Antena 3 CNN International News China trimite trupe militare în Rusia. Anunțul făcut de Beijing

China trimite trupe militare în Rusia. Anunțul făcut de Beijing

Armata chineză va trimite soldați în Rusia, la exercițiile "Vostok 2022", care sunt programate la finele lunii august.

China trimite trupe militare în Rusia. Anunțul făcut de Beijing
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    17 Aug 2022   •   15:52

Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Beijing.

"Participarea Chinei la exerciții are drept scop creșterea nivelului de cooperare strategică între părțile participante și consolidarea capacității de a răspunde la diferite amenințări de securitate", a precizat sursa citată, conform CNN.

Ministerul chinez insistă că participarea Beijingului "nu are legătură cu situația actuală, internațională și regională".

La exerciții urmează să participe, între altele, forțe militare din India, Belarus, Tadjikistan și Mongolia.

China și Rusia par să strângă rândurile, în pofida presiunilor SUA

În iulie anul curent, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul chinez de externe, Wang Yi, au discutat timp de mai multe ore, în care șeful diplomației americane și-a exprimat îngrijorarea cu privire la "alinierea" Beijingului cu Moscova.

Potrivit lui Blinken, China nu se comportă într-un mod neutru, deoarece a sprijinit Rusia în cadrul Națiunilor Unite și a amplificat propaganda rusă.

Cu puțin timp înainte ca Rusia să înceapă invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Beijingul și Moscova au anunțat un parteneriat "fără limite".

Însă oficialii americani spun că nu au văzut, deocamdată, China eludând sancțiunile impuse Rusiei și nici furnizând echipament militar trupelor Moscovei.

Putin se laudă cu armele ruse și spune că țara sa poate antrena militari străini

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să furnizeze echipamente militare țărilor aliate din America Latină, Asia și Africa.

"Suntem pregătiți să oferim aliaților noștri cele mai moderne tipuri de arme, de la armament de calibru mic la vehicule blindate și artilerie, la avioane de luptă și drone.

De un interes deosebit sunt modelele şi sistemele (...) care vor determina viitorul forțelor armate. Vorbim despre arme şi roboți de înaltă precizie, despre sisteme de luptă bazate pe noi principii fizice.

Multe dintre ele sunt cu ani sau poate decenii înaintea celor similare din străinătate, iar în ce privește caracteristicile tactice şi tehnice, sunt semnificativ superioare", a spus Putin în timpul ceremoniei de deschidere a evenimentului tehnico-militar "Armata-2022", desfășurat la Moscova.

El a adăugat că Moscova este "deschisă" la ideea de a instrui luptători străini.

"Vedem mari perspective în pregătirea militarilor străini (...) Mii de profesioniști militari din întreaga lume sunt mândri absolvenți ai universităților și academiilor militare din țara noastră", a menționat președintele rus.

Foto: paradă militară la Beijing

×
Subiecte în articol: China Rusia Vostok 2022
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close