Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 174. Rusia prelungeşte starea de urgenţă în Crimeea | FSB caută membrii unei unităţi speciale ucrainene

Război în Ucraina, ziua 174. Rusia prelungeşte starea de urgenţă în Crimeea | FSB caută membrii unei unităţi speciale ucrainene

Război în Ucraina, ziua 174. Moscova anunță oficial cauza exploziilor de la depozitul de muniție situat în Crimeea, în zona Geankoi. Oficialii ruși au renunțat la versiunea "fumatului în locurile neautorizate", pe care au invocat-o săptămâna trecută, atunci când a fost devastată baza aeriană Saki, aparent în urma unor tiruri de artilerie cu bătaie lungă, pe care Kievul nu și le-a asumant, însă.

Război în Ucraina, ziua 174. Rusia prelungeşte starea de urgenţă în Crimeea | FSB caută membrii unei unităţi speciale ucrainene
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Aug 2022   •   22:20

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucrainenii au respins un nou atac al rușilor în estul țării
  • Rusia prelungește starea de urgenţă în regiunea Crimeea
  • Ucrainenii ar fi atacat o a doua bază rusească din Crimeea
  • Trafic record pe podul care leagă Crimeea de Rusia
  • SUA au lansat o rachetă balistică din "triada nucleară" 
  • FSB acuză un act de sabotaj al ucrainenilor la centrala nucleară Kursk, din vestul Rusiei
  • Ministrul rus al Apărării susține că sistemele HIMARS nu fac diferența pe câmpul de luptă
  • Moscova acuză Marea Britanie că a trimis un avion de spionaj în spațiul său aerian.
  • Explozie puternică la o bază militară rusă din Crimeea
  • Atac cu rachetă asupra Harkovului

Update 16 august, ora 22:20 Tentativa rușilor de a pătrunde la nord de Sloviansk a fost zădărnicită, iar în sudul Donețkului se dau noi bătălii, anunță ucrainenii, potrivit CNN.

Forțele rusești au încercat să avanseze din nou de la nord de Sloviansk, dar ofensiva lor nu a avut succes și s-au retras, a anunțat armata ucraineană. Bătălia a avut loc în apropiere de Mazanivka, la granița dintre regiunile Donețk și Harkov, o zonă în care au avut loc primele tentative ale rușilor de a pătrunde în zonă, în urmă cu mai bine de 40 de zile, potrivit Statului Major General.

Un alt asalt rusesc în est a eșuat în ciuda sprijinului oferit de avioanele de luptă, a adăugat acesta. 

"În apropiere de Ivano-Dariivka, cu sprijinul aviației, inamicul a desfășurat acțiuni de asalt nereușite. Acesta a suferit pierderi și s-a retras", au mai spus ucrainenii.

Update 16 august, ora 21:15 Starea de urgenţă a fost prelungită în regiunea Crimeea, anexată de Rusia, iar agenţi ai Serviciului rus de Securitate (FSB) caută membri ai unei unităţi de elită ucrainene suspectaţi de comiterea atacurilor recente, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ruse.

A fost declanşată o operaţiune de căutare a membrilor unităţii speciale ucrainene, au declarat oficiali ruşi citaţi de agenţia de presă Tass şi de publicaţia germană Frankfurter Rundschau.

În Crimeea au avut loc o serie de atacuri în ultimele săptămâni, la unităţi militare, depozite de armament, centrale electrice şi asupra infrastructurii feroviare, Rusia denunţând "acte de sabotaj". Starea de urgenţă în Crimeea, declarată la nivel zonal pe 9 august, a fost prelungită şi extinsă marţi de autorităţile ruse, în contextul atacurilor.

Ucraina nu a recunoscut direct atacurile în Crimeea, dar a sugerat că ar putea fi opera armatei ucrainene. "Este vorba despre demilitarizare în acţiune. O readucere aminte a faptului că regiunea Crimeea ocupată de Rusia este afectată de explozii la depozite de muniţie şi pericole letale pentru invadatori şi hoţi", a declarat marţi Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii preşedintelui Volodimir Zelenski.

Un alt oficial ucrainean a confirmat sub protecţia anonimatului, pentru cotidianul The Guardian, că în Crimeea acţionează agenţi ucraineni.

Update 16 august, ora 20:24 Mai multe explozii au fost semnalate, astăzi, în Crimeea, în zona bazei aeriene din localitatea Gvardeiskoe, districtul Simferopol. Informația a fost publicată de ziarul rusesc Kommersant.

Deasupra aeroportului militar de la Gvardeiskoe se ridicau, în această dimineață, coloane de fum negru, potrivit martorilor citați de publicația independentă Meduza.

Kommersant, citând o sursă sub rezerva anonimatului, a comunicat că armata și forțele de ordine ruse verifică ipoteza referitoare la un posibil atac cu dronă asupra unui depozit de muniții.

Responsabilii ruși nu au făcut imediat vreun comentariu oficial cu privire la incidentul de la baza de lângă Simferopol, notează Meduza.

Oleg Kriucikov, consilierul guvernatorului din Crimeea, a îndemnat presa pe canalul său Telegram "să aștepte informații oficiale de la Ministerul rus al Apărării" în legătură cu incidentul din Gvardeiskoe.

După exploziile de marți, pe rețelele sociale au început să circule imagini cu civili încercând să plece din Simferopol, în condițiile în care autoritățile au limitat numărul trenurilor care circulă din și către acest oraș din Crimeea.

Update 16 august, ora 20:00 Podul care leagă Crimeea de Rusia înregistrează un trafic record, în timp ce numeroase mașini încearcă să părăsească peninsula, potrivit Sky News.

Mișcarea vine după ce s-a aflat că un depozit de muniții a explodat, în această dimineața, în apropierea orașului Dzhankoi. 

Atacul nu a fost revendicat de ucraineni. Autoritățile locale spun au oprit călătoriile cu trenul, deoarece liniile de cale ferată au fost avariate în urma exploziilor.

Update 16 august, ora 19:16 Armata Statelor Unite a testat, marți, o rachetă balistică intercontinentală în largul coastelor Californiei, în cadrul acțiunilor menite să demonstreze capacitatea de reacție a forțelor nucleare și eficiența sistemelor de disuasiune ale SUA.

Racheta de tip Minuteman III, echipată cu vehicul de reintrare în atmosferă dar fără încărcătură tactică, a fost lansată de la Baza spațială Vandenberg, situată în statul California.

"Testul are rolul de a demonstra capacitatea de reacție a forțelor nucleare și de a furniza încredere în capacitatea letală şi în eficiența sistemelor de disuasiune nucleară (...) Teste de acest fel au avut loc de peste 300 de ori anterior, nefiind rezultatul actualelor evenimente mondiale", a precizat Comandamentul Global al Forțelor Aeriene din SUA (AFSTRAT-AIR).

Lansarea fusese inițial programată pentru data de 4 august, dar a fost amânată din cauza îngrijorărilor legate de răspunsul Chinei la vizita efectuată de Nancy Pelosi în Taiwan.

Un oficial american a declarat la momentul respectiv pentru CNN că amânarea a constituit  "o măsură prudentă".

În cadrul testului efectual marți cu succes, vehiculul de reintrare în atmosferă a parcurs aproximativ 6.750 de kilometri, până în zona insulelor Marshall, precizează CNN.

Update 16 august, ora 19:00 În estul Ucrainei se duc în continuare lupte grele. Tot mai mulţi civili sunt răniţi în urma bombardamentelor. Într-un spital de campanie, aflat într-o locaţie secretă medicii şi voluntarii duc lupte contra-cronometru pentru a salva cât mai multe vieţi. Antena 3 a prezentat, la News Hour with CNN, un reportaj exclusiv realizat de corespondentul CNN Nic Robertson. Va avertizam ca urmeaza imagini cu un puternic impact emoţional.

Update 16 august, ora 18:00 Orașul de lângă centrala nucleară din Zaporizhzhia este din nou atacat cu rachete rusești, spun oficialii ucraineni, potrivit CNN.

Orașul Nikopol, situat malul opus al râului Dnipro, față de centrala nucleară Zaporojia, a fost din nou vizat de tiruri de rachete lansate din tabăra rușilor, anunță autoritățile ucrainene.

Zone rezidențiale au fost lovite și patru persoane au fost rănite, a declarat Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk. Douăzeci de rachete de la lansatoare multiple de rachete GRAD și 10 proiectile de artilerie au lovit Nikopol, a adăugat el.

Nikopol a fost în mod frecvent ținta unor tiruri de rachete lansate de la baza forțelor rusești de pe malul opus al râului Dnipro, unde se află centrala nucleară.

Update 16 august, ora 17:00 Serviciul Federal rus de Securitate FSB, succesorul KGB, susține că sabotori ucraineni ar fi aruncat în aer șase linii electrice la centrala nucleară Kursk, situată în vestul Rusiei.

"Șase piloni ai liniilor de înaltă tensiune (de 110, 330 și 750 kV) au fost aruncați în aer. Prin aceste linii, centrala nucleară furniza curent electric instalațiilor", se spune în declarația serviciului secret rus.

Incidentul a perturbat activitatea centralei nucleare, adaugă FSB.

Conform sursei citate, alte două tentative de a arunca în aer liniile electrice au avut loc în datele de 4 și 9 august.

Serviciul secret rus îi caută în prezent pe membrii grupului de sabotori, transmite agenția TASS, citată de CNN.

CNN precizează că nu poate verifica în mod independent afirmațiile rușilor.

Update 16 august, ora 16:03 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, marți, că sistemele de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS, furnizate Ucrainei de Statele Unite, nu au un "impact semnificativ"  asupra războiului din Ucraina.

Declarațiile ministrului rus vin după relatările conform cărora forțele Kievului folosesc sistemele HIMARS pentru a lovi infrastructura esențială, militară și logistică, a trupelor de invazie, notează CNN

"Recent, sistemele HIMARS și obuzierele cu rază lungă au fost promovate de occidentali la rangul de super-arme. HIMARS nu au avut un impact semnificativ asupra situației (de pe câmpul de luptă). Însă armele rusești și-au confirmat cele mai bune calități ale lor în lupte", a spus Șoigu în fața participanților la Conferința Internațională pe teme de Securitate, desfășurată la Moscova.

Anterior, însuși președintele Vladimir Putin a lăudat, la evenimentul "Armata 2022", calitatea armelor fabricate de Rusia, susținând că acestea sunt "cu ani sau chiar cu decenii" înaintea celor "străine".

"Suntem pregătiți să oferim aliaților noștri cele mai moderne tipuri de arme, de la armament de calibru mic la vehicule blindate și artilerie, la avioane de luptă și drone.

De un interes deosebit sunt modelele şi sistemele (...) care vor determina viitorul forțelor armate. Vorbim despre arme şi roboți de înaltă precizie, despre sisteme de luptă bazate pe noi principii fizice.

Multe dintre ele sunt cu ani sau poate decenii înaintea celor similare din străinătate, ia în ce privește caracteristicile tactice şi tehnice, sunt semnificativ superioare", a spus Putin.

Update 16 august, ora 15:03 Ultimele explozii provocate la un depozit de muniție din peninsula Crimeea, ocupată de Rusia, au fost provocate de acțiuni de sabotaj.

Anunțul a fost făcut joi, la câteva ore după deflagrații, de Ministerul Apărării de la Moscova, citat de RIA Novosti.

"În dimineața zilei de 16 august, ca urmare a sabotajului, un depozit militar din zona Geankoi a fost avariat. Nu sunt victime cu răni grave. Sunt întreprinse măsuri de eliminare a consecințelor acestui sabotaj", a precizat ministerul rus.

Sursa citată nu precizează ce echipamente militare și muniții au fost distruse sau avariate în urma incidentului.

Cu o săptămână înaintea acestor deflagrații, fotografii realizate în zonă postate pe rețelele sociale arătau cantități mari de muniție și mai multe vehicule militare marcate cu simbolul "Z", specific unităților ruse care iau parte la invazia din Ucraina.

Kievul, la rândul său, a indicat că în zonă fuseseră desfășurate mai multe sisteme de apărare antiaeriană.

Update 16 august, ora 14:30 Doi copii ucraineni au fost la un pas de a provoca un dezastru, după ce s-au jucat cu un lansator de grenade pe care, aparent, l-au găsit pe stradă.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere, se vede cum unul dintre cei doi băieți poartă lansatorul pe spate, apoi îl manevrează, îndreptându-l inclusiv către însoțitorul său.

Acesta din urmă ține în mână pistolul mitralieră.

La un moment dat, minorul cu lansatorul îl îndreaptă spre o gospodărie și trage.

Jetul reactiv al proiectilului este vizibil în dreapta cadrului.

Copiii se sperie și o iau la fugă.

Trăgătorul abandonează tubul lansator pe stradă.

Câteva secunde mai târziu, se vede explozia în stânga imaginii, urmată de un nor negru de fum.

Potrivit comentariilor care însoțesc imaginile, incidentul s-ar fi petrecut în luna aprilie anul curent în regiunea Herson, ocupată de ruși la începutul invaziei.

Update 16 august 2022, 13:30 Moscova acuză Marea Britanie că a trimis un avion de spionaj în spațiul său aerian.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, avionul britanic ar fi încălcat frontiera aeriană rusă undeva între Marea Barents și Marea Albă. 

Incidentul s-ar fi produs luni, lângă Murmansk, conform sursei citate.

Forțele ruse au trimis un avion de interceptare MiG-31 pentru a escorta avionul de supraveghere RC-135 lângă Capul Sviatoi Nos, în apropierea bazelor Flotei Nordice a Marinei militare ruse.

Aeronava britanică a fost forțată să iasă din spațiul aerian al Rusiei, a adăugat ministerul de la Moscova.

Datele site-ului FlightRadar au arătat un aparat al Royal Air Force (RAF) tip RC-135 în zbor în largul coastei regiunii arctice Murmansk, notează presa internațională.

După interceptare, aparatul britanic a zburat la baza din Waddington, comitatul Lincolnshire.

Update 16 august 2022, 12:30 Administrația din Crimeea ocupată a suspendat transportul feroviar în cele mai multe regiuni din peninsulă, după exploziile semnalate marți dimineață la un depozit de muniție.

"După consultări cu conducerea societății feroviare din Crimeea, s-a luat decizia de a opri trenurile de pasageri dinspre continent la stația Vladislavovka.

Aici, vor fi puse la dispoziția pasagerilor autobuze către cele mai apropiate stații", a precizat Serghei Aksionov, șeful administrației controlate de Rusia în peninsulă, pe canalul său Telegram.

Agenția rusă TASS a relatat mai devreme că exploziile de la depozitul de muniție din localitatea Maiskoe au avariat gara din apropiere.

Ministerul rus al Apărării a dat publicității o declarație referitoare la exploziile din Crimeea, în care susține că incidentul a fost provocat de un "incendiu".

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak susține, la rândul său, că incidentul de la baza din Crimeea este rezultatul unei operațiuni de "demilitarizare".

Update 16 august 2022, 11:30. Ucraina nu a confirmat sau infirmat oficial responsabilitatea pentru exploziile din Crimeea, însă consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak a scris pe Twitter, după exploziile de astăzi, că există un „risc mare de moarte pentru invadatori și hoți” în zona ocupată de ruși, scrie The Guardian.

Update 16 august 2022, 10:19. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marți că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina.

În timpul unui discurs susținut la conferința internațională de securitate de la Moscova, ministrul rus al Apărării a susținut că operațiunile militare ucrainene sunt planificate de către SUA și Marea Britanie și că NATO și-a sporit desfășurarea de trupe în Europa Centrală și de Est. 

Shoigu a adăugat și că blocul AUKUS format din Australia, Marea Britanie și SUA are potențialul de a se dezvolta într-o „alianță politico-militară”.

Update 16 august 2022, 09:45. Explozie puternică la o bază militară rusă din Crimeea. Nu este clar deocamdată dacă este vorba de un atac ucrainean. 

Un videoclip ce pare a suprinde momentul exploziei de la baza militară Geankoi (Djankoi) din nordul Crimeei se răspândește rapid pe rețelele de socializare ruse și ucrainene.

Autoritățile ruse confirmă explozia și au decis evacuarea orașului (36 de mii de locuitori).

Mai devreme, tot în această dimineață, fusese raportat un incendiu la o stație de transformare din zonă, iar sursele ruse scriau despre un sabotaj sau un atac cu o sticlă incendiară. Totuși, autoritățile ruse au făcut apel la reținere, pentru calmarea populației.

Ministerul Apărării de la Moscova a venit cu alte informații, anunțând că „nu sunt răniți în stare gravă”. Ministerul rus spune că e este vorba de un singur incident și că incendiul a izbucnit la un depozit temporar de muniție, provocând exploziile. Deocamdată nu se cunosc cauzele izbucnirii incendiului.

Săptămâna trecută, o bază aeriană din Crimeea a fost lovită de 12 explozii, în care au fost distruse mai multe avioane. Moscova nu a recunoscut că ar fi avut loc un atac acolo, ci a susținut că ar fi fost urmarea unei neglijențe.

Update 16 august 2022, 08:10. Atac cu rachetă asupra Harkivului: ruşii au bombardat cinci cartiere ale oraşului.

În noaptea de 16 august, o serie de explozii puternice au izbucnit la Harkov  în timpul unui raid aerian, se arată pe canalele locale Telegram cu referire la martorii oculari. Potrivit diverselor surse, la Harkov s-au auzit şapte sau opt explozii. Începând cu ora 03:00, alarma a fost ridicată în regiune.

Primarul Harkovului, Ihor Terekhov, a anunţat că ruşii au lovit cinci din cele nouă cartiere ale oraşului: „Mai multe districte din Harkov au fost bombardate simultan. Anterior, Shevchenkivskyi şi Kyivskyi (de fapt chiar centrul oraşului), districtele Saltivskyi, Industrialnyi şi Kholodnohirskyi. Acestea sunt cinci din cele nouă districte ale Harkovului. Un astfel de bombardament cu rachete în oraş nu a fost văzut de mult timp”, a transmis primarul.

La momentul declaraţiei lui Terekhov nu existau informaţii despre victime. Există însă distrugeri ale infrastructurii şi a altor obiective.

*
Cel puţin trei civili ucraineni au fost ucişi, iar alţi 20 au fost răniţi, luni, în bombardamente efectuate de armata rusă în regiunea separatistă ucraineană Doneţk şi în oraşul Harkov, anunţă autorităţile de la Kiev, conform agenţiei The Associated Press.

Armata rusă a atacat, luni, mai multe localităţi din regiunea Doneţk, bilanţul preliminar fiind de cel puţin trei civili morţi şi 13 răniţi, conform autorităţilor locale. Zeci de clădiri rezidenţiale au fost avariate de bombardamentele efectuate în ultimele 24 de ore.

Alţi şapte civili au fost răniţi într-un atac rus asupra oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, conform bilanţului guvernatorului regional, Oleh Siniehubov.

Generalul Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a anunţat luni că avioane militare ruse au bombardat poziţii din regiunile Herson şi Doneţk. Conform oficialului rus, în regiunea Harkov a fost atacată o unitate militară în care erau staţionaţi mercenari din Polonia şi Germania, 100 fiind ucişi, iar 50 răniţi. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Între timp, Guvernul ucrainean a anunțat că forțele sale au detectat și dezamorsat peste 180.000 de dispozitive explozive de la începutul invaziei rusești din februarie.

Evhenii Yenin, ministrul adjunct de interne, a declarat luni la televiziunea ucraineană că „o cincime din teritoriul Ucrainei a fost contaminat cu obuze, mine și bombe aeriene care nu au explodat".

"De la începutul războiului, serviciile noastre au detectat și dezamorsat peste 180.000 de dispozitive explozive. Peste 68.000 de hectare au fost deja cercetate", a declarat politicinul ucrainean.

Yenin a mai spus că tehnicienii verifică aproximativ 500 de hectare în fiecare săptămână. "În regiunea Kiev, 1.000 de obiecte explozive sunt dezamorsate în fiecare zi", a precizat Evhenii Yenin.

Război în Ucraina, 15 august | Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

Război în Ucraina, 14 august | Ramzan Kadîrov anunţă trimiterea unui nou contingent de luptători ceceni în Ucraina

Război în Ucraina, 13 august | Preşedintele Ucrainei cere UE să interzică vizele pentru cetăţenii ruşi

Război în Ucraina, 12 august | Război în Ucraina, ziua 170. Colaboraționist pro-rus, "prăjit" de partizani la Melitopol | Kievul cere ONU și Crucii Roșii să meargă în locurile unde Rusia deține prizonieri ucraineni

Război în Ucraina, 11 august | Rusia, acuzată că a bombardat din nou centrala nucleară Zaporojie, înainte de reuniunea de urgență de la ONU

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close