Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 180. FSB publică noi imagini cu suspecta care ar fi ucis-o pe Daria Dughina | Ucraina publică bilanţul soldaţilor morţi în lupta contra forţelor ruse de invazie

Război în Ucraina, ziua 180. FSB publică noi imagini cu suspecta care ar fi ucis-o pe Daria Dughina | Ucraina publică bilanţul soldaţilor morţi în lupta contra forţelor ruse de invazie

Război în Ucraina, ziua 180. Serviciul rus de securitate, FSB, a dat publicității numele unei femei, despre care susține că este cetățean ucrainean și că a comis atentatul cu bombă în urma căruia a murit Daria Dughina, fiica proeminentului ideolog ultranaționalist Aleksandr Dughin. FSB a publicat, ulterior, un material video care ar surprinde intrarea suspectei în Rusia şi fuga acesteia în Estonia, după atentat. Kievul a negat în mod repetat orice implicare în atacul cu bombă care a ucis-o pe Daria Dughina.

Război în Ucraina, ziua 180. FSB publică noi imagini cu suspecta care ar fi ucis-o pe Daria Dughina | Ucraina publică bilanţul soldaţilor morţi în lupta contra forţelor ruse de invazie
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Aug 2022   •   18:30

Război în Ucraina, ziua 180. Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina publică bilanţul soldaţilor morţi în lupta contra forţelor ruse de invazie
  • Aleksandr Dughin, prima declaraţie despre moartea fiicei sale
  • FSB publică noi imagini cu suspecta care ar fi ucis-o pe Daria Dughina
  • Putin s-a pronunţat în cazul atentatului în care a fost ucisă Daria Dughina
  • Ucraina anulează evenimentele de Ziua Independenței la Kiev şi la Harkov, în contextul tensionat de după uciderea Dariei Dughina
  • Serviciul rus de securitate anunță identitatea suspectului care ar fi ucis-o pe Daria Dughina
  • Bomba care a ucis-o pe Daria Dughina a fost detonată de la distanță
  • La Kiev, autoritățile se așteaptă provocări ale rușilor, după asasinarea fiicei lui Aleksandr Dughin
  • Deminarea Ucrainei riscă să dureze ani de zile
  • Ucraina a reacționat după atentatul în care a murit fiica lui Aleksandr Dughin, supranumit "filosoful lui Putin"
  • Doi ruși și un ucrainean, arestați în Albania după ce au încercat să intre într-o fabrică de arme
  • Zelenski avertizează cu privire la un posibil atac rusesc „urât” înainte de ziua independenței
  • Oficialii americani și britanici cer intervenția NATO la Zaporojie

Update 22 august, ora 21.17. Statele Unite l-au avertizat, săptămâna trecută, pe ambasadorul Rusiei, Anatoly Antonov, asupra riscurilor amplificării confruntărilor în Ucraina şi au cerut încetarea operaţiunilor în jurul centralelor nucleare, anunţă Departamentul de Stat de la Washington.

Ambasadorul rus la Washington, Anatoly Antonov, a fost chemat la Departamentul de Stat pe 18 august, potrivit agenţiei Reuters. Washingtonul i-a cerut să transmită la Moscova o solicitare de evitare a escaladării confruntărilor militare în Ucraina.

"Statele Unite i-au cerut ca Rusia să înceteze toate operaţiunile militare în incinta sau în apropierea instalaţiilor nucleare ucrainene şi să cedeze Ucrainei controlul total asupra Centralei nucleare de la Zaporojie", a declarat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Update 22 august, ora 21.11. Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, a anunţat că ucrainenii au ucis un soldat rus care încerca să violeze o minoră pe o stradă din oraş.

"În urmă cu o oră, un soldat rus agresa sexual o minoră pe una dintre străzile orașului. Dar partizanii noștri sunt peste tot. Au tăiat gâtul ocupantului. Este relativ simbolic faptul că incidentul a avut loc pe strada Heroiv Ukrainy [Eroii Ucrainei]”, a scris Ivan Fedorov într-un mesaj pe Telegram.

Fedorov a adăugat că exploziile au zguduit mai multe cartiere din orașul Melitopol.

Update 22 august, ora 19:28 Generalul Valeri Zalujnîi, șeful forţelor armate ale Kievului, a furnizat primul bilanț public al morților din armata ucraineană, ca urmare a invaziei ruse.

Potrivit generalului ucrainean, aproape 9.000 de soldați au murit în luptă.

Rusia nu a făcut public un bilanţ al propriilor soldaţi uciși în Ucraina, însă Statul Major General ucrainean a estimat pierderile ruse la 45.400 de morți.

În ceea ce priveşte victimele invaziei ruse în rândurile populaţiei, Biroul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a transmis, luni, că 5.587 de civili au fost uciși și alţi 7.890 răniți până la 21 august.

Victimele au fost consemnate, în principal, în urma atacurilor cu artilerie de câmp şi rachete.

Update 22 august, ora 18:30 Ideologul ultranaționalist rus Aleksandr Dughin a făcut, luni, prima declarație despre moartea fiicei sale, Daria Dughina, ucisă într-un atentat cu bombă, sâmbătă, în apropiere de Moscova.

Declarația sa a fost transmisă pe canalul Telegram al lui Konstantin Malofeev, un prieten al lui Dughin.

Amintind că Daria Dughina a murit sub ochii săi, pe când se întorcea de la Festivalul Tradițiilor, atunci când un dispozitiv plasat sub mașina femeii a explodat, ideologul rus (foto) a spus că fiica sa a fost "o minunată fată de religie ortodoxă, patriot, corespondent de război, filosof și expert al presei centrale".

El a cerut ca moartea Dariei Dughina să fie onorată printr-o "victorie", fără a fi clar dacă se referă la victoria Rusiei în actuala campanie militară din Ucraina sau dacă termenul vizează obiective dincolo de această invazie.

"Discursurile și reportajele ei au fost întotdeauna profunde, întemeiate și reținute. Ea nu a cerut niciodată violență și război. A fost o stea în devenire, la începutul călătoriei sale. Dușmanii Rusiei au ucis-o mișelește. Dar noi, poporul nostru, nu putem fi zdrobiți nici măcar de asemenea lovituri insuportabile. Inimile noastre tânjesc după mai mult decât doar pedeapsă sau răzbunare. Este un țel prea mic, nu asta e calea rusească. Avem nevoie doar de Victorie. Fiica mea și-a pus viața neprihănită pe altarul ei. Așa că vă rog să învingeți!", a spus Dughin.

Update 22 august, ora 17:50 FSB, serviciul de securitate al Federației Ruse, succesor al fostului KGB, a continuat să distribuie, luni, în spațiul public, informații despre Natalia Vovk, femeia pe care reprezentanții acestei agenții au indicat-o drept autor al atentatului în care a murit Daria Dughina.

Montajul de două minute şi 19 secunde are patru secțiuni.

Într-un prim calup de imagini, mașina Mini Cooper cu care, potrivit FSB, s-ar fi deplasat Vovk în Rusia, este supusă, aparent, unui control standard la intrarea în țară.

Sunt inspectate interiorul mașinii și compartimentul motor la punctul de intrare în Federația Rusă.
Un al doilea montaj o arată pe suspectă în imobilul din Moscova în care a închiriat o locuință şi în care locuia, de asemenea, Daria Dughina.

Al treilea calup arată controlul de securitate efectuat pe când Vovk ar fi părăsit Federația Rusă cu destinația Estonia.

Ultima parte înfățișează mașina suspectei în cadre statice. Clipul se încheie cu o imagine alb-negru a femeii nominalizate de FSB drept autor al atentatului.

Update 22 august, ora 16:50 Președintele rus Vladimir Putin s-a pronunțat luni, pentru prima dată, în legătură moartea Dariei Dughina, fiica ideologului ultranaționalist Aleksandr Dughin.

Dughina a murit sâmbătă noaptea, în apropiere de Moscova, după explozia unei bombe plasate sub mașina sa.

Președintele rus a transmis familiei condoleanțe, numind atentatul "o crimă josnică și feroce".

"O crimă josnică și feroce a scurtat viața Dariei Dughina, o persoană strălucitoare, talentată, o adevărată inimă rusă – bună, iubitoare, deschisă și plină de simpatie. Jurnalist, om de știință, filozof, corespondent de război, ea a slujit cu sinceritate poporul și patria și a dovedit prin fapte ce înseamnă să fii patriot rus", se spune în mesajul postat pe canalul Telegram al Kremlinului, notează CNN.

Aleksandr Dughin, tatăl Dariei Dughina, este considerat inspiratorul lui Putin în planurile sale de invadare și de anexare a Ucrainei la Rusia.

FSB, Serviciul Federal de Securitate din Rusia, a acuzat luni serviciile speciale ucrainene că se află în spatele atacului cu bombă, comunicând, totodată, datele unei femei, Natalia Vovk, despre care rușii susțin că este cetățean ucrainean și că ar fi dus la îndeplinire atentatul.

Anterior informațiilor comunicate de FSB, Ucraina a negat oficial orice implicare în asasinarea Dariei Dughina.

După ce presa rusă a publicat informațiile referitoare la suspecta în cazul Dughina, Kievul nu a reacționat imediat.

Update 22 august, ora 16:30 Autoritățile ucrainene au luat o măsură dureroasă pentru orgoliul naţional, în contextul apropiatei Zile a Independenței și în urma atentatului cu bombă produs sâmbătă, în apropiere de Moscova, în care a murit fiica ideologului ultranaționalist Aleksandr Dughin.

Astfel, manifestările de Ziua Independenței au fost interzise la Kiev și la Harkov, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, relatează CNN.

Decizia se suprapune anunțului făcut de Moscova, care a învinuit o femeie-spion ucraineană pentru moartea Dariei Dughina şi a făcut publice identitatea şi mișcările suspectei înainte de atentat.

Pe acest fundal tensionat, oficialii guvernamentali de la Kiev se tem că Rusia va lansa atacuri cu rachete iar președintele Volodimir Zelenski a avertizat că trupele Moscovei ar putea plănui "ceva urât" chiar în ziua în care Ucraina marchează 31 de ani de la desprinderea de fosta Uniune Sovietică.

Administrația militară a capitalei ucrainene a interzis toate adunările publice, de luni și până joi.

La Harkov, oraș aflat sub bombardamentele constante ale rușilor, este în vigoare o interdicție de circulație din ajunul Zilei Independenței, de la ora locală 19:00 și până la 7 dimineața, a doua zi.

Rezidenților li s-a cerut să stea acasă sau în adăposturi.

Ucraina sărbătorește Ziua Independenței pe 24 august. Tot pe 24 august se împlinesc 6 luni de la invazia declanșată de Rusia.

Anterior acestor evoluții, ucrainenii plănuiau o paradă cu tehnica de război capturată de la armata rusă, însă aceste planuri par să nu mai fie de actualitate.

Update 22 august, ora 15:30 Rusia a acuzat un agent al serviciului de securitate ucrainean pentru explozia bombei care a ucis-o pe Daria Dughina.

Dughina a murit sâmbătă, după ce un dispozitiv exploziv plasat sub mașina sa, pe partea șoferului, a sărit în aer.

Fiica proeminentului ideolog ultranaționalist Aleksandr Dughin se întorcea de la un eveniment care avusese loc în apropierea capitalei ruse.

"Uciderea jurnalistei Daria Dughina a fost rezolvată: a fost pregătită de serviciile speciale ucrainene, de un cetățean al Ucrainei", a relatat agenția TASS, citând serviciul rus de securitate, FSB.

Conform sursei citate, atentatorul ar fi o femeie, Natalia Vovk, care ar fi fugit în Estonia după atac.

Vovk, născută în 1979, este cetățean ucrainean, susține FSB. Aceasta ar fi sosit în Rusia în data de 23 iulie împreună cu fiica ei minoră şi ar fi fugit în Estonia după explozia în care a murit Daria Dughina.

Până în prezent, Ucraina a negat oficial orice implicare în asasinarea Dariei Dughina.

Update 22 august, ora 14:30 Bomba care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica ideologului ultranaționalist rus Aleksandr Dughin, a fost detonată de la distanță.

Informația este distribuită de agenția TASS, care citează, la adăpostul anonimatului, un oficial din instituțiile de aplicare a legii.

Dughina a murit sâmbătă noaptea, după ce un dispozitiv exploziv a aruncat în aer mașina cu care femeia se întorcea de la un eveniment în apropiere de Moscova.

Ancheta în acest caz este condusă de Comitetul de Investigații, agenția care preia cele mai grave cazuri infracționale de pe teritoriul Rusiei.

Anterior, oficialii implicați în acest caz au anunțat că explozia a fost provocată de o încărcătură de 400 de grame de TNT atașată de mașină, pe partea șoferului.

Informația privind detonarea de la distanță a bombei adâncește controversele în acest caz, în condițiile în care presa locală și cea internațională au relatat că este posibil ca Aleksandr Dughin să fi fost, de fapt ținta atentatului.

Dughin trebuia să urce în mașina în care a murit fiica sa, dar s-a răzgândit în ultimul moment, conform celor relatate de presă.

O detonare de la distanță înseamnă că atentatorii erau siguri în privința persoanei aflate la volan, altfel ar fi putut contramanda explozia.

Update 22 august, ora 13:20 Autoritățile de la Kiev sunt în alertă după atentatul cu mașină capcană în care a murit fiica ideologului rus Aleksandr Dughin.

Angajaților instituțiilor de stat din cartierul unde își are sediul Parlamentul ucrainean li s-a recomandat să muncească de acasă.

Serviciile de informații ucrainene anunță posibile provocări ale rușilor în zilele următoare. 

Asta, în contextul în care, după atentatul din apropiere de Moscova, un fost deputat rus, Ilia Ponomarev, a indicat faptul că explozia în care a murit Daria Dughina ar fi fost opera grupării clandestine ruse numite Armata Națională Republicană.

Ponomarev, care s-a refugiat la Kiev după ce i-a fost interzisă intrarea în propria țară, afirmă că Armata Națională Republicană lucrează în interiorul Rusiei pentru a răsturna regimul lui Putin.

Pe de altă parte, deputatul rus Oleg Morozov, membru al partidului prezidențial Rusia Unită, susține că "este clară implicarea Ucrainei în asasinat".

O versiune respinsă categoric de Mihailo Podoliak, un oficial ucrainean apropiat de președintele Zelenski, care a anunțat că țara sa nu are nimic de-a face cu atentatul cu bombă.

Autoritățile au anunțat că atacul a fost ordonat.

"Ținând cont de datele deja obținute, anchetatorii consideră că infracțiunea a fost planificată și comandată în prealabil", se spune într-o declarație oficială.

Dosarul penal deschis pentru asasinarea Dariei Dughina a fost mutat de la secția din Moscova a Comitetului de Investigații la biroul central al acestei structuri, care se ocupă cu cele mai grave infracțiuni comise pe teritoriul Rusiei.

Update 22 august, ora 11:30 Bombardarea constantă a Ucrainei de către forțele ruse a lăsat țara împânzită cu muniție neexplodată care poate detona orice moment.

Oficialii americani au alocat aproape 90 de milioane de dolari pentru a ajuta la eliminarea minelor terestre din Ucraina.

Operațiunea este considerată printre cele mai mari provocări de securitate din ultimele decenii.

David McKenzie, corespondent CNN International, a mers alături de o echipă care face această muncă periculoasă. 

"Un obuz a lovit această clădire. Muniția care nu a detonat în acea explozie a fost aruncată afară. Muniția precum aceasta poate ucide civili, adesea copii, mult timp după ce luptele au încetat. Vedeți în fața noastră distrugerea lăsată de camioanele cu muniție pe care le-a detonat o lovitură anterioară. În martie, forțele ucrainene au lovit acest depozit dintr-o fermă care găzduia tone de obuze și rachete rusești. Îmi pot imagina doar mingea de foc și sunetul produse atunci când s-a întâmplat", relatează el, în cursul unei operațiuni în Cernihiv.

Update 22 august, ora 09:30 Guvernatorul regional Valentyn Reznichenko a declarat că în cursul nopții de duminică spre luni forțele rusești au lovit cele trei districte Nikopol, Kryvoriz și Synelnykiv, aflate în apropierea centralei nucleare din Zaporojia.

Într-o actualizare postată pe canalul său oficial de Telegram luni dimineața, preluată de The Guardian, Reznichenko a spus că orașul Nikopol a fost bombardat de trei ori în timpul nopții.

42 de obuze rusești au căzut în cartierele rezidențiale.

Două case au fost distruse, iar alte aproape 50 au fost afectate. De asemenea, obuzele au avariat o grădiniță, magazine, farmacii, piețe, un tribunal și o stație de autobuz.

Bombardamentele au provocat cinci incendii, iar până la 2.000 de persoane au rămas fără electricitate.

În districtul Synelnykiv, o fermă ar fi fost distrusă, precum și o școală și un centru cultural.

Update 22 august, ora 09:00 Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avertizat Rusia să nu îi judece pe soldații ucraineni capturați în timpul asediului de la Mariupol, susținând că acest lucru va elimina posibilitatea unor negocieri.

Potrivit The Guardian, în ultima sa alocuțiune video, președintele Volodimir Zelenski a declarat că, dacă va avea loc „procesul absurd și dezgustător” al soldaților ucraineni din Mariupol, se va elimina posibilitatea unor discuții cu Rusia.

El a spus că, dacă acest proces josnic are loc, iar soldații ucraineni vor fi judecați cu încălcarea tuturor acordurilor internaționale, vor exista abuzuri.

„Aceasta va fi linia dincolo de care nu mai sunt posibile negocieri", a adăugat Zelenski.

SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania cer securizarea instalaţiilor nucleare din Ucraina.

 "Într-o conversaţie comună, premierul Boris Johnson, preşedintele Biden, preşedintele Macron şi cancelarul Scholz au evidenţiat angajamentul constant de a susţine Ucraina în contextul invaziei Rusiei", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului de la Londra, citat de agenţia Reuters.

"Au evidenţiat importanţa garantării siguranţei şi securităţii instalaţiilor nucleare şi au salutat discuţiile recente în sensul facilitării trimiterii unei delegaţii a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala Zaporojie", a precizat reprezentantul Downing Street.

Război în Ucraina, 21 august | Zelenski: În această săptămână Rusia ar putea să facă ceva deosebit de urât

Război în Ucraina, 20 august | Sediul flotei rusești din Sevastopol, atacat cu o dronă kamikaze de ucraineni

Război în Ucraina, 19 august | Lukașenko: Să nu credeţi că plănuiesc un atac

Război în Ucraina, 18 august | Directorul AIEA vrea să meargă în inspecţie la Centrala Zaporojie

Război în Ucraina, 17 august | Secretarul General al ONU a ajuns în Ucraina

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close