Antena 3 CNN International News Turcia intervine în situația periculoasă de la Zaporozie. Rușii resping apelul ONU la demilitarizarea centralei

Turcia intervine în situația periculoasă de la Zaporozie. Rușii resping apelul ONU la demilitarizarea centralei

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va discuta problema centralei nucleare Zaporojie cu președintele rus Vladimir Putin.

Turcia intervine în situația periculoasă de la Zaporozie. Rușii resping apelul ONU la demilitarizarea centralei
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Aug 2022   •   14:39

Erdogan a dialogat anterior pe această temă la Liov, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski.

"Vom discuta această problemă cu (Vladimir) Putin și îi vom cere în mod special ca Rusia să își îndeplinească responsabilitățile în acest sens, ca un pas important pentru pacea mondială", a spus Erdogan ziariștilor, la întoarcerea din Ucraina.

Potrivit lui Erdogan, Volodimir Zelenski cere ca partea rusă să elimine toate minele amplasate în zonă.

La Liov, președintele turc a purtat discuții cu liderul ucrainean și cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres.

Erdogan și-a exprimat îngrijorarea cu privire la conflictul în desfășurare în jurul centralei nucleare, avertizând asupra pericolului unui nou incident precum cel din 1986, de la Cernobîl.

Rușii resping apelurile ONU la demilitarizarea centralei Zaporojie

În timp ce Rusia și Ucraina se învinuiesc reciproc că pun în pericol siguranța centralei nucleare controlate, din martie, de forțele Moscovei, un oficial local pro-rus a declarat că propunerea ONU de a demilitariza complexul atomo-electric este "iresponsabilă".

"O asemenea măsură este exclusă. Aceasta este o declarație iresponsabilă. O persoană care, fie nu înțelege riscurile, fie le înțelege și forțează producerea unei tragedii și tragedie și consecințe ireparabile, ar putea avansa propunerea de a lăsa centrala nucleară fără protecție și în pericol. O astfel de declarație pune sub semnul întrebării nivelul de competență al Secretarului General al ONU", a declarat Vladimir Rogov, citat de agenția rusă RIA Novosti.

Presa internațională a consemnat că Antonio Guterres a cerut demilitarizarea centralei nucleare după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, joi, la Liov.

"Trebuie evitată desfășurarea, în continuare, a forțelor și  a echipamentelor militare la fața locului. Zona trebuie demilitarizată", a spus Guterres.

Rușii au masat soldați și tehnică de luptă în zona centralei de când au capturat obiectivul, în primele zile ale invaziei.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close