Antena 3 CNN International News Amenințare rusă la centrala nucleară Zaporojie | "Norul radioactiv va acoperi trei țări europene"

Amenințare rusă la centrala nucleară Zaporojie | "Norul radioactiv va acoperi trei țări europene"

Ministerul Apărării din Federația Rusă a amenințat, joi, cu închiderea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, dacă forțele Kiveului vor continua să bombardeze obiectivul.

Amenințare rusă la centrala nucleară Zaporojie | "Norul radioactiv va acoperi trei țări europene"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Aug 2022   •   13:40

Kievul neagă însă că ar fi întreprins astfel de atacuri.

În cadrul unei conferințe de presă, general-locotenentul Igor Kirillov, șeful Forțelor de apărare radiologică, chimică și biologică din armata rusă, a afirmat că sistemele de suport ale centralei nucleare au fost avariate din cauza bombardamentelor.

Potrivit lui Kirillov, în cazul în care un accident ar avea loc la centrală, norul radioactiv ar afecta o parte semnificativă a Europei.

În scenariul prezentat de ruși și citat de Ria Novosti, norul radioactiv ar acoperi integral Republica Moldova.

De asemenea, norul ar cuprinde jumătate din România și părți din Belarus, Slovacia, Germania și Polonia.

Odată eliminate în atmosferă, substanțele radioactive s-ar răspândi pe sute de kilometri, ceea ce va determina o migrație în masă a populației și va avea consecințe mult mai catastrofale decât criza energetică profilată la orizont, susțin reprezentanții Moscovei.

Partea rusă a amintit, în context, de consecințele accidentelor de la Cernobîl și Fukushima.

Rușii evocă accidentele de la Cernobîl și Fukushima

În primul caz nu există o statistică riguroasă a deceselor, dar se estimează că au murit, în timp, cel puțin 4000 de oameni, ca urmare a expunerii la radiații.

Alți peste 5,5 milioane de oameni au avut de suferit din cauza radiațiilor care au afectat 20 de țări europene.

În cazul accidentului de la Fukushima, peste 500.000 de oameni au fost evacuați. 

Forțele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după lansarea invaziei în Ucraina.

Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului și a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear.

Ucraina și Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele produse în perimetrul complexului de reactoare nucleare.

Kievul anunță că delegația de experți ONU este pregătită să viziteze centrala nucleară

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat că o echipă de experți internaționali este pregătită să viziteze centrala nucleară Zaporojie.

"Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)- organismul de specialitate al Organizației Națiunilor Unite - este pregătit să conducă o delegație a organizației sale la centrala nucleară Zaporojie. Am subliniat urgența misiunii de a aborda amenințările la adresa securității nucleare, provocate agresiunile", a scris Kuleba pe Twitter.

AIEA a solicitat accesul la complexul nuclear din sud-estul Ucrainei după ce luptele în jurul centralei s-au intensificat în ultimele săptămâni.

Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de terorism nuclear.

Uniunea Europeană și 42 de state au cerut Rusiei să-și retragă imediat forțele de la centrală, în timp ce AIEA a avertizat că atacurile asupra instalațiilor complexului nuclear riscă să provoace o scurgere de radiații.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close