Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- Ucraina și Rusia se acuză reciproc că au tras în centrala nucleară Zaporojia
- Primele imagini de la întâlnirea Putin - Erdogan dezvăluie o absență remarcabilă
- Ucrainenii închid orașul Nikolaev și declanșează vânătoarea de spioni și trădători
- Navă militară rusă în flăcări, în portul Sevastopol
- Ucrainenii au lichidat-o pe "Korsa", femeia-colonel care a trecut de partea separatiștilor și a bombardat ținte civile în regiunea Donețk
- Rusia se declară pregătită să discute un schimb de deținuți cu SUA
- Întâlnire crucială pentru soarta războiului între Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan
- Trei noi nave care transportă cereale vor părăsi Ucraina vineri
- Ministrul ucrainean de externe, ''indignat'' de acuzele aduse armatei Kievului de Amnesty International
- Rușii au ucis opt oameni care așteptau autobuzul într-o stație din Donețk
- Zelenski vrea ca Beijingul să convingă Moscova să înceteze războiul în Ucraina
Update 5 august, ora 20:10 Preşedintele rus Vladimir Putin ia în considerare să apeleze la dictatorul nord-coreean Kim Jong Un pentru ajutor în invazia sa din Ucraina şi este dispus să ofere energie electrică şi cereale în schimbul a 100.000 de soldaţi, ofertă cu care acesta ar fi de acord, conform agenţiei de presă Regnum, citată de Adevărul.
Coreea de Nord a arătat clar prin „căile diplomatice” că, pe lângă faptul că trimite constructori pentru a repara daunele războiului, este gata să furnizeze o forţă de luptă vastă în încercarea de a înclina balanţa în favoarea Moscovei, potrivit Daily Mail.
Potrivit sursei citate, soldaţii nord-coreeni ar putea fi dislocaţi în autoproclamatele: Republica Populară Doneţk [DPR] şi Republica Populară Lugansk [LPR], a căror „independenţă” a fost recunoscută de dictatorul nord-coreean.
„Ţara este pregătită să transfere până la 100.000 de soldaţi în Donbas”, se arată în raportul agenţiei de presă pro-Kremlin. În schimb, Rusia va transfera acestora cereale şi energie electrică.
Update 5 august, ora 20:30 Ucraina ar putea începe să exporte grâu din recolta din acest an din porturile sale maritime în septembrie, în cadrul acordului negociat de Turcia și de ONU, a declarat vineri adjunctul ministrului ucrainean al Agriculturii, Taras Vysotskiy, relatează Reuters.
Ucraina speră ca în câteva luni să crească livrările de cereale prin această rută la 3 milioane - 3,5 milioane de tone pe lună, de la un milion de tone preconizate în august, a declarat Taras Vysotskiy.
Aceste cantități vor permite Ucrainei să primească suficiente fonduri astfel încât să nu fie nevoită să își reducă planurile de însămânțare, a spus oficialul ucrainean.
Update 5 august, ora 18:42 Trupele ruse au încercat să provoace un incident la centrala nucleară Zaporojia, pe care o controlează, acuză armata ucraineană.
Potrivit Kievului, inamicul a lovit linia de înaltă tensiune, de 330 kV, a autotransformatorului de la Zaporojia.
Centrala continuă să funcționeze, dar a fost nevoie ca unele dintre instalații să fie deconectate, susține partea ucraineană, care pledează pentru luarea tuturor măsurilor necesare pentru ca acest obiectiv nuclear să reintre sub controlul autorităților de la Kiev.
La rândul său, Rusia a acuzat forțele ruse că au tras asupra centralei nucleare, cu scopul de a perturba sistemul de răcire al reactoarelor și de a provoca o catastrofă, a transmis RIA Novosti, care notează că "este nevoie de intervenția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică", conform părții ruse.
Update 5 august, ora 16:24 Întâlnirea de la Soci între președinții rus și turc, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan are pe agedă Ucraina, dar și alte teme, precum Siria, unde interesele celor două țări nu sunt convergente.
Putin și Erdogan discută, vineri după-amiază, în circumstanțe mult mai apropiate decât a discutat liderul de la Kremlin cu alți șefi de stat din NATO înainte de a lansa invazia din Ucraina.
Astfel, Putin a renunțat la celebra masă lungă și albă, în capătul căreia i-a plasat pe Emmanuel Macro (în data de 7 februarie) și pe Olaf Scholz (pe 15 februarie).
Întâlnirea din Rusia stârnește nervozitate în Occident, liderul turc afișând o relație prea apropiată cu omologul său rus, deși Turcia este stat NATO.
"Relația specială între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan nu mai e un secret pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru Alianța Nord-Atlantică, NATO, și pentru Statele Unite. 'Sultanul' se află la întâlnirea cu Putin fără acordul Occidentului, fără acordul aliaților. Întreaga politică externă a Turciei e paralelă cu politica NATO și cu politica occidentală, chiar dacă se mai suprapun când și când (...)", a spus la Antena 3 analistul de politică externă Bogdan Chirieac.
Update 5 august, ora 15:12 Autoritățile din oraşul Nikolaev (Mykolaiv), aflat în sudul Ucrainei, au anunțat impunerea unei interdicţii de circulaţie de vineri noapte până luni dimineaţă, în contextul eforturilor de a-i identifica pe localnicii care colaborează cu Rusia.
Un anunț în acest sens a fost făcut de guvernatorul regiunii, Vitali Kim.
El le-a spus localnicilor că interdicţia de circulaţie, care durează de vineri, de la ora locală 23.00, până luni, la ora locală 05.00, nu înseamnă că oraşul este sub ameninţarea unui atac iminent.
"Nu există niciun semn de încercuire. Oraşul va fi închis în weekend. Vă rog, fiţi înţelegători! Lucrăm şi la identificarea colaboratorilor. Vor avea loc verificări în cartiere", a postat Kim pe Telegram.
Nikolaev, care a fost supus tirurilor intense de artilerie pe parcursul invaziei ruse, se află zonele controlate de armata Moscovei în regiunea Herson, acolo unde Ucraina intenţionează să desfăşoare o contraofensivă.
Update 5 august, ora 14:12 O navă militară a Rusiei a luat foc în portul Sevastopol, controlat de Moscova, după ce, aparent, a fost bombardată de artileria ucraineană.
Potrivit presei internaționale, care citează surse locale, ar fi vorba de nava de patrulare Vasilii Bikov.
Rusia nu a confirmat, deocamdată, incidentul.
Acesta vine după ce alte trei nave cargo încărcate cu cereale au părăsit, vineri, porturile ucrainene la Marea Neagră, în cadrul acordului semnat separat de Rusia și Ucraina la Istanbul, cu Turcia și Organizația Națiunilor Unite, în vederea ridicării blocadei asupra exporturilor agricole ale Kievului.
It is being reported that a #Russian ship near #Sevastopol, #Crimea is on fire. pic.twitter.com/GLbjbMIaW8
— NEXTA (@nexta_tv) August 5, 2022
Vasilii Bikov este un vas din clasa Project 22160.
A intrat în dotarea forțelor navale ruse în decembrie 2018 și a luat parte, alături de crucișătorul Moskva, scufundat între timp, la atacul din 24 februarie 2022 asupra garnizoanei ucrainene de pe Insula Șerpilor.
În martie, forțele Kievului au anunțat că au avariat vasul în urma unui atac cu rachete.
Ulterior, nava a fost semnalată întorcându-se în portul Sevastopol fără avarii vizibile.
Update 5 august, ora 13:30 Olga Kaciura, numită "Korsa" de separatiștii din Donețk, de partea cărora lupta, a fost o ucraineancă în vârstă de 52 de ani, "fondatoare" a așa-numitei Republici Populare Donețk.
Ea a murit atunci când mașina în care se afla a fost spulberată de o rachetă ucraineană în orașul Gorlovka (Horlivka), transmite Antena 3.
Kaciura a fost comandantul unei divizii de artilerie care a bombardat ținte civile în regiunea Donețk.
Până la invazia rusă din Crimeea, din anul 2014, ea a lucrat în cadrul poliției din Gorlovka, însă a trecut de partea Moscovei după ce trupele ruse au orchestrat o revoltă a separatiștilor din Donbas.
Presa de la Kiev notează că fosta polițistă ucraineană se lăuda pe canalele de propagandă ale Kremlinului cu uciderea propriilor compatrioți.
Ea a fost condamnată în lipsă, în Ucraina, la 12 ani de închisoare, fiind decorată postum de Vladimir Putin cu titlul de "Erou al Federației Ruse".
Update 5 august 2022, ora 12:30 Rusia este pregătită să discute un schimb de prizonieri cu Statele Unite printr-un canal diplomatic convenit de ambele țări.
Declarația a fost făcută vineri de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (foto), la o zi după ce baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată de un tribunal din zona Moscovei la 9 ani de închisoare pentru contrabandă cu droguri.
"Cu privire la chestiunea persoanelor care sunt condamnate în Rusia și în Statele Unite ... există un anumit canal care a fost agreat de (președintele rus, Vladimir Putin, și de președintele SUA, Joe Biden) și, indiferent ce se declară în mod public, acest canal va rămâne în vigoare", a spus Lavrov, aflat în capitala cambodgiană Phnom Penh, conform agenției RIA Novosti.
"Suntem gata să discutăm acest subiect, dar în cadrul acestui canal de comunicare stabilit între președinți", a adăugat el.
Procesul și condamnarea la închisoare a sportivei Brittney Griner au alimentat temerile că acest cetățean american este folosit drept "pion politic" de Rusia în războiul său contra Ucrainei.
Înainte de condamnarea pronunțată joi, SUA au încercat să negocieze eliberarea lui Griner și a unui alt cetățean american, Paul Whelan, acuzat și încarcerat în Rusia pentru spionaj.
La schimb, oficialii americani s-au declarat dispuși să-l predea pe Viktor Bout, un celebru traficant de arme, condamnat în SUA la 25 de ani de detenție.
Săptămâna trecută, reprezentanții Kremlinului au spus că încă nu există un acord cu Statele Unite în ceea ce privește un eventual schimb de deținuți.
Update 5 august 2022, ora 10:30. Reacţie dură a preşedintelui Ucrainei după ce organizaţia Amnesty International, care militează pentru drepturile omului, a acuzat armata ucraineană că a pus cu bună ştiinţă civilii în pericol. Volodimir Zelenski spune că organizaţia încearcă, prin rapoartele pe care le transmite, să amnistieze Rusia.
"Oricine amnistiază Rusia şi care creează în mod artificial un astfel de context informaţional încât unele atacuri ale teroriştilor sunt presupus justificate sau presupus de înţeles, nu poate să nu realizeze că îi ajută pe terorişti. Şi dacă oferiţi rapoarte manipulative, atunci împărtăşiţi cu ei responsabilitatea pentru moartea oamenilor"
Reacţia lui Volodimir Zelenski vine după ce organizaţia Amnesty International a anunţat că are dovezi că forţele militare ucrainene au lansat lovituri din zone rezidenţiale populate şi îşi stabiliseră bazele în cădiri civile din 19 oraşe şi sate din Harkov, Mikolaev şi Donbass.
Mai mult, soldaţii nu le-ar fi cerut civililor să evacueze aceste zone. "Faptul că se află într-o poziție defensivă nu absolvă armata ucraineană de respectarea dreptului umanitar internațional", a declarat secretarul general al Amnesty International, citat de Le Monde.
În replică, Kievul spune că acuzaţiile fac parte dintr-o operaţiune de dezinformare şi propagandă.
"Acest comportament al Amnesty International nu este despre găsirea și transmiterea adevărului către întreaga lume. Este vorba despre crearea unui echilibru fals între criminal și victimă, între o țară care distruge sute și mii de civili, orașe și teritorii întregi și o țară care se apără cu disperare salvându-și oamenii, salvând continentul de acest aflux."
Update 5 august 2022, ora 8:30. Întâlnire crucială pentru soarta războiului între Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan. Cei doi discută astăzi la Soci, în Rusia, despre războiul din Ucraina, dar şi despre problemele din Siria.
Preşedintele Turciei s-a poziţionat drept singurul Lider din lume care spijină negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia. La Istanbul s-au organizat primele discuţii între cele două părţi şi tot acolo s-a semnat acordul care a permis reluarea comerțului cu cereale ucrainene prin Marea Neagră, blocat de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia.
Întrevederea ridică însă şi îngrijorări pentru Occident, deoarece Turcia, stat membru NATO, s-a arătat în general mult prea apropiată de Rusia.
Update 5 august 2022, ora 7:30. Trei nave care transportă în total 58.041 de tone de porumb au fost autorizate să părăsească vineri porturile ucrainene, ca parte a acordului de deblocare a exporturilor de cereale, anunță Reuters.
Prima navă care transporta cereale ucrainene căreia i s-a permis să părăsească portul de la începutul războiului a plecat luni din Odesa cu destinația Liban, în cadrul unui acord de trecere negociat de Turcia și de Națiunile Unite.
Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care grupează personalul rus, ucrainean, turc și al ONU, a declarat că două nave vor pleca vineri din Chornomorsk și una din Odesa. "Se estimează că cele trei nave de plecare vor pleca dimineața din porturile lor respective", a precizat acesta.
De la Chornomorsk, nava Polarnet ar urma să plece spre Karasu, în Turcia, cu 12.000 de tone de porumb, iar nava Rojen ar urma să ducă 13.041 de tone de porumb la Teesport, în Marea Britanie. De la Odesa, Navistar ar urma să ducă 33.000 de tone de porumb la Ringaskiddy în Irlanda.
Țările membre ale Uniunii Europene au impus joi sancțiuni împotriva fostului președinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici și a fiului său Oleksander, pentru presupusul lor rol în amenințarea la adresa securității Ucrainei, scrie AFP.
Consiliul European a precizat într-o declarație că cei doi bărbați au fost adăugați pe o listă de sancțiuni UE instituite "ca răspuns la agresiunea militară nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei".
Ianukovici a prezidat Ucraina din februarie 2010 până în februarie 2014, când a fost răsturnat de o revoltă populară împotriva îndepărtării guvernului său de Occident și a apropierii de Moscova.
Război în Ucraina, 4 august | Ucraina, indignată după ce Amnesty International a acuzat-o că foloseşte tactici militare ce pun în pericol populaţia civilă
Război în Ucraina, 3 august | ONU: Centrala nucleară ucraineană Zaporojia a scăpat de sub control
Război în Ucraina, 2 august | Ucrainenii susţin că au recucerit 53 de aşezări în regiunea Herson, ocupată în mare parte de ruşi
Război în Ucraina, 1 august | SUA va trimite arme în Ucraina în valoare de 550 milioane de dolari
Război în Ucraina, 31 iulie | Volodimir Zelenski a ordonat evacuarea obligatorie a populaţiei din estul regiunii Doneţk