Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 184. Grupul francez acuzat că produce combustibil pentru avioanele care bombardează Ucraina își vinde participația din Rusia

Război în Ucraina, ziua 184. Grupul francez acuzat că produce combustibil pentru avioanele care bombardează Ucraina își vinde participația din Rusia

Război în Ucraina, ziua 184. Administraţia Joseph Biden a cerut Rusiei să accepte crearea unui perimetru demilitarizat în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Război în Ucraina, ziua 184. Grupul francez acuzat că produce combustibil pentru avioanele care bombardează Ucraina își vinde participația din Rusia
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Aug 2022   •   16:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • TotalEnergies, grupul francez acuzat că produce combustibil pentru avioanele care bombardează Ucraina, își vinde participația din Rusia
  • Reuniune de urgență a miniștrilor Uniunii Europene, pe fondul crizei energetice
  • Haga vrea menținerea contractului cu Gazprom și cere derogare din partea UE
  • Centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată la sistemul energetic al Ucrainei
  • Liderul belarus Aleksandr Lukașenko anunță că aviația sa poate transporta arme nucleare
  • Rusia, undă verde pentru două noi obiective nucleare într-o țară a Uniunii Europene
  • Zelenski: Lumea a evitat la limită un dezastru nuclear
  • Evgheni Roizman, unul dintre ultimii opozanți vocali ai regimului Putin, a fost eliberat din închisoare, după ce a fost arestat de mascați cu o zi în urmă
  • "Încă o minciună din partea unui stat terorist", a reacționat Kievul după ce Moscova a anunțat că a ucis 200 de soldați ucraineni în bombardamentul de la Ceaplîne

Update 26 august, ora 18:50 Gigantul energetic francez TotalEnergies a anunțat vineri că își finalizează vânzarea pachetului de acțiuni la o companie rusă care produce combustibil pentru avioane.

Anunțul vine după ce cotidianul francez Le Monde a publicat, joi, un material în care se arată că TotalEnergies gestionează, împreună cu partenerul său rus, Novatek, un zăcământ de condensat de gaz, care este transformat în kerosen pentru avioanele de luptă ce bombardează Ucraina.

Terneftegaz, compania responsabilă, este deținută în proporție de 49% de TotalEnergies. Pachetul majoritar de 51% este deținut de Novatek.

TotalEnergies replicat relatării din Le Monde cu o declarație publicată vineri.

Potrivit declarației, kerosenul rezultat în urma procesării condensatului de gaz ar fi exportat exclusiv în afara Rusiei, neavând certificarea pentru a fi vândut în interiorul țării.

"TotalEnergies nu produce combustibil de avion pentru armata rusă", se spune în document.

Grupul francez mai arată că, în contextul dat, a decis să-și vândă către Novatek deținerea sa de 49% din zăcământul de gaz rusesc Termokarstovoye.

În paralel, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut, vineri, companiei TotalEnergies să se retragă din Rusia.

Update 26 august, ora 16:50 Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat, vineri, convocarea unei reuniuni de urgență la nivel ministerial pentru a discuta despre modalitățile de gestionare a crizei energetice, în contextul eforturilor de reducere a dependenței de Rusia.

Anunțul a fost făcut de premierul Cehiei, Petr Fiala, într-un mesaj postat pe Twitter.

Ministrul ceh al Industriei şi Comerțului, Jozef Sikela, a declarat că reuniunea Consiliului Energiei ar urma să aibă loc "cât mai curând posibil".

"Suntem într-un război energetic cu Rusia, iar situația afectează întreaga Uniune Europeană", a afirmat ministrul.

În timp ce duce un război al gazelor cu Europa, folosind șantajul energetic în replică la sancțiunile occidentale, Rusia arde gaze naturale de 10 milioane de dolari pe zi.

Estimarea aparține companiei de cercetare energetică Rystad Energy.

"Monitorizarea prin satelit a nivelurilor de căldură radiantă arată că, începând cu 11 iulie 2022, Rusia a ars mari cantități de gaze naturale la instalația Portovaia, aflată în construcție în apropiere de granița cu Finlanda.

Este o cantitate care, altfel, ar fi fost furnizată Europei prin conducta Nord Stream 1 către Germania", a precizat Rystad într-o analiză de săptămâna trecută. 

"Cu prețurile la gaze europene la nivelul din 17 august, se estimează că arderea a costat aproximativ 10 milioane de dolari pe zi", a adăugat sursa citată.

Update 26 august, ora 15:50 Orașul olandez Haga a cere o exceptare temporară de la aplicarea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Municipalitatea se confruntă cu dificultăți majore în găsirea în timp util a unui înlocuitor pentru contractul de furnizare a gazelor cu compania rusă Gazprom.

Reprezentanţii oraşului au organizat o licitație la nivelul Uniunii Europene în lunile iunie și iulie, dar nu au reușit să atragă nicio ofertă din partea potențialilor furnizori.

Potrivit oficialilor locali, discuțiile individuale cu furnizorii urmau să ducă, cu siguranță, la un acord, dar nu înainte de termenul limită de 10 octombrie.

Asta, în condițiile în care orice eventual nou contract cu ruşii, în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, ar fi semnificativ mai costisitor decât actualul contract cu Gazprom.

Update 26 august, ora 14:50 Decuplată joi, pentru prima dată în istoria sa, de la sistemul energetic ucrainean, centrala nucleară Zaporojie a fost reconectată, vineri, la acesta din urmă.

O declarație a Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, arată că "în data de 26 august 2022, la ora 14:04, una dintre unitățile electrice ale Centralei Nucleare Zaporojie, care a fost oprită ieri, a fost conectată la rețeaua electrică" și că "se adaugă putere (în rețea)".

Joi, deconectarea centralei nucleare s-a produs în urma unor incendii ce au avariat ultima linie validă care alimenta cu electricitate sistemele esențiale de răcire a reactoarelor și a depozitelor de combustibil uzat.

Focul ar fi izbucnit în perimetrul unei termocentrale din apropiere.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru incident.

Update 26 august, ora 13:47 Președintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat vineri că avioanele de luptă SU-24 ale forțelor armate ale țării au fost reconfigurate pentru a putea transporta armament nuclear.

Într-o declarație pentru presă citată de agenția Reuters, Lukaşenko a explicat că această decizie a fost convenită anterior cu președintele rus Vladimir Putin.

Belarusul nu are propriile arme nucleare, însă este un aliat al Rusiei și a permis ca teritoriul său să fie folosit pentru invazia din Ucraina.

Cu trei zile în urmă, de Ziua Independenței Ucrainei, președintele belarus surprindea printr-un mesaj de felicitare adresat Kievului.

"Sunt convins că divergentele actuale nu pot distruge baza multiseculară a relațiilor sincere de bună vecinătate între popoarele celor două țări", se menționa în mesajul prezidențial.

Documentul arăta că Belarusul va continua să se pronunțe pentru "consolidarea contactelor prietenești cu Kievul, pe baza respectului reciproc, la toate nivelurile".

"Președintele belarus le urează ucrainenilor un cer pașnic, toleranță, curaj și forță pentru a reveni la o viață satisfăcătoare", se spunea în încheierea mesajului.

Update 26 august, ora 12:47 Autoritatea ungară pentru Energie Atomică a acordat licența de construcție pentru două noi reactoare la centrala atomică de la Paks.

Reactoarele sunt construite de grupul rus Rosatom, transmite Reuters.

Situată la 100 de kilometri sud de Budapesta, centrala nucleară de la Paks a fost ridicată de sovietici în anii '80 ai secolului trecut.

Ea furnizează aproape 40% din necesarul de electricitate al Ungariei.

În decembrie 2014, Rusia și Ungaria au semnat contractul pentru construcția a două noi unități energetice la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi.

Conform calendarului inițial, construcția urma să înceapă în 2018, pentru ca prima unitate să fie finalizată în 2025.

O cauză a nerespectării termenelor ține de procedura de evaluare derulată de Uniunea Europeană și concentrată pe modalitatea de finanțare.

În pofida întârzierilor semnificative, contractul acordat fără licitație către Rosatom este în mod frecvent dat ca exemplu al legăturilor strânse dintre premierul ungar Viktor Orban şi președintele Rusiei, Vladimir Putin, notează presa internațională.

Potrivit documentului semnat în 2014 între Moscova și Budapesta, Ungaria își finanțează centrala construită de Rosatom cu bani împrumutați chiar din Rusia: este vorba despre un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, care va fi returnat de statul ungar până în anul 2046, la o rată anuală a dobânzii cuprinsă între 3,9% şi 4,9%.

Update 26 august, ora 11.15. Inspectorii internaţional din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor ajunge în câteva zile la centrala nucleară de la Zaporojie pentru un control.

Atât ucrainenii, cât şi ruşii le-au permis accesul inspectorilor care urmează să stabilească dacă centrala de la Zaporojie reprezintă un pericol nuclear.

Update 26 august, ora 08.41. Peste 13.000 de cetățeni ucraineni au intrat joi în România, în scădere cu 3% față de ziua precedentă, a anunțat Poliția de frontieră.

Prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat joi formalitățile de control atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire aproximativ 362.000 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 91.000 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 129.039 de persoane, dintre care 13.194 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 3,20% faţă de ziua precedentă.

Din 10 februarie, înaintea declanșării războiului din Ucraina, până joi, la nivel naţional, au intrat în România 2.079.173 de cetăţeni ucraineni.

Update 26 august, ora 08.16. Capitala Ucrainei a redenumit joi 95 de străzi în cadrul unei campanii de eliminare a toponimiei ruseşti şi sovietice, a anunţat primarul Kievului, la o zi după ce Ucraina a marcat 31 de ani de independenţă.

De la invadarea Rusiei în februarie, Ucraina a accelerat ceea ce numeşte „derusificare”, o campanie prin care încearcă să se debaraseze de moştenirea a sute de ani de dominaţie a Moscovei.

„Noile nume ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum şi a figurilor celebre şi a eroilor care au glorificat Ucraina şi au luptat pentru independenţa statului nostru”, a scris primarul Vitaliy Klitschko pe Telegram, citat de Reuters.

El a declarat că procesul este departe de a se fi încheiat şi a promis să continue campania.

O stradă a fost denumită după Londra, capitala unuia dintre cei mai importanţi aliaţi ai Ucrainei, în timp ce o alta a fost numită „Strada renaşterii ucrainene”.

Acest nume a fost un ecou al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat, de Ziua Independenţei, că Ucraina a „renăscut” atunci când Rusia a invadat ţara.

Update 26 august, ora 07.23. Europa s-a confruntat joi cu perspectiva unui dezastru radioactiv atunci când o centrala Zaporojie controlată de Rusia a fost deconectată de la rețeaua electrică ucraineană, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

"Dacă generatoarele diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea și personalul nostru de la centrală nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja nevoiți să depășim consecințele unui accident radioactiv", a spus joi seara președintele Zelensky, citat de BBC.

Pagubele au fost provocate de incendii care, potrivit agenției nucleare de stat din Ucraina, au interferat joi cu liniile electrice care conectează centrala, izolând temporar Zaporojie de rețeaua națională pentru prima dată în istoria sa.

"Ca urmare, cele două unități de putere funcționale ale centralei au fost deconectate de la rețea”, au declarat oficialii de la Kiev.

Președintele Ucrainei a pus pagubele pe seama bombardamentelor rusești, iar în discursul său de joi seara a acuzat Moscova că a pus Ucraina și Europa „la un pas” de dezastru.

Guvernatorul local numit de ruși, Evgheni Balitski, a dat vina pe armata ucraineană pentru lovituri, acuzând-o că a provocat întreruperi de energie electrică în regiune în urma acestora.

Nivelurile de radiații din zonă au rămas normale, în ciuda faptului că joi complexul nuclear Zaporojie și-a pierdut principala sursă de alimentare cu energie electrică, au raportat oficialii locali.

Centrala a fost ocupată de forțele militare rusești la începutul lunii martie, dar continuă să fie operată de tehnicieni nucleari ucraineni.

"Rusia trebuie să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare şi să permită o vizită cât mai curând posibil a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru a verifica siguranţa sistemelor", a declarat joi seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de agenţia Reuters.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a discutat joi, prin telefon, cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, despre situaţia de la Centrala nucleară Zaporojie, a precizat Karine Jean-Pierre.

Atât Kievul, cât şi Moscova au semnalat intenţiile de a permite o vizită a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la Centrala atomo-electrică Zaporojie.

Război în Ucraina, 25 august | SUA cer Rusiei să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie

Război în Ucraina, 24 august | Război în Ucraina, ziua 182. Ultimul opozant proeminent la adresa lui Vladimir Putin, arestat în Rusia după o postare pe YouTube

Război în Ucraina, 23 august | Zelenski avertizează că Ucraina va recupera Crimeea

Război în Ucraina, 22 august | Ucraina publică bilanţul soldaţilor morţi în lupta contra forţelor ruse de invazie

Război în Ucraina, 21 august | Zelenski: În această săptămână Rusia ar putea să facă ceva deosebit de urât

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close