Antena 3 CNN International News Prezența trupelor Moscovei la Zaporojie, "o garanție că nu se va repeta dezastrul nuclear de la Cernobîl", susține un ministru rus | Când sunt așteptați experții ONU

Prezența trupelor Moscovei la Zaporojie, "o garanție că nu se va repeta dezastrul nuclear de la Cernobîl", susține un ministru rus | Când sunt așteptați experții ONU

O delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) va putea să viziteze centrala nucleară Zaporojie la începutul lunii septembrie.

Prezența trupelor Moscovei la Zaporojie, "o garanție că nu se va repeta dezastrul nuclear de la Cernobîl", susține un ministru rus | Când sunt așteptați experții ONU
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Aug 2022   •   16:52

Anunțul a fost făcut vineri de Mihail Ulianov, reprezentantul Rusiei la sediul AIEA din Viena.

"Este prea devreme pentru a vorbi despre detalii. Acestea sunt, toate, chestiuni foarte sensibile. Discutăm și vom continua să discutăm modalitățile de desfășurare a misiunii, traseul, numărul de persoane implicate, durata de timp pe care o vor petrece în centrală și sarcinile pentru care delegații sunt trimiși aici", a spus reprezentantul rus.

"Previziunile nu se îndeplinesc întotdeauna, dar am senzația că putem vorbi, în mod realist, despre primele zile din luna septembrie (în care să aibă loc vizita la Zaporojie, n.r.), cu condiția să nu apară din nou factori străini de obiectivele propuse", a adăugat el.

Potrivit lui Ulianov, organizarea misiunii AIEA este discutată cu secretariatul acestei Agenții a ONU.

Reprezentantul rus a mai menționat că discută "aproape zilnic" cu directorul AIEA, Rafael Grossi. 

În ceea ce privește situația actuală de la Zaporojie, Mihail Ulianov a indicat că, până în prezent nu sunt "consecințe grave".

Ministru rus: "Prezența trupelor noastre la Zaporojie, o garanție că nu se va repeta scenariul de la Cernobîl"

"Însă, așa cum a spus, pe bună dreptate, directorul AIEA la reuniunea extraordinară de săptămâna trecută a Consiliului de Securitate al ONU, se poate sfârși prost în orice moment", a menționat el.

Oficialul rus a mai spus că nu crede că Agenția de specialitate a ONU va susține cererea Ucrainei, de creare a unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare, pentru că "o astfel de solicitare nu are nimic de-a face cu mandatul AIEA".

În contextul valului de acuzații reciproce între Kiev și Moscova cu privire la bombardamentele în perimetrul centralei, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a confirmat întărirea dispozitivului militar la Zaporojie și a acuzat "nesăbuința" ucrainenilor, care "amenință un teritoriu uriaș", dincolo de granițele țării.

"Sistemele noastre de apărare anti-aeriană în regiune au fost întărite. Luăm măsuri pentru a asigura securitatea centralei", a spus reprezentantul rus, adăugând că prezența trupelor Moscovei la complexul atomo-electric este o garanție că "nu se va repeta scenariul de la Cernobîl".

Dezastrul de la Cernobîl, provocat în URSS de experți sovietici

Cel mai grav accident nuclear din istorie s-a produs pe 26 aprilie, la centrala atomo-electrică de pe actualul teritoriu al Ucrainei.

O serie de erori umane în procesul de închidere a reactorului nr. 4 a dus la explozia acestuia și la eliberarea în atmosferă a unei cantități de material radioactiv de câteva ori mai mare decât cel produs în cazul bombardamentelor nucleare de la Hiroșima și Nagasaki.

Doi tehnicieni ai centralei au murit pe loc în urma exploziei.

Alte 28 de persoane - dintr-un număr de câteva sute mobilizate pentru stingerea incendiilor declanșate în perimetrul centralei - au murit în următoarele luni, ca urmare a expunerii la radiații.

O zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri a fost stabilită în jurul centralei. Circa 120.000 de persoane au fost evacuate.

Numărul total al deceselor provocate în urma contaminării radioactive este imposibil de estimat.

Cele mai des invocate studii ale Organizației Mondiale a Sănătății indică un număr cumulat de circa 4.000 de decese, de-a lungul deceniilor, în Ucraina, Rusia și Belarus.

În Belarus a căzut, de altfel, majoritatea materialului contaminant, eliberat în urma exploziei reactorului.

Foto: "Sarcofagul" de la Cernobîl (stânga) și parte a sistemului esențial de răcire de la centrala nucleară Zaporojie

×
Subiecte în articol: Mihail Ulianov Zaporojie Cernobîl
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close