Antena 3 CNN International News Antonio Guterres, declarația care enervează Rusia | Secretarul General al ONU a vizitat Odesa

Antonio Guterres, declarația care enervează Rusia | Secretarul General al ONU a vizitat Odesa

Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat, vineri, că electricitatea produsă la centrala nucleară Zaporojie aparține Ucrainei.

Antonio Guterres, declarația care enervează Rusia | Secretarul General al ONU a vizitat Odesa
Sursa foto: Twitter @antonioguterres
de Adrian Iclozan    |    19 Aug 2022   •   17:24

Declarația vine în urma relatărilor conform cărora Kremlinul ar urma să decupleze Ucraina de la instalațiile electrice de la Zaporojie și să devieze electricitatea produsă la centrală către zonele sub ocupație rusă.

"Evident, electricitatea de la Zaporojie este electricitate ucraineană și este necesară ucrainenilor, mai ales în timpul iernii. Și acest principiu trebuie respectat pe deplin", a spus Guterres în timpul vizitei în portul  Odesa.

Secretarul General al ONU a reluat apelul de creare a unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie, propunere deja respinsă de ruși pe mai multe canale de comunicare.

Energoatom, operatorul nuclear al Kievului, a anunțat, vineri, că forțele ruse masate la Zaporojie "planifică să oprească unitățile energetice în viitorul apropiat și să le deconecteze de la liniile care furnizează Ucrainei curent electric". 

Acuzația formulată de Energoatom este cea mai recentă dintr-un val de învinuiri reciproce între Moscova și Kiev, cu privire la securitatea și activitățile militare din zona centralei Zaporojie.

Lipsa accesului în centrală face imposibilă verificarea independentă cu privire la ceea ce se întâmplă acolo, notează CNN.
 

×
Subiecte în articol: Antonio Guterres Odesa Rusia Zaporojie
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close