rusia că recurge la "pretexte" pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină Ucraina
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Kay Nietfeld
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Iul 2022   •   23:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Kiev: 39.700 de soldaţi ruşi ucişi, 1730 de tancuri distruse
  • Rusia a acuzat 92 de militari ucraineni pentru crime împotriva umanității
  • Ucrainenii susţin că au făcut progrese pe frontul din regiunea Herson
  • Zelenski: ”Ruşii se aşteaptă la înfrângere”
  • Referendum, în septembrie, privind aderarea la Rusia a regiunilor Zaporojie şi Herson
  • Aproape 500.000 de copii ucraineni merg la școli în UE
  • Serghei Lavrov a afirmat, contrar declaraţiilor precedente, că Rusia caută să răstoarne guvernul ucrainean
  • Ministerul ucraineam al Sănătăţii: cel puțin 18 cadre medicale au fost ucise și aproape 900 de unități medicale au fost avariate de la începutul războiului
  • Un oficial ucrainean anunță că regiunea Herson va fi eliberată de ruși până în luna septembrie
  • Atac cu muniție incendiară în Donețk

Update 23:30 Germania acuză Rusia că recurge la "pretexte" pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină Ucraina

Guvernul Olaf Scholz a acuzat, luni seară, Rusia că invocă "pretexte" pentru a forţa Occidentul să nu mai susţină militar Ucraina, subliniind că decizia de reducere a fluxului de gaz este "politică", fără a avea cauze tehnice.

Update 23:00 Primele transporturi de cereale ucrainene ar putea pleca în câteva zile din porturile Mării Negre

Primele transporturi de cereale ucrainene ar putea părăsi porturile de la Marea Neagră în câteva zile, în cadrul unui acord negociat de ONU, au declarat luni Națiunile Unite și Ucraina, potrivit Reuters.

„Toate părțile și-au reconfirmat angajamentul”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, după ce sâmbătă, un atac cu rachete rusești asupra portului ucrainean Odesa a pus sub semnul întrebării acordul încheiat de Moscova cu Ucraina, Turcia și ONU, vechi de o zi.

Acordul vizează să permită trecerea în siguranță a transporturilor de cereale în și din porturile ucrainene, blocate de Rusia de la invazia sa din 24 februarie. Rusia a acuzat Ucraina că a blocat transporturile prin minarea apelor portuare.

Update 20:30 Lavrov susţine că acordul privind reluarea exporturilor de cereale nu exclude atacurile asupra infrastructurii militare din Odesa

Ministrul rus de Externe Serghei Lavorv a declarat, luni, că atacul rus asupra portului Odesa nu a încălcat niciunul dintre angajamentele pe care Rusia şi le-a asumat într-un acord pentru deblocarea transporturilor de cereale prin Marea Neagră, relatează CNN.

Update 18:30 Ucraina spune că speră să reia exporturile de cereale din Odesa, în ciuda atacurilor rusești

Guvernul ucrainean speră să reia exporturile de cereale din portul Odesa de la Marea Neagră, în ciuda atacurilor ruse de duminică, a declarat Markiyan Dmytrasevici, ministrul adjunct pentru politică agrară și alimentație.

„Ne aşteptăm ca, după cum a fost anunţat, în ciuda incidentului care a avut loc sâmbătă, exportul de cereale să înceapă în zilele următoare. Sperăm că vom vedea câteva rezultate săptămâna aceasta”, a declarat Dmytrasevych.

Update 17:30 Gazprom: debitul de gaz prin Nord Stream 1 ar putea scădea la 20%

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că nu a obţinut încă de la Siemens Energy documentaţia necesară pentru returnarea turbinei de la gazoductul Nord Stream 1, se arată notă privind transferul pe teritoriul Rusiei a turbinei Siemens pentru reparaţie în Canada.

Rezultatul, explică Gazprom, este că fluxul de gaz prin Nord Stream 1 riscă să scadă la 20% din capacitate.

Update 16:30 Zelenski îl concediază pe secretarul adjunct al Consiliului de Securitate şi Apărare

Printr-un decret, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe oficialul Ruslan Demcenko din funcţia de prim-adjunct al Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, scrie Ukrainska Pravda.

Update 15:30 Kiev: 39.700 de soldaţi ruşi ucişi, 1730 de tancuri distruse

Pierderile din rândurile ruse de la ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei din 24 februarie s-ar ridica la 39.700. Despre acest lucru a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, pe Facebook, care raportează cifre care nu pot fi verificate independent.

Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti sunt de aproximativ 39.700 de oameni, 1.730 de tancuri, 3.950 de vehicule blindate, 876 de sisteme de artilerie, 257 de lansatoare de rachete multiple, 116 de sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate cu întârziere din cauza luptelor intense, forţele ruse au pierdut şi 222 de avioane, 188 de elicoptere, 2832 de maşini, 15 unităţi navale şi 719 drone.

Update 14:30  Rusia a acuzat 92 de militari ucraineni pentru crime împotriva umanității

Rusia a acuzat 92 de membri ai înaltului comandament militar al Ucrainei pentru crime împotriva umanității, potrivit lui Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Investigații al Rusiei.

În total, Moscova a deschis peste 1.300 de dosare penale împotriva conducerii militare și politice a Ucrainei, a declarat Bastrykin într-un interviu pentru site-ul de știri guvernamental Rossiyskaya Gazeta.

„În cursul anchetei preliminare, peste 220 de persoane au fost identificate ca fiind implicate în crime împotriva păcii și securității umanității care nu au termen de prescripție, inclusiv reprezentanți ai Înaltului Comandament al Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și comandanții unităților militare care au tras în civili”, a declarat Bastrykin.

„Un total de 92 de comandanți și subordonații acestora au fost acuzați. 96 de persoane au fost trecute pe lista persoanelor căutate, în special 51 de comandanți ai Forțelor Armate ale Ucrainei”, a spus el.

Șeful Comitetului de Investigație a sugerat, de asemenea, crearea unui tribunal internațional separat pentru crimele din Ucraina.

„Ținând cont de poziția ”Occidentului colectiv”, care sponsorizează în mod deschis naționalismul ucrainean și sprijină regimul de la Kiev, crearea unui astfel de tribunal sub auspiciile ONU în perspectiva actuală este extrem de îndoielnică”, a spus el.

”Înființarea curții și statutul acesteia ar putea fi oficializate printr-un acord între Rusia, țările membre ale acestor organizații, republicile populare Donețk și Lugansk”.

Update 13:30 Ucrainenii susţin că au făcut progrese pe frontul din regiunea Herson

Oficialii ucraineni spun că sunt încrezători în progresele înregistrate pe câmpul de luptă din regiunea sudică Herson, pe măsură ce loviturile împotriva posturilor de comandă ruseşti şi a depozitelor de muniţie diminuează capacităţile defensive ale ruşilor.

Serhii Khlan, un consilier al şefului administraţiei din Herson, a declarat că zilele trecute forţele ucrainene au efectuat „operaţiuni strategice de mare succes, deoarece au fost lovite poduri care au ajutat la aprovizionarea cu muniţie şi echipamente a reţelei inamice".

„A fost un punct de cotitură în lupta noastră pentru Kherson", a spus el. Khlan a mai declarat că succesul s-a datorat coordonării mişcării de rezistenţă din teritoriile ocupate cu forţele ucrainene. „Sunt lovituri foarte precise asupra depozitelor de muniţie, posturilor de comandă şi a personalului, a sistemelor de radio-localizare, iar ieri au fost distruse o grămadă de sisteme S-300, care bombardau Nikolaiev", a adăugat Khlan, potrivit Mediafax.

Update 12:30 Zelenski: ”Ruşii se aşteaptă la înfrângere”

Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski este încrezător în capacitatea militară a ţării sale şi susţine că va învinge Rusia în războiul declanşat de aceasta. „Chiar şi ocupanţii recunosc că vom câştiga.

Auzim asta în conversaţiile lor tot timpul. În ceea ce le spun rudelor când îi sună. Facem totul pentru a provoca cele mai mari daune posibile inamicului şi pentru a aduna cât mai mult sprijin pentru Ucraina”, a declarat Zelenski.

Update 11:36 În prima jumătate a lunii septembrie ar putea avea loc un referendum privind statutul regiunii Zaporojie, a declarat Vladimir Rogov, membru al consiliului principal al administrației regiunii Zaporojie. Referendumurile privind aderarea la Federația Rusă a regiunilor Zaporojie și Herson pot avea loc în aceeași zi, mai transmite Rogov.

Evgheni Balițki, șeful administrației militaro-civile din Zaporojie, susținută de Rusia, a declarat că a fost emis un decret pentru crearea unui comitet electoral care să organizeze un referendum privind aderarea la Rusia, relatează TASS. El a subliniat că a cerut crearea unui comitet electoral în regiunea Zaporojie pentru desfășurarea unei proceduri "transparente" și "legitime" privind referendumul și protejarea drepturilor electorale ale populației.

Oficialul a făcut apel la locuitorii din regiune să ajute la organizarea referendumului. Potrivit TASS, forțele rusești au capturat aproximativ 70% din regiunea Zaporojie, în timp ce ucrainenii continuă să dețină controlul asupra centrului administrativ al regiunii, a orașului Zaporojie și a orașului Melitopol.

Evgheni Balitski a mai susținut şi el că referendumul privind aderarea Zaporojie la Rusia va avea loc în toamnă. El a precizat că se lucrează la pregătirile pentru referendum, inclusiv la cel legislativ.

„Totul se îndreaptă spre faptul că referendumul va avea loc în prima jumătate a lunii septembrie. Nu voi numi încă data exactă. Comisiile electorale sunt în curs de formare", a spus Rogov, potrivit  The Guardian,

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va respinge forțele rusești din regiunile ocupate ale Ucrainei.

Update 10:05 492.647 de copii ucraineni au fost integrați în sistemele școlare naționale ale UE. La 19 iulie, 3,9 milioane de ucraineni s-au înregistrat pentru protecție temporară în UE, potrivit publicației ucrainene Kyiv Independent.

Update 09:30 Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că loviturile ucrainene, parte din noua contraofensivă a armatei Kievului, au avariat în ultima săptămână toate cele trei poduri controlate de ruși care duc în orașul Herson.

ISW îl citează în analiza sa pe Serhii Khlan, consilier al administrației regionale din Herson, care a afirmat duminică faptul că forțele ucrainene întreprind acțiuni de contraofensivă (nespecificate) în regiune.

Update 08:45 Rusia nu se va opri până când nu va elimina guvernul de la Kiev, a anunțat în urmă cu doar câteva ore ministrul de externe Serghei Lavrov. El a precizat că planul lui Vladimir Putin este să anexeze toată Ucraina.

Poporul ucrainean e condamnat să trăiască împreună cu cel rus, a spus ministrul rus de Externe în timpul unei întâlniri cu reprezentanții statelor Ligii Arabe.

Update 08:10 Trei grupuri tactice ale armatei ruse au fost încercuite de armata ucraineană în regiunea Herson. Serviciile de informații din Ucraina spun că este vorba despre trei batalioane, un grup de blindate și o echipă a trupelor speciale Spesnaţ, care numără în jur de 2000 de soldați ruși, scrie The Insider.

Militarii ruși i-au contactat pe cei ucraineni și le-au cerut un coridor verde prin care să părăsească zona. Rușii spun că retragere ar fi un gest de bună voință din partea lor. Ucrainenii le-au transmis însă că vor avea parte de același regim pe care rușii le-au acordat trupelor ucrainene din Azovstal. Ori se vor preda, ori vor fi eliminați.

Update 07:45 Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat că cel puțin 18 cadre medicale au fost ucise și aproape 900 de unități medicale au fost avariate sau distruse în urma invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit CNBC News.

Într-o postare pe Facebook, Ministerul ucrainean al Sănătății a afirmat că peste 50 de lucrători medicali au fost răniți de atacurile rusești de pe 24 februarie, când Moscova a trimis zeci de mii de militari în Ucraina în cel mai mare război european din 1945.

Ministerul de la Kiev a mai spus că 123 de unități medicale din Ucraina au fost total distruse de invazie, în timp ce alte 746 au avut nevoie de reparații.

Update 07:30 Armata rusă desfăşoară echipamente în zonele rezidenţiale din Berdiansk Ocupanţii îşi ascund depozitele de muniţii şi echipamente militare în zone rezidenţiale. Muniţia este adusă la Berdyansk sub camuflajul unui convoi umanitar.

Serghei Hlan, reprezentantul administrației militare ucrainene din Herson a anunţat că armata ucraineană a început să câștige teren în ultimele săptămâni în regiune, cu ajutorul armamentului livrat de țările occidentale.

"Putem spune că regiunea Herson va fi definitiv eliberată până în septembrie și că toate planurile ocupanților ruși vor eșua", a declarat Hlan într-un interviu acordat televiziunii ucrainene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Între timp, ruşii continuă să experimenteze o serie de arme şi muniţie. În noaptea de sâmbătă spre duminică, oraşul Doneţk a fost atacat cu muniţie incendiară.

În imaginile publicate pe reţelele sociale se poate observa cum muniția s-a aprins deasupra orașului, apoi a căzut pe pământ, unde a acoperit cartiere întregi și a declanșat incendii. Orașul Donețk este controlat de separatiștii pro-ruși dar se află la marginea unei zone disputate cu armata Kievului.

Război în Ucraina, 24 iulie | Soarta acordului de la Istanbul, după bombardamentele Rusiei la Odesa

Război în Ucraina, 23 iulie | După ce și-a trimis ministrul de externe după gaze, la Moscova, premierul maghiar Viktor Orban a aflat cum se va încheia războiul din Ucraina

Război în Ucraina, 22 iulie | Rusia și Ucraina, acord scris după cinci luni de război

Război în Ucraina, 21 iulie | Rusia plănuiește să anexeze o cincime din Ucraina în septembrie | Serviciile britanice: ruşii ar putea lua o pauză operaţională

Război în Ucraina, 20 iulie | Rusia vrea să-i ia Ucrainei mai mult decât Donbasul | Ucraina va cere înghețarea plății datoriilor externe, în condițiile războiului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close