Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin, mesaj de ultimă oră despre riscul unui război nuclear

Vladimir Putin, mesaj de ultimă oră despre riscul unui război nuclear

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că un astfel de război nu ar trebui să înceapă vreodată.

Vladimir Putin, mesaj de ultimă oră despre riscul unui război nuclear
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Aug 2022   •   20:00

Liderul de la Kremlin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la Conferința privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP).

"Pornim de la faptul că nu pot exista învingători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată. Susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale", se spune în documentul citat de presa internațională.

Reuters notează că scrisoarea adresată Conferinței TNP pare menită să aducă o notă liniștitoare în ceea ce privește intențiile nucleare ale Moscovei și să prezinte Rusia ca o putere nucleară responsabilă.

Este o poziție care contrastează cu declarațiile anterioare ale liderului de la Kremlin și ale altor politicieni ruși, adaugă sursa citată.

Într-un discurs din 24 februarie - ziua invaziei ruse în Ucraina - Putin s-a referit în mod clar la arsenalul nuclear al Rusiei și a avertizat că orice încercare a altor state de a interveni în conflict le-ar aduce acestora "consecințe pe care nu le-au întâlnit niciodată" în istoria lor.

Câteva zile mai târziu, președintele rus a ordonat ca forțele nucleare ale țării sale să fie puse în alertă maximă.

Eșecurile ruse în Ucraina, posibil motiv pentru care Rusia să recurgă la arme nucleare tactice

Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaivăzute de la criza rachetelor cubaneze din 1962, politicienii din Rusia și Statele Unite vorbind public despre riscul celui de-al treilea război mondial.

Directorul CIA, William Burns, a declarat în luna aprilie că, având în vedere eșecurile suferite de Rusia în Ucraina, nu poate fi tratată cu ușurință amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau la arme nucleare cu efect mai redus.

Rusia, a cărei doctrină militară permite folosirea armelor nucleare în cazul unei amenințări existențiale la adresa statului, a acuzat Occidentul că poartă un "război prin intermediar" împotriva sa, înarmând Ucraina și impunând sancțiuni Moscovei.

În aprilie, Rusia a efectuat primul test al noii sale rachete balistice intercontinentale Sarmat (numită și Satan 2), capabilă să efectueze lovituri nucleare împotriva Statelor Unite, și a anunțat că intenționează să desfășoare noile capabilități până în toamnă.

Joe Biden cere Rusiei și Chinei să se implice în negocieri privind controlul armelor nucleare

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut luni Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri, în sensul stabilirii unui cadru multilateral pentru controlul arsenalelor nucleare.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că dorește reducerea rolului armelor atomice în strategia de securitate națională a SUA.

"Astăzi, în contextul Celei de-a Zecea Conferințe de revizuire a Tratatului pentru Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT), Statele Unite își reînnoiesc angajamentul față de întreaga lume, de a fi un administrator responsabil al arsenalului nuclear și de a continua eforturile spre scopul final al unei lumi fără arme nucleare. În virtutea acestui angajament, Statele Unite s-au alăturat în ianuarie altor națiuni dotate cu arme nucleare pentru a exprima credința noastră comună că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să aibă loc niciodată.

De aceea, Administrația mea și-a fixat ca prioritară reducerea rolului armelor nucleare în strategia noastră de securitate națională", afirmă președintele Biden într-un mesaj postat pe site-ul Casei Albe.

Președintele SUA a acuzat Rusia că, prin invazia militară în Ucraina, a afectat încrederea în ordinea internațională.

Joe Biden: Agresiunea Rusiei în Ucraina a perturbat pacea în Europa

"Administrația SUA este pregătită să negocieze rapid un nou cadru pentru controlul armamentului nuclear, în vederea înlocuirii Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic) când acesta va expira, în 2026.

Dar negocierile necesită un partener dornic să acționeze cu bună-credință, iar agresiunea brutală și neprovocată a Rusiei în Ucraina a perturbat pacea în Europa și reprezintă un atac asupra normelor fundamentale ale ordinii internaționale.

În acest context, Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia acțiunile pentru controlul armamentului, împreună cu Statele Unite.

Și China, în calitatea sa de stat-parte la Tratatul pentru Neproliferarea Armelor Nucleare și de membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, are responsabilitatea de a se implica în negocieri care să reducă riscurile interpretărilor greșite și să abordeze procesele militare destabilizatoare.

Nu există niciun beneficiu pentru vreuna dintre națiunile noastre sau pentru lume în respingerea angajamentelor substanțiale în ceea ce privește controlul armamentului nuclear și neproliferarea nucleare", a subliniat președintele SUA.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close