Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 177. Lukașenko: Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului

Război în Ucraina, ziua 177. Lukașenko: Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului

Război în Ucraina, ziua 177. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, aseară, că pacea cu Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean, sugerând că mai întâi trebuie să se retragă armata rusă pentru a exista perspective de negocieri.

Război în Ucraina, ziua 177. Lukașenko: Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Aug 2022   •   22:30

Război în Ucraina, ziua 177. Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Lukașenko: Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului
  • Statele Unite anunţă asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei
  • Putin, anunț despre centrala nucleară Zaporojie după o convorbire cu Emmanuel Macron
  • Aflat în vizită la Odesa, Antonio Guterres spune că electricitatea produsă la centrala nucleară Zaporojie aparține Ucrainei
  • Rusia confirmă că l-a schimbat pe comandantul Flotei la Marea Neagră
  • Erdogan spune că va discuta cu Vladimir Putin situația centralei nucleare Zaporojie
  • Cum va fi afectată România în cazul unui incident nuclear la Zaporojie
  • Vehicule militare rusești, semnalate în sala unei turbine conectate la un reactor nuclear al centralei Zaporojie.

Update 19 august, ora 22:30 Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana (regiunea Brest), din sud-vestul Belarusului, relatează EFE, citată de Agerpres.

"Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului sau ceva de genul acesta", a spus preşedintele belarus, citat de agenţia oficială Belta.

El a adăugat că nu are "nicio dorinţă" ca, copiii săi sau copiii cetăţenilor belaruşi să lupte.

"De dragul a ce? Trebuie să ne calmăm!", a spus preşedintele belarus.

Lukaşenko susţine că nu Ucraina este cea care luptă, ci "întregul bloc NATO şi SUA în primul rând luptă astăzi împotriva Rusiei".

Update 19 august, ora 21:30 Statele Unite vor furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară, în valoare de 775 de milioane de dolari, inclusiv rachete şi drone, în contextul conflictului militar cu Rusia, a anunţat vineri seară Departamentul Apărării de la Washington.

Noile echipamente livrate Ucrainei vor include 16 sisteme de artilerie, rachete de protecţie faţă de radiaţiile electronice de tip ADM-88, muniţie pentru Sistemele mobile de artilerie (HIMARS) şi 15 drone de recunoaştere de tip Scan Eagle, a declarat un oficial din cadrul Pentagonului, citat de publicaţia The Hill.

"Vrem să ne asigurăm că Ucraina are un flux constant de aprovizionare cu armament şi muniţie", a declarat oficialul citat, apreciind că armata rusă nu pare să înregistreze progrese în luptele din estul Ucrainei.

În urmă cu două săptămâni, Washingtonul a anunţat asistenţă de securitate suplimentară destinată Ucrainei în valoare de un miliard de dolari.

Valoarea susţinerii militare acordate de Washington Kievului a depăşit 10,5 miliarde de dolari de la începerea mandatului Administraţiei Joseph Biden.

Update 19 august, ora 20:30 Sean Spoonts, un veteran al Marinei SUA și jurnalist american, îi dă dreptate în mod surprinzător președintelui Vladimir Putin, care afirmase că Statele Unite "încearcă să prelungească conflictul" din Ucraina. El a spus, de asemenea, că Joe Biden și Volodimir Zelenski par să aibă obiective politice diferite.

Putin a numit "elitele globaliste occidentale", despre care a spus că "provoacă haos, incită la conflicte vechi și noi" și încearcă "să păstreze hegemonia și puterea, care le scapă din mâini", potrivit Newsweek.

Sean Spoonts, un veteran al Marinei SUA și redactor-șef al publicației Special Operations Forces Report a declarat că președintele american, Joe Biden și cel ucrainean, Volodimir Zelenski, par să aibă în vedere obiective politice diferite.

"Se pare că, în timp ce Ucraina ar dori să pună capăt războiului rapid și să învingă decisiv forțele ruse și să le alunge din țara lor, politica Statelor Unite pare menită să prelungească conflictul, sperând să provoace prăbușirea Rusiei, atât militar, cât și economic", a declarat Sean Spoonts.

Update 19 august, ora 19:00 Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron au avut, vineri, o convorbire telefonică despre situația din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de Kremlin.

Conform versiunii prezentate de președinția rusă asupra discuției, președintele Putin a spus că bombardarea, de către ucraineni, a centralei nucleare Zaporojie - aflată sub controlul trupelor Moscovei - creează riscul unei ''catastrofe care ar putea duce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii''.

Cei doi președinți au convenit asupra necesitații ca o echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la centrală de îndată ce acest lucru este posibil, mai menționează Kremlinul, după cum anunță Antena 3.

Update 19 august, ora 17:25 Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat, vineri, că electricitatea produsă la centrala nucleară Zaporojie aparține Ucrainei.

Declarația vine în urma relatărilor conform cărora Kremlinul ar urma să decupleze Ucraina de la instalațiile electrice de la Zaporojie și să devieze electricitatea produsă la centrală către zonele sub ocupație rusă.

"Evident, electricitatea de la Zaporojie este electricitate ucraineană și este necesară ucrainenilor, mai ales în timpul iernii. Și acest principiu trebuie respectat pe deplin", a spus Guterres în timpul vizitei în portul  Odesa.

Secretarul General al ONU a reluat apelul de creare a unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie, propunere deja respinsă de ruși pe mai multe canale de comunicare.

Energoatom, operatorul nuclear al Kievului, a anunțat, vineri, că forțele ruse masate la Zaporojie "planifică să oprească unitățile energetice în viitorul apropiat și să le deconecteze de la liniile care furnizează Ucrainei curent electric". 

Update 19 august, ora 16:35 O delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) va putea să viziteze centrala nucleară Zaporojie la începutul lunii septembrie.

Anunțul a fost făcut vineri de Mihail Ulianov, reprezentantul Rusiei la sediul AIEA din Viena.

"Este prea devreme pentru a vorbi despre detalii. Acestea sunt, toate, chestiuni foarte sensibile. Discutăm și vom continua să discutăm modalitățile de desfășurare a misiunii, traseul, numărul de persoane implicate, durata de timp pe care o vor petrece în centrală și sarcinile pentru care delegații sunt trimiși aici", a spus reprezentantul rus.

"Previziunile nu se îndeplinesc întotdeauna, dar am senzația că putem vorbi, în mod realist, despre primele zile din luna septembrie (în care să aibă loc vizita la Zaporojie, n.r.), cu condiția să nu apară din nou factori străini de obiectivele propuse", a adăugat el.

Potrivit lui Ulianov, organizarea misiunii AIEA este discutată cu secretariatul acestei Agenții a ONU.

În ceea ce privește situația actuală de la Zaporojie, Mihail Ulianov a indicat că, până în prezent nu sunt "consecințe grave".

"Însă, așa cum a spus, pe bună dreptate, directorul AIEA la reuniunea extraordinară de săptămâna trecută a Consiliului de Securitate al ONU, se poate sfârși prost în orice moment", a menționat el.

Update 19 august, ora 15:25 Rusia a numit un nou comandant pentru flota sa militară la Marea Neagră, ale cărei nave sunt staționate în Crimeea anexată.

Viceamiralul Viktor Sokolov îl înlocuiește pe Igor Osipov, aflat la comanda Flotei Mării Negre din mai 2019.

Sokolov a fost șef al Academiei Navale ruse din 2020 și a îndeplinit funcția de comandant adjunct al Flotei ruse de Nord din 2013 până în 2020.

Schimbarea de comandă vine pe fondul unor pierderi grele consemnate de flota rusă în Marea Neagră și la scurt timp după exploziile produse la bazele militare rusești din Crimeea, notează CNN.

În aprilie, Ucraina a anunțat că a scufundat în Marea Neagră, în urma unui tir cu rachete, crucișătorul Moskva, nava emblematică a Marinei ruse de război.

Rusia a comunicat propria sa versiune, susținând că Moskva s-a scufundat după explozia muniției de la bord, în urma unui incendiu.

Update 19 august, ora 14:41 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va discuta problema centralei nucleare Zaporojie cu președintele rus Vladimir Putin.

Erdogan a dialogat anterior pe această temă la Liov, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski.

"Vom discuta această problemă cu (Vladimir) Putin și îi vom cere în mod special ca Rusia să își îndeplinească responsabilitățile în acest sens, ca un pas important pentru pacea mondială", a spus Erdogan ziariștilor, la întoarcerea din Ucraina.

Potrivit lui Erdogan, Volodimir Zelenski cere ca partea rusă să elimine toate minele amplasate în zonă.

La Liov, președintele turc a purtat discuții cu liderul ucrainean și cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres.

Erdogan și-a exprimat îngrijorarea cu privire la conflictul în desfășurare în jurul centralei nucleare, avertizând asupra pericolului unui nou incident precum cel din 1986, de la Cernobîl.

Update 19 august, ora 13:59 Radiațiile scăpate de la centrala Zaporojie în urma unui incident nuclear se pot răspândi până în Români, potrivit materialelor publicate ale Ministerului rus al Apărării.

Alte țări, între care Belarus, Germania, Moldova, Polonia sau Slovacia riscă, la rândul lor, să fie afectate de contaminarea radioactivă.

Meteorologii români arată că efectele pe care le-ar resimți țara noastră depind foarte mult de circulația curenților de aer.

"În perioada următoare, circulația atmosferica în partea centrală și sud-estică a continentului este dinspre Europa central-sudică.

La noi ajunge o masă aer cald. Toată masa aer dinspre România spre Marea Neagra se îndreaptă spre est.

Meteorolog ANM:  "În următoarele două-trei zile n-ar trebui să ajungă nimic spre România"
Circulația maselor de aer rămâne la est de teritoriul tarii noastre. În eventualitatea unui accident nuclear, circulația aerului nu favorizează dispersia spre România.

Totul rămâne (să se îndrepte) spre bazinul Marii Negre, spre Turcia.

Din simulările noastre n-ar trebui sa se întâmple nimic spre tara noastră în următoarele 2-3 zile", spune Mihai Huştiu, meteorolog ANM.

Update 19 august, ora 12:59 CNN semnalează apariția unor imagini cu vehicule militare rusești în sala unei turbine conectate la un reactor nuclear al centralei Zaporojie.

Sursa citată menționează că a verificat prin geolocație materialul video și că acesta este autentic.

Imaginile au început să circule, joi, pe rețelele sociale, însă nu este clar când au fost filmate.

Materialul filmat înfățișează una dintre cele șase săli cu turbină situate în partea de vest a centralei nucleare, care este poziționată, la rândul său, aproape de orașul Energodar.

Fiecare sală cu turbină este conectată la și încorporată într-o construcție masivă, în care se găsește un reactor nuclear, precizează CNN.

Vehiculele militare rusești, care par să fie camioane folosite în mod uzual de trupele Moscovei, se află pe latura vestică îndepărtată a clădirii, la parter, la circa 130 de metri de reactor.

În video apar cel puțin cinci vehicule - dintre care unul este marcat cu simbolul "Z", specific unităților care iau parte la campania din Ucraina.

În apropiere se văd cel puțin două amenajări care seamănă cu niște corturi.

Lângă vehicule se află diverși paleți. Nu este clar dacă paleții și corturile au legătură cu soldații ruși sau cu funcționarea centralei nucleare.

CNN amintește că Rusia a declarat anterior că singurele echipamente militare pe care le-a amplasat la centrala Zaporojie sunt cele legate de misiunile de pază.

Update 19 august 2022, ora 08.55. Rusia le-ar fi spus muncitorilor de la centrala nucleară din Zaporojie să nu se prezinte astăzi la serviciu, a confirmat, în exclusivitate pentru NBC News, serviciul de informații militare ucrainean.

Cerința rușilor pentru angajații de la centrala nucleară Zaporojie vine pe fondul acuzațiilor și speculațiilor atât din partea Rusiei, cât și a Ucrainei, potrivit cărora vineri se pregătește un incident la centrală.

Ieri, Rusia a amenințat că va închide centrala, avertizând că există riscul unui dezastru provocat de oameni din cauza presupuselor bombardamente continue ale Ucrainei.

Ucraina are însă o poveste complet diferită, potrivit lui Andriy Yusov, purtător de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Există informații noi, au sosit în urmă cu aproximativ o jumătate de oră, potrivit cărora pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”, a declarat Iusov pentru NBC News.

„Asta este ceea ce rușii le-au spus oamenilor lor, în primul rând angajaților de la Rosatom”, a spus el, referindu-se la agenția nucleară rusă.

El a spus că aceasta ar putea fi o dovadă că Rusia pregătește „provocări la scară largă” la centrala electrică.

Update 19 august 2022, ora 07.46. Preşedintele indonezian Joko Widodo i-a invitat pe toţi liderii G20 să participe la Summit-ul de la Bali în speranţa că îşi vor rezolva neînţelegerile. Preşedintele american Joe Biden a făcut presiuni ca Rusia să fie exclusă din Summit, însă atât Vladimir Putin, cât și Xi Jinping sunt invitați.

Preşedintele indonezian Joko Widodo, gazda Summit-ului G20 din Bali, susţine rezolvarea conflictelor ideologice dintre membrii forumului prin discuţie. Astfel, liderii căzuţi în dizgraţie pentru politicile lor controversate pe plan intern şi extern, Xi Jinping şi Vladimir Putin vor participa la eveniment.

Widodo a confirmat în premieră că ambii plănuiesc să se prezinte la Summit-ul din noiembrie.

„Xi Jinping va veni. Preşedintele Putin mi-a spus, de asemenea, că va veni”, a declarat Jokowi.

Prezenţa lui Xi şi Putin la întâlnire ar putea crea o confruntare cu preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri democraţi. La puţin timp de la începutul invaziei din Ucraina, Putin şi Xi au legat un parteneriat „fără limite” care a lăsat G20 divizat în privinţa impunerii unor sancţiuni obligatorii Rusiei.

Update 19 august 2022, ora 06.49. Două localităţi din Rusia au fost evacuate după ce un depozit de muniţie a luat foc. Cele două localităţi se află în regiunea Belgorod, în sudul Rusiei, la graniţa cu Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că pacea Rusia nu este posibilă atât timp cât trupele ruse sunt pe teritoriul ucrainean.

"Oamenii care ucid, violează, atacă oraşele noastre civile cu rachete de croazieră zilnic nu pot să vrea pacea", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde, după întâlnirea pe care a avut-o joi după-amiază în oraşul Lviv cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

"Trupele ruse trebuie mai întâi să părăsească teritoriul nostru, apoi vom vedea", a adăugat Volodimir Zelenski, reiterând că nu are încredere în Rusia.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au exprimat preocupări, în cursul întâlnirii din Ucraina, în legătură cu riscurile producerii unui incident la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Zelenski, Erdogan și Guterres au discutat despre situația Centralei nucleare Zaporojie

Antonio Guterres a cerut crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare Zaporojie. "Trebuie să spunem clar că orice potenţial incident soldat cu daune la Zaporojie este un act sinucigaş. Trebuie să facem toate eforturile pentru a ne asigura că instalaţiile complexului nu sunt ţinte ale operaţiunilor militare.

Trebuie retrase echipamentele şi personalul militar de la centrală. Şi trebuie evitată trimiterea în viitor de forţe şi echipamente militare la acest complex. Zona trebuie demilitarizată", a declarat Antonio Guterres, conform CNN, după întâlnirea din oraşul ucrainean Lviv cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi cu cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Oficiali citaţi de site-ul Tagesschau.de afirmă că Moscova se opune instituirii unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie.

Naţiunile Unite au semnalat intenţia de a interveni pentru a facilita accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat foarte îngrijorat de riscul producerii unui "nou incident de genul celui de la Cernobîl" la Centrala Zaporojie. "Continuăm eforturile pentru o soluţie, dar am fost şi rămânem de partea prietenilor noştri ucraineni", a afirmat Erdogan, citat de cotidianul Le Monde.

Război în Ucraina, 17 august | Directorul AIEA vrea să meargă în inspecţie la Centrala Zaporojie

Război în Ucraina, 17 august | Secretarul General al ONU a ajuns în Ucraina

Război în Ucraina, 16 august | FSB caută membri ai unei unităţi speciale ucrainene

Război în Ucraina, 15 august | Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

Război în Ucraina, 14 august | Ramzan Kadîrov anunţă trimiterea unui nou contingent de luptători ceceni în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close