Antena 3 CNN International News Un fost consilier al lui Vladimir Putin s-a îmbolnăvit brusc și a fost internat într-un spital din Europa | Reacția președinției ruse

Un fost consilier al lui Vladimir Putin s-a îmbolnăvit brusc și a fost internat într-un spital din Europa | Reacția președinției ruse

Anatoli Ciubais, un fost oficial de rang înalt de la Kremlin, a fost internat într-un spital din Europa.

Un fost consilier al lui Vladimir Putin s-a îmbolnăvit brusc și a fost internat într-un spital din Europa | Reacția președinției ruse
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Aug 2022   •   14:11

Informația provine de la Xenia Sobceak, fiica fostului primar din Sankt Petersburg, relatează CNN.

Anatoli Sobceak, care a decedat în urmă cu 22 de ani, a fost mentorul politic al actualului președinte rus Vladimir Putin.

Xenia Sobceak spune că a vorbit cu soția lui Anatoli Ciubais iar aceasta i-a mărturisit că starea soțului ei este "instabilă".

"S-a simțit brusc foarte rău. A acuzat faptul că nu-și mai simte brațele și picioarele", ar fi precizat soția fostului oficial de la Kremlin, conform sursei citate.

Însuși Ciubais ar fi transmis că este internat în spital "cu diagnostic de sindrom Guillain-Barre, stare de severitate moderată și condiție stabilă".

CNN notează că nu este clar unde anume în Europa se află fostul oficial rus.

Demisia lui Ciubais, văzută ca protest la invazia ordonată de Putin în Ucraina

În luna martie, Anatoli Ciubais a demisionat din funcția de emisar pentru dezvoltare stabilă al președintelui rus Vladimir Putin.

Kremlinul a confirmat pe 22 martie că Ciubais a demisionat "din proprie inițiativă", dar nu a menționat niciun motiv pentru plecarea acestuia.

La momentul respectiv s-a speculat că această demisie ar reprezenta un protest în interiorul Kremlinului la războiul din Ucraina.

În vârstă de 67 de ani, Anatoli Ciubais a ocupat funcțiile de prim-vicepremier, ministru de finanțe și șef al administrației prezidențiale a lui Boris Elțîn, înainte de a ajunge în echipa lui Vladimir Putin.

El a părăsit Rusia după demisie.

Presa internațională amintește că în etapa timpurie a ascensiunii lui Putin la putere, Anatoli Ciubais a fost considerat un oponent de către actualul președinte rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că președinția rusă nu are detalii despre ceea ce s-a întâmplat cu Ciubais, dar a numit drept "o veste tristă" știrea despre boala acestuia.

Ce este sindromul Guillain-Barre, boala de care suferă fostul oficial de la Kremlin

Sindromul Guillan-Barre - cunoscut și sub denumirea de paralizie ascendenta Landry - reprezintă o afecțiune inflamatorie a sistemului nervos periferic.

Boala, care poate afecta orice persoană indiferent de vârstă sau de sex, este caracterizată de slăbiciune musculară instalată rapid și de paralizia musculaturii membrelor inferioare și superioare, a mușchilor respiratori și a mușchilor feței.

Cauza bolii este necunoscută dar s-a stabilit că aproximativ 50% din cazuri survin la scurt timp după o infecție microbiană.

Unele teorii sugerează un factor declanșator autoimun, în care mecanismul format din anticorpi și globule albe este solicitat să acționeze tocmai împotriva organismului pe care ar trebui să-l apere.

Astfel, acțiunea propriului sistem imunitar duce la deteriorarea mielinei - învelișul sau izolația nervilor - ceea ce duce, în continuare, la amorțeală și slăbiciune.

Mulți pacienți necesită internarea într-o secție de terapie intensivă la începutul bolii, mai ales dacă este necesară susținere funcției respiratorii cu ajutorul unui aparat sau dacă este afectat procesul de înghițire.

Cu toate că majoritatea pacienților se recuperează, acest proces poate dura mai multe luni și este posibil ca unele persoane să rămână cu invaliditate de diferite grade pe termen lung.

Rata de mortalitate este sub 5%.

Foto principală: Anatoli Ciubais în 1997, când deținea funcția de prim-vicepremier

Foto interior: Anatoli Ciubais în prezent

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close