Antena 3 CNN Externe Zelenski, după plecarea primului transport de cereale din Odesa: "Nu înseamnă nimic!"

Zelenski, după plecarea primului transport de cereale din Odesa: "Nu înseamnă nimic!"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primul transport de cereale plecat luni, din Odesa, reprezintă doar o fracțiune din necesarul pe care Kievul trebuie să îl exporte pentru a ajuta la salvarea economiei sale distruse.

Zelenski, după plecarea primului transport de cereale din Odesa: "Nu înseamnă nimic!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Aug 2022   •   13:56

Comentariile sale, transmise miercuri prin intermediul unei înregistrări video destinată studenților din Australia, au fost făcute în timp ce în Turcia se încheia inspecția navei încărcate cu porumb, înainte ca aceasta să ajungă la destinația sa finală, în Liban, în cadrul unui acord menit să atenueze criza alimentară mondială.

Nava Razoni a plecat luni dimineață din portul ucrainean Odesa, transportând 26.527 de tone de porumb către Liban.

Este primul astfel de transport aferent unui acord de export de cereale și îngrășăminte negociat de ONU și Turcia între Moscova și Kiev luna trecută.

"Chiar recent, datorită ONU în parteneriat cu Turcia, am avut o primă navă cu livrare de cereale, dar asta nu înseamnă nimic. Sperăm că transporturile vor continua", a spus președintele ucrainean.

Zelenski: "Războiul ucide economia"

El a arătat că Ucraina trebuie să exporte minimum 10 milioane de tone de cereale pentru a reduce deficitului bugetar uriaș.

Un oficial turc de rang înalt a declarat că trei nave ar putea părăsi zilnic porturile ucrainene după plecarea navei Razoni, în timp ce ministrul ucrainean al infrastructurii a declarat că alte 17 nave au fost încărcate cu produse agricole și așteaptă să plece.

Cunoscută drept grânarul Europei, Ucraina speră să exporte 20 de milioane de tone de cereale păstrate în silozuri și 40 de milioane de tone din recolta în curs, cu ajutorul navelor care ridică ancora din Odesa și din porturile vecine Pivdenne și Ciornomorsk.

"Războiul... aproape că ucide economia. Este în comă", a avertizat Zelenski, adăugând că Moscova ar putea încerca să obstrucționeze exporturile, în ciuda semnării acordului de luna trecută.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close