Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 159 | SUA va trimite arme în Ucraina în valoare de 550 milioane de dolari

Război în Ucraina, ziua 159 | SUA va trimite arme în Ucraina în valoare de 550 milioane de dolari

Război în Ucraina, ziua 159. Surse apropiate președinției de la Kiev arată că unul dintre cei mai bogați oameni și proprietarul celei mai mari companii agricole din Ucraina ar fi fost ucis intenționat, alături de soția sa, într-un bombardament rusesc asupra reședinței sale.

Război în Ucraina, ziua 159 | SUA va trimite arme în Ucraina în valoare de 550 milioane de dolari
Sursa foto: hepta / Twitter
de Andreea Ştefan    |    01 Aug 2022   •   20:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Vladimir Putin transmite că nu pot exista câștigători într-un război nuclear

  • Rusia își mobilizează flota de război în Marea Neagră, conform noii doctrine navale

  • Ucraina va primi nave de război din Marea Britanie, anunță ambasadorul ucrainean la Londra

  • Ucraina anunță sosirea sistemului de artilerie MARS II, donat de Germania

  • Anatoli Ciubais, fost oficial de rang înalt la Kremlin, care a demisionat după declanșarea invaziei în Ucraina, a fost internat într-un spital din Europa, fiind suspect de sindromul Guillain-Barre

  • Rușii au distrus un spital la Nikolaev, la câteva ore după ce l-au ucis pe magnatul ucrainean al cerealelor într-un bombardament asupra reședinței acestuia din oraș

  • Prima navă cu cereale a părăsit portul Odesa, având ca destinație portul libian Tripoli

  • Zelenski evacuează locuitorii din Doneţk

  • Bombardamente rusești au vizat mai multe localități din sudul Ucrainei

  • Ucraina a câștigat aproape 20 de milioane de dolari din vânzarea de energie electrică către UE

  •  Emmanuel Macron trimite un laborator mobil de analize ADN la Kiev

Update 1 august, ora 22:30 Statele Unite au anunţat luni că vor trimite noi arme forţelor ucrainene care luptă împotriva invaziei ruse, în valoare de 550 milioane de dolari, inclusiv muniţie pentru lansatoarele de rachete care sunt din ce în ce mai importante în luptă, relatează France Presse.

Update 1 august, ora 22:00 Război la est de România. Tensiuni între Serbia şi Kosovo 

Generalul în rezervă Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO a explicat ce sfori geopolitice trage Vladimir Putin

Update 1 august, ora 21:29 Emmanuel Macron trimite un laborator mobil de analize ADN la Kiev

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, 1 august, că Franţa este hotărâtă să asigure că ororile comise de forţele ruse în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite.

El a reconfirmat că Parisul va dona un laborator mobil de analize ADN autorităţilor de la Kiev, potrivit Reuters.

Update 1 august, ora 20:52: Ucraina a câștigat aproape 20 de milioane de dolari din vânzarea de energie electrică către UE

Volodymyr Kudrytskyi, șeful operatorului de stat al rețelei electrice Ukrenergo, a declarat că se așteaptă ca această cifră să crească semnificativ în lunile următoare.

Acest lucru are loc în contextul în care UE încearcă să nu mai folosească combustibilul rusesc din cauza războiului din Ucraina.

„Veniturile din exporturi pe care le-am avut cu o capacitate de 100 MW, în prima lună ne-au adus peste 700 de milioane de grivne, în calitate de operator de sistem energetic, pentru accesul la rețelele electrice interstatale. Este clar că, odată cu creșterea volumului de exporturi permise, această cifră poate crește semnificativ", a declarat Volodymyr Kudrytskyi

Ucraina a început să exporte energie electrică către UE prin România la 1 iulie.

Update 1 august, ora 20:01 Președintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că un astfel de război nu ar trebui să înceapă vreodată.

Liderul de la Kremlin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la Conferința privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP).

"Pornim de la faptul că nu pot exista învingători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată. Susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale", se spune în documentul citat de presa internațională.

Reuters notează că scrisoarea adresată Conferinței TNP pare menită să aducă o notă liniștitoare în ceea ce privește intențiile nucleare ale Moscovei și să prezinte Rusia ca o putere nucleară responsabilă.

Este o poziție care contrastează cu declarațiile anterioare ale liderului de la Kremlin și ale altor politicieni ruși, adaugă sursa citată.

Update 1 august, ora 19:22 Noua doctrină navală a lui Vladimir Putin ridică miza, dar și tensiunile, în Marea Neagră și în Marea Azov.

Potrivit noii viziuni a liderului de la Kremlin, aici, în aceste două mări va fi adusă mare parte din flota militară a Rusiei.

Practic, în apropiere de Ucraina, dar și de România, se va afla în permanență un imens arsenal plutitor.

Rușii și-au făcut un obicei din a trage de pe mare cu rachete de croazieră asupra țintelor militare și civile de pe teritoriul ucrainean.

Situația este complicată și de faptul că, tot prin Marea Neagră, urmează să se desfășoare transporturile de cereale, conform acordului de la Istanbul.

Viziunea lui Putin: un arsenal plutitor rusesc în Marea Neagră

"Ucrainenii sunt îngrijorați când văd că navele ruse de război se apropie de linia lor de coastă. Aceste nave de război obișnuiesc să lanseze rachete către diverse ținte de pe teritoriul ucrainean.

În plus, există acordul privind transporturile de cereale iar Kievul se teme că marina militară rusă ar putea să intervină în aplicarea acestui acord. O navă încărcată cu cereale a plecat deja din Odesa. Așteptăm ca o altă navă să plece în curând din alt port ucrainean și să se îndrepte spre Bosfor. Există temerea că Rusia dorește să escorteze o parte dintre navele de transport, aspect care nu este precizat în acordul de la Istanbul.

De asemenea, celelalte națiuni care au acces la Marea Neagră sunt îngrijorate că, dacă navele rusești se află în zonă, există riscul unei întâlniri accidentale", a explicat corespondentul CNN Nic Robertson la News Hour with CNN.

Update 1 august, ora 18:30 Mina anti-navă descoperită duminică în zona Eforie, la aproximativ 4 kilometri de țărmul românesc, a fost distrusă într-o explozie spectaculoasă, care a ridicat la cer o coloană de apă și fum.

Scafandrii militari au executat, duminică seara, o misiune de intervenție pentru neutralizarea și distrugerea minei, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 2 mile marine în largul țărmului românesc, travers de Eforie.

Scafandrii au constatat că era o mină marină de tip YAM, care reprezenta un pericol pentru navigația în apele teritoriale românești.

Ei au transportat mina într-un raion de siguranță și au distrus-o prin explozie de la distanță, transmite Antena 3.

După începerea războiului Rusiei în Ucraina, este cea de-a doua intervenție a Forțelor Navale Române pentru distrugerea unei mine marine, care provine din raioanele maritime de la nord de România.

O primă astfel de intervenție a avut loc în martie, când membri ai Centrului 39 Scafandri au neutralizat dispozitivul exploziv la 70 km travers de Capul Midia.

Update 1 august, ora 17:30 Marea Britanie a decis să transfere mai multe dintre navele sale de război forțelor armate ucrainene.

Ediția în limba ucraineană a site-ului "Novoe Vremia" îl citează în acest sens pe ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko.

Diplomatul susține că "vor exista mai multe astfel de nave" iar una dintre acestea este deja în curs de pregătire pentru armata ucraineană, marinarii Kievului fiind antrenați pe acest vas.

"După începutul războiului pe scară largă în Ucraina, prioritățile noastre s-au schimbat: avem nevoie de nave anti-mine. Două este cifra inițială cu care lucrăm acum. Este vorba de nave de război în serviciul Forțelor Navale ale Majestății Sale", a spus Pristaiko într-un interviu pentru publicația Suspilne.

El a adăugat că vasele vor fi supuse unui proces de modernizare și dotare cu echipamente necesare forțelor armate ale Ucrainei.

Update 1 august, ora 15:30 Sistemul lansator de rachete multiple MARS II donat de Germania a ajuns în Ucraina.

Anunțul a fost făcut de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

Într-un mesaj în care a salutat venirea în Ucraina a celui de-al treilea frate din familia "Long Hand" (o aparentă referință la celelalte lansatoare cu rază lungă primite din Occident), Reznikov a mulțumit pentru donație Germaniei și, personal, ministrului german al Apărării, Christine Lambrecht.

"Artileriștii noștri îi salută pe partenerii germani", a scris Reznikov pe Twitter.

Într-un tweet ulterior, ministrul ucrainean a anunțat, de asemenea, sosirea în Ucraina a încă patru platforme HIMARS din SUA.

"Ne-am dovedit a fi operatori inteligenți ai acestui tip de armă. Sunetul salvelor HIMARS a devenit un hit de top al acestei veri în primele linii!", a scris Oleksii Reznikov în acest al doilea mesaj.

Update 1 august, ora 13:30 Anatoli Ciubais, un fost oficial de rang înalt de la Kremlin, a fost internat într-un spital din Europa.

Informația provine de la Xenia Sobceak, fiica fostului primar din Sankt Petersburg, relatează CNN.

Sobceak spune că a vorbit cu soția lui Anatoli Ciubais iar aceasta i-a mărturisit că starea soțului ei este "instabilă".

"S-a simțit brusc foarte rău. A acuzat faptul că nu-și mai simte brațele și picioarele", ar fi precizat soția fostului oficial de la Kremlin, conform sursei citate.

Însuși Ciubais ar fi transmis că este internat în spital "cu diagnostic de sindrom Guillain-Barre, stare de severitate moderată și condiție stabilă".

Sindromul Guillain-Barre este o afecțiune care deteriorează mielina - învelișul protector al nervilor - și provoacă paralizia membrelor, a mușchilor respiratori și a feței.

CNN notează că nu este clar unde anume în Europa se află fostul oficial rus.

În luna martie, Anatoli Ciubais a demisionat din funcția de emisar pentru dezvoltare stabilă al președintelui rus Vladimir Putin.

Kremlinul a confirmat pe 22 martie că Ciubais a demisionat "din proprie inițiativă", dar nu a menționat niciun motiv pentru plecarea acestuia.

La momentul respectiv s-a speculat că această demisie ar reprezenta un protest în interiorul Kremlinului la războiul din Ucraina.

Update 1 august, ora 12:20 Regiunea ucraineană Nikolaev a fost supusă unor bombardamente intense în cursul nopții de duminică spre luni iar forțele ruse au lovit mai multe clădiri civile din capitala regională omonimă, anunță oficialii ucraineni.

Vitalii Kim, șeful administrației militare regionale Nikolaev, a declarat că au fost rănite cel puțin trei persoane în urma bombardamentelor din oraș.

"Centrul de traumatologie al unuia dintre spitale a fost distrus iar alte patru clădiri au fost avariate", a spus oficialul ucrainean.

Primarul Oleksandr Senkevici a confirmat, la rândul său, că forțele ruse au vizat o unitate medicală.

"Teroriștii ruși au tras cinic asupra mai multor obiecte civile din Nikolaev. Printre acestea se numără noul centru de traumatologie. Clădirea este parțial distrusă. Din cauza suflului generat de explozie, s-au spart și ferestrele unităților medicale din apropiere", a precizat primarul.

Bombardamentul de la spital nu s-a soldat cu victime, a adăugat el.

Update 1 august, ora 11:30 Primul transport de cereale ucrainene după luni de blocadă rusă a plecat, luni dimineață, din portul Odesa.

Nava Razoni, având la bord 26.000 de tone de porumb, a ridicat ancora având ca destinație portul libian Tripoli.

Între timp, nava plecată din Odesa urmează să facă escală la Istanbul, unde este așteptată să ajungă marți, în jurul orei locale 15, potrivit ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar.

Transportul se desfășoară sub supravegherea Centrului Comun de Coordonare (Joint Coordination Center, JCC).

Ministrul turc a precizat că nava va fi inspectată de JCC, urmând să-și continue traseul către Tripoli. 

Luni nu mai este programată plecarea niciunui alt transport de cereale din porturile ucrainene.

Datele și calendarele viitoarelor transporturi sunt încă în curs de planificare și vor fi finalizate doar odată ce acest prim transport va fi inspectat de JJC la Istanbul, în cursul zilei de marți, notează CNN.

Update 1 august, ora 09:20. Vladimir Putin a făcut o adevărată demonstrație de forță înainte de întâlnirea decisivă cu liderul NATO, care va avea loc zilele următoare la Moscova. Peste 3.500 de militari au defilat la Parada Navală de Ziua Marinei. În plus, 40 de nave rusești, inclusiv submarine, precum şi mai multe aeronave au participat la festivități.

Înainte de parada propriu-zisă, liderul de la Kremlin a semnat mai multe ordine executive prin care se aprobă Doctrina Navală a Federației Ruse și Regulamentul Marinei Ruse.

Putin a profitat de ocazie pentru a anunța că flota țării sale urmează să fie dotată cu o nouă rachetă de croazieră hipersonică de tip Zircon. Testată pentru prima oară acum doi ani, racheta are o rază de acțiune de aproximativ 1.000 de kilometri. 

”Va fi suficient să menționăm cele mai recente sisteme de rachete hipersonice Zircon, care nu au egal în lume, pentru care nu există bariere. Livrarea acestora către Forțele Armate Ruse va începe în lunile următoare. Fregata "Amiral Gorşkov" va fi prima care va prelua sarcina de luptă cu această armă formidabilă la bord. Zona de serviciu a navei echipate cu rachete de croazieră hipersonice Zircon va fi aleasă pe baza intereselor de a asigura securitatea Rusiei”, a declarat Putin. 

Update 1 august, ora 09:00. Un dispozitiv de mici dimensiuni transportat cu o dronă a explodat, duminică, în Baza Flotei ruse a Mării Negre, în Peninsula Crimeea, cel puţin şase persoane fiind rănite în incident, anunţă autorităţile ruse, citate de agenţia The Associated Press.

Incidentul a avut loc în Baza navală rusă din Sevastopol. Autorităţile ruse nu au stabilit de unde provine drona şi consideră că incidentul este de tip terorist. Există posibilitatea ca atacul cu dronă improvizată să fie opera insurgenţilor ucraineni care luptă împotriva forţelor ruse aflate pe teritoriul Crimeei, regiune anexată din 2014.

Baza din Sevastopol se află la aproximativ 170 de kilometri sud de zonele din sudul Ucrainei în care au loc confruntări între forţele militare ruse şi cele ucrainene.

Comandamentul Flotei militare ruse a Mării Negre a comunicat că explozia a fost provocată de un dispozitiv artizanal de putere mică, transportat de o dronă.

Primarul oraşului Sevastopol, Mihail Razvojaev, a declarat că şase persoane au fost rănite în atac. Ceremoniile programate în Sevastopol de Ziua Forţelor Navale au fost anulate, iar nivelul de alertă teroristă a fost modificat din cauza incidentului, scrie Mediafax

Volodimir Zelenski evacuează locuitorii din Doneţk 

Într-un discurs televizat susţinut târziu în noapte, Zelenski a mai spus că sutele de mii de persoane care se află încă în zonele de luptă din regiunea Donbas, care conţine Doneţk, precum şi regiunea vecină Luhansk, trebuie să plece, relatează Reuters.

"Cu cât mai mulţi oameni părăsesc (regiunea Doneţk) acum, cu atât mai puţini oameni va putea armata rusă să ucidă", a spus el, adăugând că locuitorii care pleacă vor primi compensaţii.

Separat, mass-media ucraineană a citat-o pe vicepremierul Iryna Vereshchuk, care a declarat că evacuarea trebuie să aibă loc înainte de începerea iernii, deoarece rezervele de gaze naturale ale regiunii au fost distruse. Zelenski a declarat că sute de mii de persoane încă mai trăiesc în zonele din Donbas unde luptele sunt acerbe.

"Mulţi refuză să plece, dar acest lucru trebuie totuşi făcut. "Dacă aveţi ocazia, vă rog să vorbiţi cu cei care încă mai rămân în zonele de luptă din Donbas. Vă rog să-i convingeţi că este necesar să plece", a spus preşedintele.

Anterior, sâmbătă, armata ucraineană a declarat că peste 100 de soldaţi ruşi au fost ucişi şi şapte tancuri au fost distruse în luptele de vineri din sudul ţării, inclusiv în regiunea Kherson, care este punctul central al contraofensivei Kievului în această parte a ţării şi o verigă cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei.

Oleksiy Vadatursky, unul dintre cei mai bogați oameni și proprietarul celei mai mari companii agricole din Ucraina, ar fost ucis intenționat, alături de soția sa, după ce rușii i-au bombardat casa, potrivit unui consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Mykhailo Podolyak, unul dintre consilierii lui Volodimir Zelenski, a declarat că una dintre rachete a lovit dormitorul omului de afaceri, ceea ce, în opinia sa, "nu lasă nicio îndoială" că a fost un atac țintit, potrivit unui raport al BBC.

Autoritățile au declarat că Vadatursky, în vârstă de 74 de ani, și soția sa, Raisa, au fost uciși când o rachetă a lovit casa lor din orașul Nikolaev, situat în sudul țării.

Vadatursky a fost clasat de Forbes pe locul 24 în topul celor mai bogați oameni din Ucraina, cu o avere în valoare de 430 de milioane de dolari, și a fost decorat anterior cu prestigiosul premiu "Erou al Ucrainei".

Război în Ucraina, 31 iulie | Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk

Război în Ucraina, 30 iulie | Război în Ucraina, ziua 157 | Ucraina cere ca Rusia să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului | Armata ucraineană atacă în regiunea Herson

Război în Ucraina, 29 iulie | Război în Ucraina, ziua 156 | Forţele armate ucrainene resping ofensiva rusă în Donbass | 40 de prizonieri din Azovstal, uciși într-un bombardament

Război în Ucraina, 28 iulie |  Senatul SUA a cerut ca Rusia să fie declarată sponsor al terorismului | Turcia îşi atribuie rol de arbitru în negocierile de pace între Rusia şi Ucraina

Război în Ucraina, 27 iulie | A fost inaugurat la Istanbul centrul de coordonare a exporturilor de cereale ucrainene

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close