Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 178. Sediul flotei rusești din Sevastopol, atacat cu o dronă kamikaze de ucraineni | Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații

Război în Ucraina, ziua 178. Sediul flotei rusești din Sevastopol, atacat cu o dronă kamikaze de ucraineni | Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații

Război în Ucraina, ziua 178. Vladimir Putin și Emmanuel Macron au convenit asupra necesitații ca o echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la centrala nucleară Zaporojie de îndată ce acest lucru este posibil, a anunțat Kremlinul ieri.

Război în Ucraina, ziua 178. Sediul flotei rusești din Sevastopol, atacat cu o dronă kamikaze de ucraineni | Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Aug 2022   •   23:00

Război în Ucraina, ziua 178. Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații
  • O rachetă rusă a rănit 12 persoane în orașul ucrainean Voznesensk, nu departe de centrala nucleară
  • Copii răniți într-un atac asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Nikolaev
  • Rusia va construi cel mai mare centru de educație militar-patriotică pentru copii
  • Explozii în Marea Neagră! Ucrainenii au atacat flota rusă din Sevastopol
  • Zelenski: Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istorie drept una dintre cele mai tragice
  • Marea Britanie consideră că Rusia nu are dreptul moral de a participa la summitul G20
  • Lukașenko: Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului
  • Statele Unite anunţă asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei
  • Putin, anunț despre centrala nucleară Zaporojie după o convorbire cu Emmanuel Macron

Update 19 august 2022, ora 23:00 Copiii s-au jucat pe tancurile rusești arse în capitala Ucrainei

Au apărut fotografii cu copii care se cațără pe tancurile rusești arse, expuse la Kiev înainte de Ziua Independenței Ucrainei, care va avea loc pe 24 august, potrivit Sky News.

Zeci de vehicule militare rusești distruse sunt expuse pe bulevardul Khreshchatyk înainte de ziua independenței Ucrainei, pe 24 august.

Această zi coincide cu împlinirea a șase luni de la invazia Rusiei.

Familiile ucrainene au trecut pe lângă expoziția de pe bulevardul din centrul capitalei.

Mulți au văzut expoziția ca pe o acuzație dură la adresa invaziei.

Irina Tupolenko, o studentă care locuiește în Kiev și care a mers să vadă vehiculele, a declarat: „Cred că vom învinge cu siguranță și, de fapt, este foarte frumos că am făcut o astfel de expoziție, deoarece locurile patriotice se adună și vor să se grăbească să meargă să ajute și să apere. Iar când toată lumea ajută, crește foarte mult moralul. Cred că totul va fi bine”.

Update 19 august 2022, ora 20:15 Rușii acuză o posibilă tentativă de asasinat asupra primarului instalat în Mariupol

Primarul instalat în Mariupol, Konstantin Ivashchenko, a scăpat nevătămat în urma unei tentative de asasinat, au declarat sâmbătă pentru TASS reprezentanții primarului.

Potrivit TASS, la intrarea în grădina zoologică din Mariupol, persoane necunoscute au încercat să-l asasineze pe primarul orașului Mariupol, Konstantin Ivashchenko.

„Da, s-a întâmplat (tentativa de asasinat - n.r.). Toată lumea este în viață. Totul este în regulă”, a declarat sursa când a fost întrebată despre atac.

Un corespondent TASS a relatat că Grădina Zoologică din Mariupol, locul atacului, este izolată de forțele de ordine după ce s-a auzit o explozie când primarul era în apropiere.

Polițiștii aflați la cordon de protecție au declarat că nu au existat victime.

Update 19 august 2022, ora 19:00 Rusia acuză Ucraina că i-a otrăvit soldații

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina de otrăvirea unora dintre soldați în regiunea Zaporojie din sud-estul țării. Ministerul a declarat că mai mulți militari ruși au fost duși la un spital militar cu semne de otrăvire gravă pe 31 iulie, potrivit Sky News.

Testele au arătat o substanță toxică, toxina botulinică de tip B, în corpurile lor, a afirmat ministerul.

„Cu privire la faptul de terorism chimic sancționat de regimul (președintelui ucrainean Volodymyr) Zelenski, Rusia pregătește dovezi justificative cu rezultatele tuturor analizelor”, a declarat Ministerul într-un comunicat.

Sursa citată nu a precizat câți soldați au avut de suferit sau care este starea lor în prezent. De asemenea, nu a spus care sunt „dovezile justificative”.

Un consilier al ministerului de interne ucrainean a declarat, în replică, că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de forțele rusești care au mâncat conserve de carne expirată.

Update 19 august 2022, ora 17:20 În această dimineaţă, ucrainenii au atacat cu o dronă kamikaze sediul flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol.

După cum se poate observa în imaginile surprinse de localnici, drona a zburat la atitudine mică înainte de a bombarda acoperişul sediului flotei ruseşti.

Guvernatorul regiunii a anunţat pe contul său de Telegram că nu s-au înregistrat victime în urma atacului.

Chiar şi aşa, autorităţile ruse din Sevastopol le-au cerut locuitorilor să nu îşi părăsească locuinţele timp de o oră, după incident.

Update 19 august 2022, ora 16.30 O rachetă rusă a rănit 12 persoane în orașul ucrainean Voznesensk, nu departe de centrala nucleară

O rachetă rusească a lovit sâmbătă o zonă rezidențială din orașul Voznesensk, din sudul Ucrainei, nu departe de centrala nucleară Pivdennoukrainsk, a doua ca mărime din țară, rănind 12 civili și sporind temerile privind un eventual accident nuclear, potrivit ucrainenilor, citați de Reuters.

Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii Mykolaiv, a declarat pe Telegram că patru copii se numără printre cei răniți în atacul care a avariat mai multe case private și o clădire de apartamente cu cinci etaje din Voznesensk. Orașul se află la aproximativ 30 km de centrala nucleară Pivdennoukrainsk (PNPP), a doua ca mărime din Ucraina.

Biroul procurorului general din regiunea Mykolaiv a transmis că 12 civili au fost răniți.

Compania de stat Energoatom, care gestionează toate cele patru generatoare de energie nucleară ucrainene, a descris atacul de la Voznesensk drept „un alt act de terorism nuclear rusesc”.

Alerte de atac aerian au sunat de mai multe ori sâmbătă în regiunea Mykolaiv.

„Este posibil ca această rachetă să fi fost îndreptată în mod special spre centrala nucleară Pivdennoukrainsk, pe care armata rusă a încercat să o captureze la începutul lunii martie”, a declarat Energoatom într-un comunicat.

Rusia nu a comentat în niciun fel situația. Jurnaliștii Reuters nu au reușit să verifice situația din Voznesensk.

Update 19 august 2022, ora 15.30 Mai mulți copii ar fi fost răniți în urma unui atac rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Nikolae din Ucraina.

Ochiul unei fetițe a fost smuls de o schije, potrivit Nexta, în urma atacului asupra clădirii cu cinci etaje din Voskresenske.

Un jurnalist al BBC Ucraina, care a postat pe Twitter o fotografie a clădirii avariate, a declarat că 4 copii cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani au fost grav răniți.

De asemenea, ar fi fost răniți și 5 adulți.

Update 19 august 2022, ora 14.00 Autoritățile ruse construiesc cel mai mare centru militar-patriotic de educație pentru tineri în nord-vestul țării, pe fondul unei militarizări mai ample a tinerilor ruși care s-a accelerat de când Rusia a invadat Ucraina, a informat presa pro-Kremlin, potrivit The Moscow Times.

Centrul de predare Avangard din regiunea Vologda este de așteptat să țină prima tabără de antrenament în 2023, cu 5.000 de copii și adolescenți care vor trece porțile sale în fiecare an, potrivit site-ului de știri pobedarf.ru.

Elevii de liceu și de facultate de acolo vor practica activități de tir, vor învăța abilități de navigare și vor dobândi cunoștințe în robotică și utilizarea dronelor, a declarat guvernatorul regiunii Vologda, Oleg Kuvshinnikov.

"Am început să creăm cel mai mare centru de instruire și metodologie de educație militaro-patriotică din nord-vestul Rusiei, la instrucțiunile președintelui Vladimir Putin și cu sprijinul Ministerului rus al Apărării”, a spus el.

"Vom pregăti elevii de liceu și colegiu pentru serviciul militar, educație militaro-patriotică și dezvoltare fizică", a spus Kuvshinnikov în cadrul consiliului profesorilor săptămâna aceasta.

Update 19 august 2022, ora 13.00 În această dimineaţă, ucrainienii au atacat cu o dronă Kamikaze sediul flotei ruse la Marea Neagră din Sevastopol. După cum se poate observa în imaginile surprinse de localnici, drona a zburat la atitudine mică înainte de a bombarda acoperişul sediului flotei ruseşti.

Guvernatorul regiunii a anunţat pe contul său de Telegram că nu s-au înregistrat victime în urma atacului.

Pe de altă parte, autorităţile ruse din Sevastopol le-au cerut locuitorilor să nu îşi părăsească locuinţele timp de o oră.

Update 19 august 2022, ora 11.00 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelkenski, a declarat că restabilirea securităţii depline la centrala nucleară Zaporojie - aflată sub controlul forţelor ruse - poate începe odată cu misiunea internaţională.

”Diplomaţii ucraineni, partenerii noştri, reprezentanţii ONU şi AIEA elaborează detaliile specifice ale misiunii care urmează să fie trimisă la centrala nucleară Zaporojie. Cu această misiune poate începe restabilirea securităţii depline la ZNPP şi la Enerhodar. Şi sunt recunoscător tuturor celor care s-au alăturat acestei acţiuni şi iniţiative”, a afirmat preşedintele ucrainean.

”Dacă şantajul rusesc cu radiaţii continuă, vara aceasta ar putea intra în istoria diferitelor ţări europene drept una dintre cele mai tragice din toate timpurile. Pentru că nicio instrucţiune, la nicio centrală nucleară din lume, nu are în vedere o procedură în cazul în care un stat terorist transformă o centrală nucleară într-o ţintă”, a conchis liderul de la Kiev.

Update 19 august 2022, ora 08.00 Rusia nu are dreptul moral de a participa la reuniunea Grupulului celor 20 de naţiuni în timp ce îşi continuă invazia în Ucraina, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe.

"Rusia nu are niciun drept moral de a sta la G20 în timp ce agresiunea sa în Ucraina persistă", a declarat purtătorul de cuvânt.

"Salutăm eforturile Indoneziei de a se asigura că impactul războiului Rusiei este luat în considerare în cadrul reuniunilor G20, precum şi indicaţiile că Ucraina ar putea fi reprezentată de preşedintele Volodimir Zelenski la summitul liderilor G20" a adăugat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.

Indonezia va găzdui summitul din noiembrie şi a declarat că vor participa preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul chinez Xi Jinping.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron au avut, vineri, o convorbire telefonică despre situația din Ucraina. Anunțul a fost făcut de Kremlin.

Conform versiunii prezentate de președinția rusă asupra discuției, președintele Putin a spus că bombardarea, de către ucraineni, a centralei nucleare Zaporojie - aflată sub controlul trupelor Moscovei - creează riscul unei ''catastrofe care ar putea duce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii''.

Cei doi președinți au convenit asupra necesitații ca o echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la centrală de îndată ce acest lucru este posibil, mai menționează Kremlinul, după cum anunță Antena 3.

Între timp, Statele Unite au anunțat că vor furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară, în valoare de 775 de milioane de dolari, inclusiv rachete şi drone, în contextul conflictului militar cu Rusia, a anunţat vineri seară Departamentul Apărării de la Washington.

Noile echipamente livrate Ucrainei vor include 16 sisteme de artilerie, rachete de protecţie faţă de radiaţiile electronice de tip ADM-88, muniţie pentru Sistemele mobile de artilerie (HIMARS) şi 15 drone de recunoaştere de tip Scan Eagle, a declarat un oficial din cadrul Pentagonului, citat de publicaţia The Hill.

"Vrem să ne asigurăm că Ucraina are un flux constant de aprovizionare cu armament şi muniţie", a declarat oficialul citat, apreciind că armata rusă nu pare să înregistreze progrese în luptele din estul Ucrainei.

În urmă cu două săptămâni, Washingtonul a anunţat asistenţă de securitate suplimentară destinată Ucrainei în valoare de un miliard de dolari.

Valoarea susţinerii militare acordate de Washington Kievului a depăşit 10,5 miliarde de dolari de la începerea mandatului Administraţiei Joseph Biden.

Război în Ucraina, 18 august | Lukașenko: Să nu credeţi că plănuiesc un atac

Război în Ucraina, 17 august | Directorul AIEA vrea să meargă în inspecţie la Centrala Zaporojie

Război în Ucraina, 17 august | Secretarul General al ONU a ajuns în Ucraina

Război în Ucraina, 16 august | FSB caută membri ai unei unităţi speciale ucrainene

Război în Ucraina, 15 august | Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL
x close