Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 164. Capcana întinsă de ruşi pentru civilii ucraineni | Risc real de dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 164. Capcana întinsă de ruşi pentru civilii ucraineni | Risc real de dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 164. Ruşii au întins o nouă capcană pentru ucraineni. Sute de oameni disperaţi trec în partea ocupată de ruşi, dar nu mai revin. Între timp, ONU trage un semnal de alarmă cu privire la un risc real de dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie.

Război în Ucraina, ziua 164. Capcana întinsă de ruşi pentru civilii ucraineni | Risc real de dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Aug 2022   •   20:54

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministerul ucrainean de Externe a cerut comunităţii internaţionale „să ia măsuri imediate pentru a forţa Federaţia Rusă să părăsească centrala” nucleară din Zaporojie
  • Ucraina și Rusia se acuză reciproc că au tras în centrala nucleară Zaporojia
  • Ucrainenii închid orașul Nikolaev și declanșează vânătoarea de spioni și trădători
  • Navă militară rusă în flăcări, în portul Sevastopol
  • Ucrainenii au lichidat-o pe "Korsa", femeia-colonel care a trecut de partea separatiștilor și a bombardat ținte civile în regiunea Donețk
  • Rusia se declară pregătită să discute un schimb de deținuți cu SUA
  • Întâlnire crucială pentru soarta războiului între Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan

Update 6 august 2022, ora 20.55. Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a oricărei acțiuni militare în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, avertizând asupra unui "risc foarte real de dezastru nuclear", relatează BBC.

Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat că este "extrem de îngrijorat" de rapoartele privind bombardamentele la cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Declarația vine în contextul în care Ucraina a declarat că părți ale instalației au fost "grav avariate" de loviturile militare ruse.

Update 6 august 2022, ora 19.35. Operatorul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina afirmă că unele părți ale instalației au fost "grav avariate" de loviturile militare ruse, ceea ce a forțat închiderea unui reactor, scrie BBC.

Există în continuare riscul unor scurgeri radioactive, a avertizat Energoatom.

Moscova a declarat că Ucraina a efectuat atacul, dar UE a condamnat acțiunile Rusiei asupra centralei.

Forțele ruse au ocupat centrala din Zaporojie - cea mai mare din Europa - în martie, dar a păstrat angajații ucraineni.

Ucraina acuză forțele ruse că au tras cu rachete asupra zonelor civile de la sit, folosind "tactici de teroare".

Update 6 august 2022, ora 14:20. Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina va face ca 40 de milioane de persoane să ajungă în situația de a nu-și putea asigura hrana și că Africa subsahariană va fi cea mai afectată, potrivit Reuters.

Statele Unite au obținut 4,5 miliarde de dolari pentru securitatea alimentară la summitul G7, din care au contribuit cu 2,76 miliarde de dolari.

Există, de asemenea, planuri ca SUA să contribuie cu 150 de milioane de dolari la un nou ajutor umanitar pentru dezvoltare în Africa, în așteptarea aprobării Congresului, a adăugat Linda Thomas-Greenfield.

Update 6 august 2022, ora 12:55. Sute de familii disperate să fugă din Ucraina trec pe teritoriul ocupat de ruși. Speră că de aici vor putea ajunge mult mai departe, dar este o capcană, au descoperit reporterii CNN. 

Ruşii nu îi mai lasă ulterior să plece. 

Update 6 august 2022, ora 10.04. Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a lansat un nou avertisment pentru întreaga lume, acuzând Rusia că a creat o ameninţare nucleară uriaşă în cazul centralei de la Zaporojie.

Update 6 august 2022, ora 08.00. Ucraina anunţă o producţie uriaşă la cereale, în ciuda războiului cu Rusia. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat totuşi anumite condiţii pentru exportul de cereale.

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat vehement, vineri, acţiunile trupelor ruse pe teritoriul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei) şi a cerut comunităţii internaţionale „să ia măsuri imediate pentru a forţa Federaţia Rusă să părăsească centrala” şi să „o transfere sub controlul Ucrainei în interesul securităţii lumii întregi”, relatează agenţia de presă Ukrinform.

MAE ucrainean subliniază într-un comunicat că pe fondul unei declaraţii video cinice a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, la Conferinţa de evaluare a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP) despre lipsa intenţiilor Moscovei de a folosi arme nucleare în Ucraina, Rusia a recurs la numeroase provocări la această centrală nucleară.

„Consecinţele posibile ale unei lovituri asupra unui reactor aflat în funcţiune sunt echivalente cu utilizarea unei bombe atomice”, avertizează MAE ucrainean în acelaşi comunicat.

Ucraina a acuzat vineri forţele ruse de tiruri de artilerie în apropierea unui reactor nuclear al centralei atomo-electrice din Zaporojie, aflată sub ocupaţia forţelor ruse de la începutul invaziei, relatează France Presse.

„Trei lovituri au fost semnalate vineri seara în apropierea unuia dintre reactoarele nucleare”, a anunţat pe Telegram compania de stat ucraineană Energoatom care administrează centralele nucleare ale ţării. „Există riscul unor scurgeri de hidrogen şi de emisii de substanţe radioactive. Pericolul izbucnirii unui incendiu este ridicat”, potrivit aceleiaşi surse, care nu a raportat deocamdată eventuale victime.

Contactată de AFP, Energoatom nu a fost disponibilă pentru comentarii vineri seara.

O linie de înaltă tensiune a fost avariată în acest atac, declanşând oprirea unuia dintre reactoarele centralei, cea mai mare din Europa.

Potrivit Energoatom, responsabili ai societăţii ruse, Rosatom, „au părăsit în grabă situl înaintea atacului”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că situaţia este „volatilă” la centrala din Zaporojie şi devine „tot mai periculoasă de la o zi la alta”.

La sfârşitul lunii iulie, Ucraina a acuzat Rusia că stochează arme grele şi muniţii în spaţiul centralei nucleare.

În timpul preluării centralei, la începutul lunii martie, armata rusă deschisese focul asupra clădirilor sitului, generând deja riscul unui accident nuclear major, aminteşte AFP, citată de Agerpres.

[GAL layout="4"]

Război în Ucraina, 5 august | Rusia și Ucraina se acuză reciproc că au tras în centrala nucleară Zaporojia | Absență notabilă de la întâlnirea Putin - Erdogan 

Război în Ucraina, 4 august | Ucraina, indignată după ce Amnesty International a acuzat-o că foloseşte tactici militare ce pun în pericol populaţia civilă

Război în Ucraina, 3 august | ONU: Centrala nucleară ucraineană Zaporojia a scăpat de sub control

Război în Ucraina, 2 august | Ucrainenii susţin că au recucerit 53 de aşezări în regiunea Herson, ocupată în mare parte de ruşi

Război în Ucraina, 1 august | SUA va trimite arme în Ucraina în valoare de 550 milioane de dolari

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Categoria de români care va primi 1.500 de lei în plus la pensie
x close