Antena 3 CNN International News China anunță cea mai directă măsură după vizita efectuată de Nancy Pelosi în Taiwan

China anunță cea mai directă măsură după vizita efectuată de Nancy Pelosi în Taiwan

Ministerul de Externe al Chinei a anunțat, vineri, mai multe măsuri împotriva Washingtonului, inclusiv suspendarea discuțiilor pe teme climatice, ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan.

China anunță cea mai directă măsură după vizita efectuată de Nancy Pelosi în Taiwan
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Aug 2022   •   16:11

Însă cea mai directă decizie este dispunerea de sancțiuni la adresa președintelui Camerei Reprezentanților din SUA.

"Președintele Camerei Reprezentanților din Statelor Unite, Nancy Pelosi, a insistat să viziteze Taiwanul, fără a ține seama de preocupările serioase și de opoziția fermă a Chinei, amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei, subminând grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, încălcând principiul 'o singură Chină' și amenințând serios pacea și stabilitate în strâmtoarea Taiwan.

Ca răspuns la acțiunile rău intenționate și provocatoare, China a decis să impună sancțiuni la adresa lui Nancy Pelosi și a familiei sale apropiate", se spune într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing, difuzat vineri.

Alte măsuri dispuse de Beijing includ anularea convorbirilor telefonice și a întâlnirilor între liderii Apărării din China și SUA, pentru care nu fuseseră anunțate date precise, precum și anularea întâlnirilor anuale în cadrul mecanismului de consultare maritimă militară dintre cele două state.

China a anulat mai multe mecanisme de cooperare cu SUA după vizita lui Pelosi în Taiwan

China a suspendat, de asemenea, cooperarea în ceea ce privește repatrierea imigranților ilegali, asistența juridică în materie penală și combaterea infracțiunilor transnaționale, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

În plus, Beijingul a suspendat cooperarea antidrog cu SUA, care a fost marcată de tensiuni în ultimii ani și a anunțat că va suspenda discuțiile privind schimbările climatice, un domeniu major de cooperare, în ciuda escaladării fricțiunilor în ultima perioadă.

Vizita efectuată, miercuri, de șefa Camerei Reprezentanților  în Taiwan - unde Pelosi s-a întâlnit cu președinta Tsai Ing-wen și cu alți lideri politici locali și a susținut un discurs în Parlament - a înfuriat guvernul chinez, care revendică teritoriul insular autoguvernat.

La o conferință de presă susținută la Tokyo, în ultima etapă a turneului său asiatic, Nancy Pelosi a adoptat un ton sfidător, spunând că autoritățile chineze au căutat să izoleze Taiwanul de comunitatea internațională, dar nu i-au putut împiedica pe oficialii americani să ajungă pe insulă.

"Nu vom permite Chinei să izoleze Taiwanul. Nu ne face China programul călătoriilor", a afirmat ea.

×
Subiecte în articol: Nancy Pelosi sanctiuni China Taiwan
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close