Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 175. Secretarul General al ONU a ajuns în Ucraina | Rusia a închis podul peste strâmtoarea Kerci

Război în Ucraina, ziua 175. Secretarul General al ONU a ajuns în Ucraina | Rusia a închis podul peste strâmtoarea Kerci

Război în Ucraina, ziua 175. ​​​​​​​Secretarul general al ONU și preşedintele Turciei merg în Ucraina, unde se vor întâlni cu Zelenski. Tentativa rușilor de a pătrunde la nord de Sloviansk a fost zădărnicită, iar în sudul Donețkului se dau noi bătălii. Starea de urgenţă a fost prelungită în regiunea Crimeea, anexată de Rusia.

Război în Ucraina, ziua 175. Secretarul General al ONU a ajuns în Ucraina | Rusia a închis podul peste strâmtoarea Kerci
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Aug 2022   •   22:00

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia susține că a destructurat o celulă teroristă în Crimeea
  • Rusia a închis podul peste strâmtoarea Kerci
  • Antonio Guterres a ajuns în Ucraina
  • Un raport al guvernului de la Kiev recunoaște că Ucraina a provocat exploziile din Crimeea
  • NATO cere o inspecție urgentă a centralei nucleare Zaporojie
  • Consilierul lui Zelenski amenință cu distrugerea "Podului lui Putin"
  • China trimite trupe militare în Rusia

Update 17 august 2022, ora 22:00 Autorităţile ruse au anunţat astăzi destructurarea unei celule teroriste care ar fi la originea recentelor atacuri comise în Crimeea.

Serghei Aksjonov, guvernatorul rus al regiunii Crimeea, a declarat că Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a arestat şase membri ai grupului islamist Hizb-ut-Tahrir, conform site-ului Tagesschau.de. Serghei Aksjonov afirmă că celula era coordonată de pe teritoriul Ucrainei pentru a comite acte de sabotaj în Crimeea.

După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, mai mulţi combatanţi ucraineni de etnie tătară s-au alăturat grupului islamist Hizb-ut-Tahrir, considerat organizaţie teroristă de către Rusia.

În Crimeea au avut loc o serie de atacuri în ultimele săptămâni, la unităţi militare, depozite de armament, centrale electrice şi asupra infrastructurii feroviare, Rusia denunţând "acte de sabotaj". Starea de urgenţă în Crimeea, declarată la nivel zonal pe 9 august, a fost prelungită şi extinsă marţi de autorităţile ruse, în contextul atacurilor. Oficiali ruşi anunţau marţi că Serviciul Federal de Securitate (FSB) suspectează că atacurile din Crimeea au fost comise de o unitate de elită a armatei ucrainene.

Update 17 august 2022, ora 21:00 Rusia a închis temporar podul peste strâmtoarea Kerci, crucial pentru cei care pleacă din Crimeea, puternic lovită de rachetele ucrainene.

Oficial, partea rusă susține că există riscul atacurilor cu rachete HIMARS. Neoficial, presa ucraineană speculează că este evacuată nomenklatura civilă și militară din peninsulă, instalată acolo după ocupația din 2014, scrie defapt.ro.

Senatorul pro-rus din Consiliului Federației din Crimeea Serghei Tsekov a declarat că este foarte posibil ca Ucraina să încerce să atace podul Kerci pentru "a ridica moralul armatei", însă construcția care face legătură între Rusia și peninsula Crimeea este foarte bine apărată și "practic este imposibil să fie afectată".

Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a declarat pentru The Guardian că podul din Crimeea este construit ilegal și că ar trebui distrus.

Update 17 august 2022, ora 20:25 Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a sosit miercuri la Liov, în vestul Ucrainei, înaintea întâlnirilor sale cu președintele de la Kiev și cu liderul Turciei.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al lui Guterres, Stéphane Dujarric.

Secretarul General al ONU va rămâne joi în Liov pentru chestiuni bilaterale și va călători vineri la Odesa.

Guterres va participa la o întâlnire trilaterală cu Volodimir Zelenski și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pe tema acordului privind exporturile de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, mediat anterior de Națiunile Unite și de Turcia.

Secretarul General ar urma, de asemenea, să aibă o întâlnire bilaterală separată, cu Zelenski.

După vizita în Ucraina, Antonio Guterres va călători, sâmbătă, la Istanbul.

Rușii sunt la curent cu planurile secretarului general, a menționat purtătorul său de cuvânt.

Update 17 august 2022, ora 19:45 Ucraina s-a aflat în spatele a cel puțin trei evenimente recente însoțite de explozii în peninsula Crimeea.

Este vorba de distrugerile de la baza aeriană Saki, de deflagrația care a spulberat un depozit de muniții în Maiskoe și de incidentul de la aerodromul militar Gvardeiskoe, conform unui raport al guvernului ucrainean distribuit pe plan intern și transmis CNN la adăpostul anonimatului de către un oficial de la Kiev.​

Raportul descrie evenimentele de la baza aeriană Saki "drept o pierdere grea și unică" pentru infrastructura militară rusă din peninsulă iar despre atacurile ulterioare afirmă că au făcut dovada capacității militare  a Ucrainei de a lovi Crimeea "în mod sistematic".

Update 17 august 2022, ora 19:05 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel, miercuri, la o "inspecție urgentă" a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc.

Declarația vine după ce bombardamentele în zonă, pentru care rușii și ucrainenii se acuză reciproc, s-au înmulțit în ultima vreme, relatează agențiile internaționale de presă

Centrala, cea mai mare din Europa, a fost ocupată la începutul lui martie de trupele Moscovei.

Din 5 august, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente.

Tirurile au lovit în apropierea unei clădiri de stocare de material radioactiv și au provocat, cu o altă ocazie, oprirea automată a unui reactor.

"Ocuparea complexului nuclear de către soldați ruși "reprezintă o amenințare gravă pentru securitatea şi siguranța acestei facilitați și amplifică riscurile de accident sau incident nuclear (...). Este urgent să fie autorizată o inspecție a AIEA și să se obțină retragerea tuturor forțelor ruse", a afirmat șeful NATO în cadrul unei conferințe de presă.

Update 17 august 2022, ora 18:23 Elvețienii sunt alarmați după un apel al autorităților naționale, care anticipează posibile penurii energetice.

Apelul vine în contextul perspectivei reale ca Moscova să întrerupă, la iarnă, gazul în Europa, sau să-l scumpească la nivelul la care această resursă devine prohibitivă.

Werner Luginbuhl, președintele Comisiei Federale pentru Electricitate, i-a sfătuit pe cetățeni să se aprovizioneze cu lemne de foc și lumânări.

Într-un interviu pentru publicația NZZ am Sonntag, Luginbuhl a recunoscut că întreruperea temporară a curentului este posibilă în următoarele luni și că este important ca elvețienii să-și ia măsurile de precauție necesare pentru a face față penelor de curent de ordinul orelor.

Potrivit oficialului, în fiecare casă ar trebui să existe suficiente lumânări iar cei care dețin locuințe cu șemineuri ar face bine să-și constituie din timp stocuri de bușteni.

Update 17 august 2022, ora 17:23 Ucraina a amenințat, miercuri, să distrugă podul de peste strâmtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a conecta Rusia la peninsula anexată Crimeea.

Amenințarea vine după ultimele explozii semnalate la cel puțin două baze militare din Crimeea.

Kievul nu și-a asumat aceste incidente, dar Moscova a comunicat că, cel puțin în cazul bazei de la Maiskoe, din districtul Geankoi, cauza deflagrațiilor o constituie sabotajul.

"Acest pod este o structură ilegală și Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcția sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei și deci trebuie distrus. Puțin contează cum: voluntar sau nu", a postat pe Telegram consilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.

Podul de la Kerci, care a fost inaugurat de președintele rus Vladimir Putin în mai 2018, a implicat un șantier colosal și costisitor.

Timp de doi ani, proiectanții, inginerii și muncitorii au trudit pentru a construi 19 kilometri de apeduct care să lege Rusia continentală de Crimeea, la patru ani după anexarea sa de către Moscova.

Rusia utilizează Crimeea ca bază logistică pentru invazia în Ucraina.

Update 17 august 2022, ora 15:23 Armata chineză va trimite soldați în Rusia, la exercițiile "Vostok 2022", care sunt programate la finele lunii august.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Beijing.

"Participarea Chinei la exerciții are drept scop creșterea nivelului de cooperare strategică între părțile participante și consolidarea capacității de a răspunde la diferite amenințări de securitate", a precizat sursa citată, conform CNN.

Ministerul chinez insistă că participarea Beijingului "nu are legătură cu situația actuală, internațională și regională".

La exerciții urmează să participe, între altele, forțe militare din India, Belarus, Tadjikistan și Mongolia.

Update 17 august 2022, ora 14:34  Națiunile occidentale nu fac suficient pentru a-i pedepsi pe oligarhii ruși care au legături strânse cu președintele Vladimir Putin, susține Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent opozant politic al liderului rus.

Navalnîi se află în prezent în închisoare, unde ispășește o pendeapsă de 11 ani și jumătate, fiind condamnat pentru încălcarea regimului eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței.

El susține că acuzațiile pentru care a fost condamnat sunt motivate politic.

Potrivit lui Navalnîi, doar 46 din aproximativ 200 de oligarhi ruși aflați pe lista publicației Forbes cu cei mai înstăriți oameni din lume ar fi fost sancționați de Occident.

Opozantul a deplâns faptul că de pe lista celor sancționați de Uniunea Europeană lipsește Aleksei Miller, șeful gigantului energetic Gazprom, despre care se spune că se numără printre prietenii lui Putin.

Aleksei Navalnîi se întreabă, de asemenea, de ce SUA nu l-au sancționat pe Roman Abramovici, fostul patron al clubului britanic de fotbal Chelsea.

Update 17 august 2022, ora 13:10 Rusia a bombardat cu aviația militară orașul Jîtomîr, un important nod de transport care asigură legături cu Kievul.

Aparate rusești Suhoi Su-34 au lansat din spațiul aerian belarus au avariat un aerodrom și infrastructura adiacentă.

De asemenea, rușii au lansat rachete tactice de atac la sol Kh-59, au precizat oficiali ucraineni, citați de CNN.

Bombardamente rusești au fost, de asemenea, raportate în mai multe orașe, între care Sloviansk, Kramatorsk și Harkov.

Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat că forțele Kievului continuă să reziste în orașul Bahmut din Donețk.

La Odesa, cel puțin patru oameni au fost răniți în orașul-port după atacul nocturn efectuat de ruși cu rachete.

Serghei Bratciuk, reprezentantul administrației militare ucrainene, a declarat că loviturile au distrus un centru recreațional și mai multe clădiri rezidențiale iar incendiul provocat de bombardamente s-a extins pe o suprafață de 600 de metri pătrați.

Aici, rușii au bombardat cu rachete anti-navă Kh-22 lansate de pe bombardiere strategice Tu-22M3, a precizat oficialul ucrainean.

Update 17 august 2022, ora 12.10. O nouă explozie a avut loc, miercuri dimineață, la Melitopol, oraș ucrainean ocupat de ruși, potrivit primarului Ivan Fedorov, transmite agenția ucraineană de presă RBC.

Acesta a precizat că o explozie puternică s-a produs lângă un sediu al rușilor din centrul Melitopolului.

"Acolo se află unul dintre birourile comandamentului ocupanților", a scris Fedorov pe canalu său de Telegram. Alte două explozii s-au produs marți la Melitopol, iar potrivit primarului, în spatele acestora s-ar afla partizanii locali.

Update 17 august 2022, ora 11.15. Primarul din Liov, Andri Sadovi, i-a avertizat pe locuitorii orașului să se pregătească pentru o iarnă grea, transmite The Guardian.

„Este probabil să avem o iarnă grea. Este logic - nu poate exista nimic simplu într-o țară care luptă pentru independența sa. Trebuie să fim pregătiți pentru orice", afirmă primarul din Liov, într-un mesaj postat pe rețelele sociale.

El a mai spus că autoritățile orașului au lucrat la un plan de acțiune pentru orice situații de urgență „care pot apărea ca urmare a unui atac inamic”.

Update 17 august 2022, ora 09.20. În noaptea de 17 august, ruşii au bombardat regiunea Odesa, a anunţat purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, Serhii Bratchuk, pe Telegram.

De asemenea, trupele ruse au lovit Harkivul cu rachete. Canalele locale Telegram au raportat lansarea de rachete din Belgorod. În acest moment, a fost anunţată stare de urgenţă în regiunea Harkov.

Mai devreme ruşii au bombardat Mykolaiv în noaptea de 17 august . S-au auzit explozii în diferite zone ale oraşului. Primarul oraşului Mykolaiv, Oleksandr Sienkovych, a raportat că au fost lovite obiecte civile şi că au fost avariate clădiri rezidenţiale.

Update 17 august 2022, ora 08.05. Secretarul general ONU, Antonio Guterres, merge joi în Ucraina, unde se va întâlni cu preşedinţii ucrainean şi turc, Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta mai ales despre exportul de cereale din porturile ucrainene, a anunţat marţi purtătoarea sa de cuvânt.

„La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean”, a declarat Stephane Dujarric în timpul unei conferinţe de presă, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a mai precizat că Antonio Guterres va merge apoi la Odesa şi după aceea în Turcia. La reuniune va fi „examinată” implementarea acordului internaţional semnat în iulie la Istanbul pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, acord „în care Turcia este un element cheie”, a adăugat el.

„Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei soluţii politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta şi chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) şi altele”, a spus purtătorul de cuvânt, precizând că o întâlnire bilaterală ar trebui să aibă loc între preşedintele ucrainean şi secretarul general. Vineri, Antonio Guterres se va duce la Odesa, unul dintre cele trei porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internaţional ce a permis deja plecarea a 21 de vase încărcate în special cu porumb şi grâu. El îşi va încheia această deplasare sâmbătă la Istanbul pentru a vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.

Update 17 august 2022, ora 07.18. Nick Robertson, corespondent CNN, a transmis imagini exclusive dintr-un spital de campanie aflat într-o locaţie secretă din estul Ucrainei, acolo unde zilnic ajung atât militari, cât şi civili, răniţi în luptele cu forţele ruse.

Tentativa rușilor de a pătrunde la nord de Sloviansk a fost zădărnicită, iar în sudul Donețkului se dau noi bătălii, anunță ucrainenii, potrivit CNN.

Forțele rusești au încercat să avanseze din nou de la nord de Sloviansk, dar ofensiva lor nu a avut succes și s-au retras, a anunțat armata ucraineană. Bătălia a avut loc în apropiere de Mazanivka, la granița dintre regiunile Donețk și Harkov, o zonă în care au avut loc primele tentative ale rușilor de a pătrunde în zonă, în urmă cu mai bine de 40 de zile, potrivit Statului Major General.

Un alt asalt rusesc în est a eșuat în ciuda sprijinului oferit de avioanele de luptă, a adăugat acesta. 

"În apropiere de Ivano-Dariivka, cu sprijinul aviației, inamicul a desfășurat acțiuni de asalt nereușite. Acesta a suferit pierderi și s-a retras", au mai spus ucrainenii.

Starea de urgenţă a fost prelungită în regiunea Crimeea

Starea de urgenţă a fost prelungită în regiunea Crimeea, anexată de Rusia, iar agenţi ai Serviciului rus de Securitate (FSB) caută membri ai unei unităţi de elită ucrainene suspectaţi de comiterea atacurilor recente, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ruse.

A fost declanşată o operaţiune de căutare a membrilor unităţii speciale ucrainene, au declarat oficiali ruşi citaţi de agenţia de presă Tass şi de publicaţia germană Frankfurter Rundschau.

În Crimeea au avut loc o serie de atacuri în ultimele săptămâni, la unităţi militare, depozite de armament, centrale electrice şi asupra infrastructurii feroviare, Rusia denunţând "acte de sabotaj". Starea de urgenţă în Crimeea, declarată la nivel zonal pe 9 august, a fost prelungită şi extinsă marţi de autorităţile ruse, în contextul atacurilor.

Ucraina nu a recunoscut direct atacurile în Crimeea, dar a sugerat că ar putea fi opera armatei ucrainene. "Este vorba despre demilitarizare în acţiune. O readucere aminte a faptului că regiunea Crimeea ocupată de Rusia este afectată de explozii la depozite de muniţie şi pericole letale pentru invadatori şi hoţi", a declarat marţi Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski.

Un alt oficial ucrainean a confirmat sub protecţia anonimatului, pentru cotidianul The Guardian, că în Crimeea acţionează agenţi ucraineni.

Război în Ucraina, 16 august | FSB caută membri ai unei unităţi speciale ucrainene

Război în Ucraina, 15 august | Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

Război în Ucraina, 14 august | Ramzan Kadîrov anunţă trimiterea unui nou contingent de luptători ceceni în Ucraina

Război în Ucraina, 13 august | Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi

Război în Ucraina, 12 august | Război în Ucraina, ziua 170. Colaboraționist pro-rus, "prăjit" de partizani la Melitopol | Kievul cere ONU și Crucii Roșii să meargă în locurile unde Rusia deține prizonieri ucraineni

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close