Antena 3 CNN Externe Conducerea Uniunii Europene, reuniune de urgență din cauza crizei energetice | Între timp, Rusia arde gazul în văzul Uniunii Europene

Conducerea Uniunii Europene, reuniune de urgență din cauza crizei energetice | Între timp, Rusia arde gazul în văzul Uniunii Europene

Președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat, vineri, convocarea unei reuniuni de urgență la nivel ministerial pentru a discuta despre modalitățile de gestionare a crizei energetice, în contextul eforturilor de reducere a dependenței de Rusia.

Conducerea Uniunii Europene, reuniune de urgență din cauza crizei energetice | Între timp, Rusia arde gazul în văzul Uniunii Europene
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Aug 2022   •   16:17

Anunțul a fost făcut de premierul Cehiei, Petr Fiala, într-un mesaj postat pe Twitter.

Ministrul ceh al Industriei şi Comerțului, Jozef Sikela, a declarat că reuniunea Consiliului Energiei ar urma să aibă loc "cât mai curând posibil".

"Suntem într-un război energetic cu Rusia, iar situația afectează întreaga Uniune Europeană", a afirmat ministrul.

Rușii ard gaze de 10 milioane de dolari pe zi în văzul Uniunii Europene

În timp ce duce un război al gazelor cu Europa, folosind șantajul energetic în replică la sancțiunile occidentale, Rusia arde gaze naturale de 10 milioane de dolari pe zi.

Estimarea aparține companiei de cercetare energetică Rystad Energy.

"Monitorizarea prin satelit a nivelurilor de căldură radiantă arată că, începând cu 11 iulie 2022, Rusia a ars mari cantități de gaze naturale la instalația Portovaia, aflată în construcție în apropiere de granița cu Finlanda.

Este o cantitate care, altfel, ar fi fost furnizată Europei prin conducta Nord Stream 1 către Germania", a precizat Rystad într-o analiză de săptămâna trecută. 

"Cu prețurile la gaze europene la nivelul din 17 august, se estimează că arderea a costat aproximativ 10 milioane de dolari pe zi", a adăugat sursa citată.

Finlandezii au sesizat, primii, că rușii ard gazul

Potrivit Rystad Energy, Rusia arde aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz pe zi.

Este echivalentul a 1,6 miliarde de metri cubi anual, sau aproximativ 0,5% din cererea de gaze a Uniunii Europene.

Faptul că rușii ard gazele care ar fi urmat să fie livrate clienților europeni a fost semnalat pentru prima dată în urmă cu câteva săptămâni.

Cetățenii finlandezi au sesizat, atunci, o flacără mare la orizont, la granița cu Rusia.

×
Parteneri
Xi Jinping, primit la Paris de Macron și Ursula von der Leyen
x close