Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 170. Colaboraționist pro-rus, "prăjit" de partizani la Melitopol | Kievul cere ONU și Crucii Roșii să meargă în locurile unde Rusia deține prizonieri ucraineni

Război în Ucraina, ziua 170. Colaboraționist pro-rus, "prăjit" de partizani la Melitopol | Kievul cere ONU și Crucii Roșii să meargă în locurile unde Rusia deține prizonieri ucraineni

Război în Ucraina, ziua 170. Administraţia Joseph Biden a reafirmat, joi, apelul adresat Rusiei de oprire a operaţiunilor militare în apropierea centralelor nucleare din Ucraina, în contextul atacurilor care au afectat instalaţii ale unităţii atomoelectrice de la Zaporojie, pe care Moscova le atribuie Kievului.

Război în Ucraina, ziua 170. Colaboraționist pro-rus, "prăjit" de partizani la Melitopol | Kievul cere ONU și Crucii Roșii să meargă în locurile unde Rusia deține prizonieri ucraineni
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Aug 2022   •   16:46

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Autoritățile de la Kiev cer ONU și Crucii Roșii să trimită delegați în locurile unde Rusia deține prizonieri ucraineni
  • Rezistența ucraineană l-a aruncat în aer la Melitopol pe șeful local cu propaganda al partidului "Rusia Unită", rănindu-l grav la posterior
  • Rusia transformă Filarmonica din Mariupol în tribunal dotat cu cuști pentru prizonierii ucraneni puși sub acuzare
  • Fosta soție a lui Putin și-a trecut averea pe numele actualului soț, cu 20 de ani mai tânăr
  • Planurile rușilor la Zaporojie, după ce au bombardat centrala nucleară, dezvăluite de un oficial pro-Moscova
  • Zelenski le cere comandanților militari și oficialilor statului să nu mai discute în public planurile militare de apărare sau de contraofensivă
  • Capacitatea aeriană a flotei ruse a Mării Negre, „serios afectată” în urma atacului asupra bazei din Crimeea
  • Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a făcut o vizită pe teritoriile ocupate de ruşi din regiunea Lugansk
  • Rusia, acuzată de Kiev că a bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie, înainte de reuniunea de urgență de la ONU
  • Reacție furioasă a Moscovei după ce parlamentul unui stat UE a desemnat Rusia "stat sponsor al terorismului"
  • Mesajul Kievului pentru ruși, după exploziile din Crimeea
  • Locuitorii din Crimeea fug din peninsulă după exploziile de la baza militară

Update 12 august, ora 22:30. Volodimir Zelenski a vorbit cu Papa Francisc

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit vineri cu Papa Francisc, informează liderul de la Kiev, pe pagina sa de Twitter.

„L-am informat pe Papa Francisc despre agresiunea pe care Rusia o comite împotriva Ucrainei, despre crimele teribile ale Rusiei”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.

Zelenski i-a mulțumit Suveranului Pontif pentru rugăciunile sale pentru poporul ucrainean. Liderul ucrainean nu spune cum s-a desfășurat convorbirea cu Papa Francisc.

„Suntem recunoscători Suveranului Pontif pentru că s-a rugat pentru Ucraina. Poporul nostru are nevoie de sprijinul liderilor spirituali mondiali care trebuie să transmită lumii adevărul despre ororile pe care agresorul le face în Ucraina”, a mai spus președintele Zelenski.

Update 12 august, ora 17:30. 100.000 de bilete de avion gratuite în Europa pentru ucrainenii fugiți din calea războiului

O sută de mii de bilete gratuite vor fi oferite de Wizz Air cetățenilor ucraineni pentru toaate zborurile continentale din Europa și Marea Britanie, anunță, vineri, compania.

Wizz Air a anunțat vineri că va oferi 100.000 de bilete gratuite cetățenilor ucraineni pentru toate zborurile continentale din Europa și Marea Britanie operate de Wizz Air Hungary și Wizz Air UK.

Biletele gratuite vor fi disponibile pentru călătorii între 15 septembrie și 8 decembrie 2022 pentru a ajuta ucrainenii să ajungă la destinațiile dorite.

Biletele gratuite sunt disponibile pe 800 de rute.

Ucrainenii care doresc să rezerve un zbor în cadrul acestei scheme de bilete gratuite pot face acest lucru vizitând https://wizzair.com/#/rescue. Călătorilor li se va cere să furnizeze numărul pașaportului ucrainean în momentul rezervării și li se va cere, de asemenea, să prezinte pașaportul ucrainean și viza/documentele de călătorie necesare la check-in.

Update 12 august, ora 16:48 Agențiile de securitate ucrainene au emis vineri o declarație comună în care solicită Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Comitetului Internațional al Crucii Roșii să trimită reprezentanți în locațiile în care Rusia deține prizonieri de război ucraineni.

Solicitarea vine în urma unor acuzații anterioare ale Kievului, potrivit cărora forțele Moscovei au torturat și executat prizonieri.

Acest lucru s-ar fi întâmplat inclusiv prin organizarea unei explozii într-o tabără de prizonieri de război ucraineni din Olenivka.

Moscova, la rândul său, susține că Ucraina a bombardat locația, ucigând peste 50 de prizonieri de război.

Update 12 august, ora 15:36 Un oficial pro-rus din orașul ucrainean ocupat Melitopol a fost grav rănit într-un atac cu explozibil pus la cale de rezistența ucraineană.

Informația, difuzată pe rețelele sociale de mai multe conturi pro-Ucraina, este confirmată de Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, care nu se află în oraș dar primește informații din surse locale.

"Unul dintre liderii centrului electoral al partidului 'Rusia Unită' a fost grav rănit în atacul de vineri dimineață", a scris Fedorov pe Telegram, precizând că persoana vizată de atentat este "Oleg Șostak, șef al departamentului de propagandă".

"Rusia Unită" este formațiunea de guvernământ din Federația Rusă, fondată de actualul președinte Vladimir Putin.

"Un avertisment exploziv din partea mișcării de rezistență din Melitopol. Vânătoarea de colaboratori care se pregătesc pentru pseudo-referendum a început", a completat primarul, cu referire la intenția separatiștilor de a organiza în toamna acestui an, în teritoriile ocupate, consultări populare care să legitimeze alipirea acestor zone la Rusia, după modelul aplicat în Crimeea, în 2014.

Informații neconfirmate oficial, propagate de conturile care monitorizează situația în teritoriile ucrainene sub ocupație, arată că Oleg Șostak ar fi fost rănit de o bombă improvizată, plasată pe traseul mașinii sale.

În urma exploziei, victima a supraviețuit, dar a suferit răni în partea posterioară.

Update 12 august, ora 14:26 În orașul Mariupol, ocupat de ruși, are loc o activitate febrilă în interiorul clădirii Filarmonicii.

Construcția răsună de zgomotele făcute de muncitori și de utilajele lor, în contextul în care ocupanții ruși se pregătesc pentru viitoarele procese ale soldaților ucraineni capturați, relatează Antena 3, care citează The New York Times.

Filarmonica va fi transformată în tribunal, iar în locul boxelor vor fi amplasate cuști în care vor fi băgați acuzații.

Denis Pușilin, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, a declarat că soldații ucraineni vor fi aduși în curând în fața instanței.

În iunie, "investigatorii" din zonele separatiste indicau că au deschis peste 1.100 de dosare împotriva prizonierilor capturați, pe care i-au acuzat de "crime împotriva păcii".

Update 12 august, ora 14:03 Fosta soție a lui Vladimir Putin nu suferă de pe urma sancțiunilor impuse de Occident celor din anturajul președintelui rus, deși deține o avere impresionantă.

În vârstă de 64 de ani, Liudmila este căsătorită cu un bărbat mai tânăr ca ea cu 20 de ani.

Ea și-a unit destinul cu Arthur Oceretnii în 2015, la doi ani de la divorțul de președintele rus.

Ziarul Bild a publicat recent o fotografie în care femeia și actualul ei soț se țin de mână.

Publicația germană a prezentat detalii din viața cuplului, pe baza dezvăluirilor făcute de o activistă din Rusia, apropiată a disidentului Aleksei Navalnîi.

Astfel, cei doi se bucură de numeroase călătorii exotice și dispun de mai multe proprietăți de lux: două apartamente în Marbella, estimate la 2,2 milioane de euro, un apartament în Davos, de 3,7 milioane de euro, dar și o vilă luxoasă în Anglet, pe coasta atlantică franceză, care dispune și de un parc de 5000 de metri pătrați.

Cu ajutorul mai tânărului ei soț, fosta parteneră de viață a lui Vladimir Putin a reușit să se sustragă sancțiunilor Occidentului, trecându-și toate proprietățile pe numele lui Arthur.

Astfel, în contextul conflictului din Ucraina, doar Marea Britanie a reușit să o sancționeze pe fosta soție a președintelui rus.

Update 12 august, ora 13:40 Un oficial local din administrația pro-rusă în teritoriile ucrainene ocupate a indicat că uzina atomoelectrică Zaporojie ar urma să fie pusă în conservare.

"Încărcarea centralei este la minimum, electricitatea furnizată este la minimum. Există modalități de conservare, astfel încât să nu se întâmple nimic", a declarat Vladimir Rogov la postul Russia 24.

"În curând, ucrainenii nu vor mai primi nimic (de la centrală), pentru că vom salva acest obiectiv, îl vom pune în conservare și vom duce electricitatea de care dispunem în teritoriile 'eliberate'", a continuat el, fără a detalia ce presupune operațiunea de "conservare".

Oficialul pro-rus intervievat de canalul TV a arătat, în context, că sunt "avarii constante la linia de transport de 750 de kilovolți".

CNN amintește că, anterior, oficialii ruși au sugerat că electricitatea produsă la Zaporojie - cea mai mare centrală nucleară din Europa, dotată cu șase reactoare - va fi deviată către Crimeea ocupată.

Update 12 august, ora 12:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe oficialii țării să nu mai vorbească în public despre operațiunile militare de respingere a invaziei ruse.

Zelenski s-a adresat în acest sens comandanților militari și responsabililor din aparatul de stat, într-un mesaj video.

"Cu cât mai puține amănunte despre planurile noastre de apărare, cu atât mai bine pentru implementarea acestor planuri", a estimat președintele.

"Trebuie să realizați răspunderea fiecărui cuvânt pe care îl rostiți în legătură cu pregătirile pentru apărare sau pentru contraofensivă. Regula generală e simplă: în vremuri de război, nu este momentul pentru vanitate și pentru declarații zgomotoase", a concluzionat Zelenski.

Declarația sa vine după ce un comandant ucrainean de rang înalt a vorbit pe larg despre planurile Kievului de a elibera de ruși orașul Herson până la finele acestui an.

General-maiorul Dmitro Marcenko s-a referit la operațiunile armatei ucrainene de a scoate din uz podul de peste Nipru, pe care rușii îl folosesc pentru reaprovizionarea unităților dislocate în Herson.

Zelenski nu l-a menționat pe acest general în mesajul său video, dar oficiali ucraineni din domeniul Apărării au declarat că o anchetă asupra unui ofițer de rang înalt este în curs de desfășurare, notează CNN.

Update 12 august, ora 11:50 Rusia controlează acum resurse naturale-cheie ale Ucrainei în valoare de cel puțin 12,4 trilioane de dolari, inclusiv zăcăminte de combustibili și minerale, potrivit unei analize realizate de compania canadiană SecDev pentru The Washington Post.

Dacă Kremlinul ar reuși să anexeze zonele ucrainene cucerite în timpul invaziei, Kievul ar pierde aproape două treimi din depozitele sale, se arată în raport, lăsând țara fără pilonii săi economici esențiali. Pe baza analizei SecDev a 2.209 zăcăminte, Moscova controlează 63% din cărbunele Ucrainei, 11% din petrol, 20% din gazele naturale, 42% din metale și 33% din pământurile sale rare, inclusiv minerale-cheie precum litiul, relatează Business Insider.

O parte din acestea au fost confiscate în timpul anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014 sau în timpul războiului cu separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei.

De începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie, Rusia a preluat însă controlul și asupra altor fortărețe economice ale țării. Rusia a confiscat 41 de zăcăminte de cărbune, 27 de situri de gaze naturale, 14 situri de propan, nouă zăcăminte de petrol, șase zăcăminte de minereu de fier, precum și mai multe situri de titan, zirconiu, stronțiu, litiu, uraniu și aur.

SecDev estimează că aproximativ 30 de miliarde de tone de zăcăminte de cărbune, în valoare de 11,9 trilioane de dolari, se află pe teritoriile Ucrainei controlate de Rusia.

Update 12 august, ora 11:02 Avioanele distruse în atacul de marţi din Crimeea aparţineau flotei ruse a Mării Negre. Cel puţin opt aparate au fost distruse, iar capacitatea aeriană a flotei militare ruse din regiune a fost „serios afectată”, se arată în analiza de vineri a războiului din Ucraina realizată de ministerul britanic al Apărării.

„Cel puţin cinci avioane de vânătoare-bombardament SU-24 Fencer şi trei avioane multirol Su-30 Flanker au fost aproape sigur distruse ori serios avariate în urma exploziilor”, conform ministerului britanic al Apărării. 

Update 12 august, ora 09:25 Peste 12.000 de cetățeni ucraineni au intrat joi în România, în scădere față de ziua anterioară, a anunțat Poliția de frontieră.

Joi, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire aproximativ 279.300 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 67.000 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 133.585 de persoane, dintre care 12.081 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 10,73% faţă de ziua precedentă.

Începând din 10 februarie, perioadă anterioară izbucnirii războiului din Ucraina, până joi, la nivel naţional, au intrat în România 1.899.223 cetăţeni ucraineni.

Update 12 august, ora 08:15 Dmitri Medvedev, fostul preşedinte al Rusiei, a vizitat partea ocupată de forţele armate ruse din regiunea Lugansk, Ucraina. Aici a organizat o reuniune de securitate în numele preşedintelui rus Vladimir Putin.

Anunţul vizitei la Lugansk a fost făcut public chiar de fostul preşedinte rus pe contul său de Telegram. 

”Joi am vizitat Republica Populară Luhansk, unde m-am întâlnit cu liderii RPL [autointitulata Republică Populară Luhansk, n.r.], Leonid Pasichnyk, şi RPD [autointitulata Republică Populară Doneţk], Denis Puşilin”, a scris Medvedev.

Update 12 august, ora 07:45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la centrala nucleară de la Zaporojie, pe care au ocupat-o şi care este ţintă a bombardamentelor, transmite AFP.  

"Întreaga lume trebuie să reacţioneze imediat pentru a-i alunga pe ocupanţii centralei de la Zaporojie", cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei şi ocupată de trupele ruse din 4 martie, a spus preşedintele ucrainean în discursul său video zilnic.   "Doar retragerea totală a ruşilor şi reluarea controlului total de către Ucraina asupra centralei ar garanta securitatea nucleară pentru întreaga Europă", a adăugat el, denunţând "şantajul nuclear rusesc".  

Centrala a fost din nou bombardată joi, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc de atac, la fel ca săptămâna trecută.

"Luptele în jurul centralelor nucleare sunt periculoase şi iresponsabile. Statele Unite continuă să ceară Rusiei să cedeze în totalitate Ucrainei controlul asupra centralelor nucleare; de asemenea, susţinem apelurile ucrainenilor de a crea o zonă demilitarizată în jurul Centralei nucleare Zaporojie", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de cotidianul Le Monde.

Mai multe atacuri militare au vizat joi instalaţii ale Centralei nucleare Zaporojie, aflată din martie sub controlul Rusiei. Moscova atribuie Kievului bombardamentele, dar Kievul susţine că sunt comise de armata rusă.

"Atacurile au fost lansate de partizanii preşedintelui Ucrainei", a acuzat Vladimir Rogov, un lider insurgent prorus din estul Ucrainei.

Compania ucraineană Energoatom a comunicat că, "în momentul de faţă, situaţia este sub control" şi nivelul radiaţiilor este normal la Centrala nucleară Zaporojie, dar a subliniat că au fost avariate unele instalaţii de captare a radiaţiilor şi a fost semnalat fum generat de un incendiu de vegetaţie. "Situaţia se înrăutăţeşte, întrucât sunt substanţe radioactive în apropiere", a atras atenţia Energoatom.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat "profund preocupat" de situaţia de la Centrala Zaporojie şi a avertizat asupra riscurilor producerii unei "catastrofe".

Război în Ucraina, 11 august | Rusia, acuzată că a bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie, înainte de reuniunea de urgență de la ONU

Război în Ucraina, 10 august | Armata Ucrainei i-a lăsat pe ruși fără cale ferată între Crimeea și Herson

Război în Ucraina, 9 august | Presa Kremlinului anunță ce a explodat la baza rusă din Crimeea

Război în Ucraina, 8 august | Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare

Război în Ucraina, 7 august | Atacurile ruseşti se intensifică în Doneţk

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close