Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
- UE este divizată în privința restricțiilor de călătorie pentru ruși: „Nu trebuie să avem o nouă cortină de fier”
- Rusia, acuzată că bombardează intenționat coridoarele prin care AIEA ar trebui să ajungă la centrala nucleară Zaporojie
- Zelenski s-a întâlnit cu şeful AIEA, înainte de vizita delegaţiei agenţiei la centrala de la Zaporojie
- Miniștrii Apărării din UE, decizie privind planul de a instrui soldați ucraineni în țările Uniunii
- Militarul care a denunțat corupția și starea deplorabilă din armata Rusiei cere azil în Franța
- UE trimite 5 milioane de pastile cu iod în Ucraina
- Gazprom reduce livrările de gaz către Franța
- Găuri în acoperiș la centrala nucleară Zaporojie, vizibile în fotografii din satelit
- Zelenski promite că soldații ruși din Ucraina vor fi fugăriți până la granițe, în contextul contraofensivei lansate de forțele Kievului
- O echipă AIEA a ajuns astăzi la Kiev
- Rusia susține că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv
- Kievul vrea ca țara să devină membru al NATO în mod direct
- Ucraina anunță lansarea contraofensivei în sud
Update 30 august, ora 22:20 UE este divizată în privința restricțiilor de călătorie pentru ruși: „Nu trebuie să avem o nouă cortină de fier”
Cehii vor să suspende acordul din 2007 care a făcut mai uşor pentru turiştii ruşi să solicite vize, în timp ce alţi membri au cerut interzicerea totală a vizelor. Dar alţi membri ai UE, inclusiv Ungaria, Luxemburg şi Austria, s-au pronunţat împotriva acestei măsuri.
"Nu este loc pentru turism", a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky reporterilor, adăugând că măsura "ar trimite un semnal elitei de la Moscova şi Sankt Petersburg", acum libere să călătorească.
Update 30 august, ora 21:50 Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a aprobat sancționarea individuală a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, și a altor 7 reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru că „binecuvântează zilnic crimele de război împotriva ucrainenilor”, relatează Ukrainska Pravda.
„Biserica Ortodoxă Rusă sprijină războiul Rusiei împotriva poporului ucrainean și binecuvântează zilnic crimele de război împotriva ucrainenilor. Toți cei implicați în acest lucru ar trebui să fie trași la răspundere. Activitățile acestor oficialități bisericești din Federația Rusă contrazic valorile creștine fără a se ascunde”, a spus ministrul Culturii și Politicii Informaționale Oleksandr Tkachenko pe Facebook.
Sancțiunile prevăzute pentru 10 ani includ înghețarea activelor, restricții de călătorie prin Ucraina, interzicerea închirierii de proprietăți de stat, suspendarea schimburilor și cooperării culturale, anularea vizitelor oficiale etc.
Lista trebuie aprobată de Consiliul Național al Apărări și președintele Ucrainei.
Update 30 august, ora 21:05 Rusia, acuzată că bombardează intenționat coridoarele prin care AIEA ar trebui să ajungă la centrala nucleară Zaporojie.
Rusia bombardează culoarul de trecere al inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) către centrala nucleară Zaporojie, a afirmat Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform Kyiv Independent.
"Rusia bombardează în mod deliberat coridoarele prin care misiunea AIEA ar trebui să ajungă la CN Zaporojie", a transmis pe Twitter, Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Update 30 august, ora 20:37 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit, marţi, cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit unui ofiţer de presă de la cabinetul lui Zelenski, citat de CNN.
Întâlnirea a avut loc în contextul în care Ucraina şi Rusia continuă să se acuze reciproc de bombardarea zonei din jurul centralei nucleare de la Zaporojie, înaintea vizitei planificate a unei delegaţii a AIEA, autoritatea de supraveghere nucleară a Naţiunilor Unite, care ar urma să aibă loc în cursul săptămânii.
Zelenski i-a spus lui Grossi că misiunea AIEA în Ucraina este ”urgentă” şi că Ucraina vrea ca echipa să facă mai mult decât să desfăşoare o inspecţie la centrală.
Zelenski a spus că speră că delegaţia va ”găsi o oportunitate, graţie serviciilor noastre speciale, graţie coridoarelor de securitate, pentru a ajunge la centrală şi va face tot ce poate să evite toate ameninţările la scară globală”.
”Probabil, azi aceasta este una dintre problemele de cea mai înaltă prioritate în ceea ce priveşte securitatea Ucrainei şi a lumii”, a afirmat Zelenski.
El a acuzat armata rusă pentru ”crearea de mari riscuri, privind explozii, privind încetarea funcţionării reactoarelor nucleare, privind riscurile deconectării unităţilor centralei nucleare de la Zaporojie de la reţeaua noastră şi privind riscurile sezonului de încălzire pentru cetăţenii noştri”.
Zelenski a cerut AIEA să facă mai mult decât o inspecţie la centrală, spunând că este nevoie de decizii strategice ”privind demilitarizarea urgentă a centralei, retragerea întregului şi a oricărui personal militar al Federaţiei Ruse cu explozibili, cu orice fel de arme”.
Zelenski a insistat că zona ar trebui să devină una demilitarizată şi că ar trebui să existe o trecere a centralei în controlul complet al statului ucrainean.
Update 30 august, ora 19:20 Miniștrii Apărării din statele Uniunii Europene au convenit marți, în cursul reuniunii informale a Consiliului UE de la Praga, asupra unui plan de instruire a militarilor ucraineni, în cadrul unei misiuni europene.
Conform cotidianului Le Monde, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borrell (foto), a spus că miniștrii Apărării au decis inițierea procedurilor pentru elaborarea unui plan de instruire a militarilor ucraineni în țările europene.
"Nu este vorba doar despre război, ci și despre modul în care acesta se derulează, despre formarea militarilor. Există numeroase inițiative de formare, dar nevoile sunt enorme. Trebuie să asigurăm coerența acestor eforturi", a declarat Josep Borrell.
"Toate statele membre au fost în mod clar de acord asupra acestui punct și asupra lansării acțiunilor necesare pentru a defini parametrii unei misiuni de asistență militară a Uniunii Europene pentru Ucraina", a precizat el.
Mai multe țări din cadrul Uniunii Europene oferă deja instruire militarilor ucraineni în virtutea unor acorduri bilaterale.
Întrebat înaintea reuniunii de la Praga dacă nu crede că misiunea UE de instruire a militarilor ucraineni va conduce la escaladarea conflictului cu Rusia, Borrell a estimat că acest lucru este improbabil.
"Dar Rusia nu va fi fericită", a admis el.
Update 30 august, ora 18:30 Celebru peste noapte în urma relatărilor personale în legătură cu războiul din Ucraina și pe care le-a publicat pe internet, militarul rus Pavel Filatiev a ajuns în Franța, unde a solicitat azil politic.
Fostul membru al trupelor de parașutiști și-a părăsit țara de teama represaliilor.
"Când am auzit că superiorii au cerut să fiu condamnat la 15 ani de închisoare pentru răspândirea de știri false, mi-am dat seama că nu voi ajunge nicăieri și că avocații mei nu ar putea face nimic pentru mine în Rusia", a declarat Filatiev jurnaliștilor AFP în zona de așteptare a solicitanților de azil de pe aeroportul Charles de Gaulle.
În vârstă de 34 de ani, Filatiev s-a alăturat anul trecut al Regimentului 56 aeropurtat cu sediul în Crimeea.
A senior military officer of the 54th Russian paratroop brigade Pavel Filatiev based in Crimea has deserted and requested political asylum in France.
— Jean Michel ???????? (@JMGar19) August 30, 2022
He arrived at Roissy Charle de Gaulle airport (Paris), from Cairo (Egypt) https://t.co/uHT1SrYq8n
Parașutiștii militari au fost trimiși în sudul Ucrainei atunci când președintele Vladimir Putin și-a început "operațiunea militară specială" împotriva vecinului său de la vest, pe 24 februarie.
Filatiev a petrecut două luni în zona orașelor Herson și Nikolaev, înainte de a fi retras de pe front din cauza unei infecții la ochi.
"Nu aveam dreptul moral de a ataca o altă țară, mai ales când e vorba despre națiunea cea mai apropiată de noi", a scris el într-un material de 141 de pagini numit "ZOV", pe care l-a postat pe rețeaua de socializare VKontakte în luna august.
În textul publicat, Filatiev critică atât starea armatei ruse, cât și agresiunea Moscovei în Ucraina.
Update 30 august, ora 17:14 Uniunea Europeană va trimite 5 milioane de pastile cu iodură de potasiu în Ucraina pentru protejarea populaţiei în cazul expunerii la radiaţii.
Între timp, inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Energie Atomică au ajuns la Kiev și urmează să se îndrepte spre Zaporojie pentru a verifică dacă există posibile scurgeri radioactive ale centralei, în urma atacurilor lansate de trupele ruseşti.
Kievul susține că forțele ruse au efectuat tiruri cu rachete în zona centralei.
Update 30 august, ora 15:14 Compania rusă Gazprom reduce livrările de gaz către Franța începând de marți.
Anunțul a fost făcut de grupul industrial francez Engie, citat de CNN.
Reducerea vine ca urmare a dezacordului între părți cu privire la aplicarea contractelor, a precizat compania franceză.
"Această reducere este continuarea logică a acțiunilor Gazprom de mai multe luni, compania rusă rerespectându-și contractele și reducând livrările către majoritatea clienților săi", a declarat o sursă din guvernul francez pentru CNN.
Sursa guvernamentală a arătat că noua reducere a livrărilor nu afectează securitatea rezervelor constituite de Franța.
Engie a făcut o precizare similară.
Engie "și-a asigurat deja volumele necesare pentru aprovizionarea clienților săi și pentru propriile sale nevoi și a implementat o serie de măsuri pentru reducerea impactului direct, financiar și fizic, care s-ar putea înregistra ca urmare a întreruperilor livrărilor de gaz de către Gazprom", a menționat compania franceză.
Update 30 august, ora 13:34 Noi imagini din satelit obținute de compania Maxar Technologies dezvăluie prezența a cel puțin trei găuri în acoperișul unei clădiri situate în apropierea locului unde se află cel puțin trei transportoare blindate de trupe, în perimetrul centralei nucleare Zaporojie.
Vladimir Rogov, administratorul numit de ruși pentru regiunea Zaporojie, susține că găurile din acoperiș sunt rezultatul unei lovituri efectuate de forțele ucrainene asupra complexului.
Rogov a publicat o parte dintre imagini pe canalul său Telegram.
CNN a verificat imaginile prin geolocație și a confirmat autenticitatea lor, dar nu și faptul că găurile sunt rezultatul tirurilor efectuate de ucraineni.
Imaginile Maxar Technologies permit vizualizarea a cel puțin trei transportoare blindate de trupe aflate sub o structură de mari dimensiuni, care merg din clădire către toate cele șase reactoare nucleare de la centrală.
Un incendiu este vizibil la nord de complexul nuclear-electric.
Găurile semnalate în acoperiș sunt localizate la circa 120 de metri de unul dintre reactoare.
CNN precizează că a contactat autoritățile ucrainene și le-a chestionat dacă au tras asupra centralei însă nu a primit încă un răspuns.
Update 30 august, ora 12:34 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că soldații ruși vor fi fugăriți până la granițele țării.
"Ocupanții trebuie să știe că îi vom urmări până la granițe. Până la granițele noastre, care nu s-au schimbat", a spus el, la câteva ore după ce responsabilii militari ucraineni au confirmat declanșarea unei contraofensive în sud, care vizează, în principal, eliberarea regiunii Herson.
"Dacă vor să supraviețuiască, a venit momentul ca militarii ruși să fugă", a continuat Zelenski în mesajul său nocturn, conform BBC.
El a subliniat că forțele de apărare nu se vor opri până la eliberarea tuturor teritoriilor ucrainene.
"Ucraina își ia înapoi pământurile și va lua înapoi (regiunile) Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Herson, Crimeea și, cu siguranță, întinderea noastră de ape din Marea Neagră și Marea Azov, de la Insula Șerpilor până la strâmtoarea Kerci", a promis Zelenski, menționând că "nu va fi loc" pentru invadatori în aceste zone.
Președintele ucrainean a mai spus că nu va oferi detalii privind contraofensiva Kievului pentru că, în timp de război, acesta ar fi un lucru "iresponsabil".
Pe de altă parte, Oleksii Arestovici, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, a menționat că operațiunile declanșate de armata ucraineană în sud vor fi "lente" și vor "măcina" inamicul, notează CNN.
"Acest proces nu va fi foarte rapid, dar se va termina cu înălțarea drapelului ucrainean în toate așezările Ucrainei", a indicat el.
Update 30 august, ora 11.22. O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ajuns, astăzi, la Kiev, înainte de vizita la centrala nucleară de la Zaporojie.
Potrivit CNN, delegația AIEA s-a cazat în această dimineață la un hotel din Kiev.
Update 30 august, ora 10.03. Armata ucraineană afirmă că a străpuns prima linie de apărare a Rusiei în regiunea ocupată Herson, conform BBC.
Această ofensivă pare să facă parte dintr-o contraofensivă mult așteptată, lansată de Kiev în încercarea de a recuceri sudul țării.
Aceasta urmează după săptămâni de atacuri ucrainene menite să taie principalele rute de aprovizionare ale forțelor ruse. Armata rusă susține că trupele ucrainene au suferit "pierderi grele" în timpul unei tentative de atac eșuate.
Afirmațiile atât ale Ucrainei, cât și ale Rusiei nu au fost verificate în mod independent. Herson a devenit primul mare oraș ucrainean care a căzut în mâinile Rusiei după ce trupele au avansat în oraș dinspre Peninsula Crimeea în primele zile ale războiului.
Update 30 august, ora 09.23. Rusia s-a confruntat cu "numeroase eșecuri" cu dronele de fabricație iraniană achiziționate de la Teheran în această lună pentru a fi folosite în războiul său cu Ucraina, potrivit unui înalt oficial al administrației americane, citat de Reuters.
Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Statele Unite evaluează că Rusia a primit livrarea de vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) din seria Mohajer-6 și Shahed pe parcursul mai multor zile în această lună. Oficialul a spus că este probabil ca aceasta să facă parte dintr-un plan rusesc de achiziționare a sute de astfel de vehicule.
"Evaluăm că Rusia intenționează să folosească aceste UAV-uri iraniene, care pot efectua atacuri aer-sol, război electronic și țintire, pe câmpul de luptă din Ucraina", a declarat oficialul.
Update 30 august, ora 08.17. Armata ucraineană a rupt poziţiile frontului rusesc din sudul ţării şi au lansat contraofensiva, au anunţat surse militare de la Kiev.
Forţele ucrainene au atacat, la sol, din mai multe direcţii, cu scopul de a împinge trupele ruse pe malul estic al râului Nipru şi de a prelua controlul asupra oraşului Herson.
Update 30 august, ora 08.14. Au apărut imagini îngrijorătoare de la centrala nucleară de la Zaporojie. În imaginile surprinse din satelit, de către Maxar Technologies, se pot observa patru găuri în clădirile centralei.
Totodată, mai multe TAB-uri pot fi văzute în apropierea reactoarelor.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut că este în derulare o contraofensivă ucraineană, dar susține că eșuează, subliniind că „au fost distruse 26 de tancuri ucrainene, 23 de vehicule de luptă de infanterie, alte 9 vehicule blindate de luptă și au fost doborâte 2 avioane de atac Su-25”.
The ?? Defence Ministry has finally acknowledged ??'s offensive but as usual is v dismissive
— Francis Scarr (@francis_scarr) August 29, 2022
It claims it has "failed miserably" and come at the cost of 560 men, 26 tanks, 23 APCs and two Su-25 aircraft
Unsurprisingly, there's zero news on Russian losseshttps://t.co/vGUKXZqLUu
Trupele ucrainene au recuperat patru sate din apropierea orașului Herson, care este capturat temporar de ruși, a declarat o sursă militară ucraineană pentru CNN. „Ținta” lor principală este Herson, a adăugat sursa.
„Operațiunea a început noaptea cu bombardarea masivă a pozițiilor rusești și în spatele” pozițiilor rusești, a spus sursa, pe care CNN nu o numește din motive de securitate.
„Directia principală a atacului a fost asupra localității Pravdîne. Le-am lovit infanteria din RPD (Republica Populară Donețk) și RPL (Republica Populară Lugansk), iar ei au fugit”, a declarat sursa pentru CNN.
„Acum am eliberat patru sate. Prima lor linie de apărare a fost spartă în trei locuri”, a spus sursa militară.
Denumirile satelor eliberate ar fi Nova Dmîtrivka, Arkhanhel's'ke, Tomîna Balka și Pravdîne.
„Mulți dintre ei au fost uciși sau capturați, iar o mulțime de vehicule militare [rusești] [au fost distruse]”.
„Vom vedea cum merge treaba de aici. Ținta noastră este Herson”, potrivit sursei.
Ministerul rus al Apărării a recunoscut că este în derulare o contraofensivă ucraineană, dar susține că eșuează, subliniind că „au fost distruse 26 de tancuri ucrainene, 23 de vehicule de luptă de infanterie, alte 9 vehicule blindate de luptă și au fost doborâte 2 avioane de atac Su-25”
*
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunţat, luni, organizarea în octombrie, la Berlin, a unei conferinţe internaţionale la nivel de experţi pe tema reconstrucţiei post-conflict a Ucrainei, informează publicaţia Die Welt.
Conferinţa ar urma să aibă loc pe 25 octombrie în capitala Germaniei.
"Vom menţine susţinerea pentru Ucraina cât va fi necesar. Acest lucru este valabil inclusiv pentru reconstrucţia naţiunii distruse, urmând să fie necesare eforturile mai multor generaţii", a declarat Olaf Scholz, în cursul vizitei în Cehia, care deţine Preşedinţia semetrială a Consiliului Uniunii Europene.
Liderul de la Berlin a argumentat că este necesară elaborarea unei strategii coordonate şi reziliente pentru reconstrucţia Ucrainei. Conferinţa de la Berlin va fi organizată în coordonare cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Război în Ucraina, 29 august | Ucraina vrea direct în NATO după șase luni de război | Rusia susţine că a respins contraofensiva Ucrainei în Herson şi Mikolaiv
Război în Ucraina, 28 august | Centrala nucleară Zaporojie, transformată în unitate militară
Război în Ucraina, 27 august | Bombardamente tot mai intense în regiunea Doneţk
Război în Ucraina, 26 august | Grupul francez acuzat că produce combustibil pentru avioanele care bombardează Ucraina își vinde participația din Rusia
Război în Ucraina, 25 august | SUA cer Rusiei să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie