Antena 3 CNN International News SUA au lansat o rachetă intercontinentală Minuteman III care poate lovi Moscova cu o precizie de 250 de metri

SUA au lansat o rachetă intercontinentală Minuteman III care poate lovi Moscova cu o precizie de 250 de metri

Armata Statelor Unite a testat, marți, o rachetă balistică intercontinentală în largul coastelor Californiei, în cadrul acțiunilor menite să demonstreze capacitatea de reacție a forțelor nucleare și eficiența sistemelor de disuasiune ale SUA.

SUA au lansat o rachetă intercontinentală Minuteman III care poate lovi Moscova cu o precizie de 250 de metri
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    16 Aug 2022   •   18:55

Racheta de tip Minuteman III, echipată cu vehicul de reintrare în atmosferă dar fără încărcătură tactică, a fost lansată de la Baza spațială Vandenberg, situată în statul California.

"Testul are rolul de a demonstra capacitatea de reacție a forțelor nucleare și de a furniza încredere în capacitatea letală şi în eficiența sistemelor de disuasiune nucleară", a precizat Comandamentul Global al Forțelor Aeriene din SUA (AFSTRAT-AIR).

"Acest test se înscrie în activitățile de rutină și periodice menite să demonstreze că sistemul de disuasiune nucleară al SUA este sigur, fiabil şi eficient la adresa amenințărilor secolului 21 și în ceea ce privește garanțiile oferite aliaților.

Teste de acest fel au avut loc de peste 300 de ori anterior, nefiind rezultatul actualelor evenimente mondiale", adaugă sursa citată, conform CNN.

"Triada noastră nucleară (totalitatea capacităților nucleare lansate de la sol, de pe submarine și din bombardiere strategice, n.r.) reprezintă elementul central al securității noastre naționale şi al securității aliaților noștri din întreaga lume.

Un test amânat pe fondul vizitei efectuate de Nancy Pelosi în Taiwan

Acest test programat este relevant pentru modul în care funcționează sistemele noastre balistice intercontinentale și ilustrează capacitatea noastră de reacție și fiabilitatea sistemelor de armament (...)", a declarat, la rândul său, colonelul Chris Cruise, comandantul Escadronului 576 de Testare a Zborurilor.

Lansarea fusese inițial programată pentru data de 4 august, dar a fost amânată din cauza îngrijorărilor legate de răspunsul Chinei la vizita efectuată de Nancy Pelosi în Taiwan.

Un oficial american a declarat la momentul respectiv pentru CNN că amânarea a constituit  "o măsură prudentă".

În cadrul testului efectual marți cu succes, vehiculul de reintrare în atmosferă a parcurs aproximativ 6.750 de kilometri, până în zona insulelor Marshall, precizează CNN.

Ce este racheta balistică Minuteman III

Minuteman III este "descendentul" unui program de rachete balistice intercontinentale (ICBM) dezvoltat de SUA în anii '60 din secolul trecut.

Din 2021, Minuteman III este singura rachetă balistică intercontinentală lansată de la sol aflată în serviciu în SUA, reprezentând componenta terestră a triadei nucleare a Statelor Unite.

Inițial, Minuteman III urma să transporte la țintă până la trei încărcături W62 Mk-12, de 170 de kilotone.

Spre comparație, bomba lansată de americani la Hiroșima pe 6 august 1945 avea o putere distructivă de doar 15 kilotone (1 kilotonă = echivalentul a 1.000 tone de explozibil convențional).

Minuteman III a fost prima rachetă intercontinentală echipată cu vehicule independente multiple de reintrare în atmosferă, fiind capabilă să lovească până la trei ținte independente

Din 1979, armata SUA a început înlocuirea încărcăturilor W62 cu încărcături W78, a căror putere distructivă se ridică la 335 - 350 kilotone.

Minuteman III are o lungime de 18,3 metri, o greutate de 36 de tone și o rază operațională de 14.000 de kilometri, precizia de lovire a țintei fiind de circa 240 de metri.

Plafonul de zbor este de 1.100 de kilometri iar viteza în etapa terminală este de 7,83 kilometri pe secundă.

Foto principală: test cu racheta Minuteman III la baza Vandenberg, 5 februarie 2020

Foto interior: rachetă Minuteman III în silozul de lansare

×
Subiecte în articol: Minuteman III Chris Crusie Vandenberg
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close