Antena 3 CNN Be EU Miniștrii Apărării din UE, decizie privind planul de instruire a soldaților ucraineni în țări din Uniunea Europeană

Miniștrii Apărării din UE, decizie privind planul de instruire a soldaților ucraineni în țări din Uniunea Europeană

Miniștrii Apărării din statele Uniunii Europene au convenit marți, în cursul reuniunii informale a Consiliului UE de la Praga, asupra unui plan de instruire a militarilor ucraineni, în cadrul unei misiuni europene.

Miniștrii Apărării din UE, decizie privind planul de instruire a soldaților ucraineni în țări din Uniunea Europeană
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Aug 2022   •   19:16

Conform cotidianului Le Monde, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, Josep Borrell (foto), a spus că miniștrii Apărării au decis inițierea procedurilor pentru elaborarea unui plan de instruire a militarilor ucraineni în țările europene.

"Nu este vorba doar despre război, ci și despre modul în care acesta se derulează, despre formarea militarilor. Există numeroase inițiative de formare, dar nevoile sunt enorme. Trebuie să asigurăm coerența acestor eforturi", a declarat Josep Borrell.

"Toate statele membre au fost în mod clar de acord asupra acestui punct și asupra lansării acțiunilor necesare pentru a defini parametrii unei misiuni de asistență militară a Uniunii Europene pentru Ucraina", a precizat el.

Mai multe țări din cadrul Uniunii Europene oferă deja instruire militarilor ucraineni în virtutea unor acorduri bilaterale.

Întrebat înaintea reuniunii de la Praga dacă nu crede că misiunea UE de instruire a militarilor ucraineni va conduce la escaladarea conflictului cu Rusia, Borrell a estimat că acest lucru este improbabil.

"Dar Rusia nu va fi fericită", a admis el.

Ce rol va juca România în planul Uniunii Europene

Informații privind posibila angrenare a României în efortul de instruire a soldaților ucraineni au apărut înainte de reuniunea de la Praga, tot pe baza unei declarații a lui Josep Borrell.

Astfel, membri ai armatei ucrainene ar urma să fie antrenați în România, în baza unei inițiative a Uniunii Europene, conform unei informații din publicația Defense Romania, citată de Antena 3.

Uniunea Europeană are în vedere să organizeze o misiune de "antrenament şi asistență" pentru armata ucraineană, misiune care se va derula în țările vecine Ucrainei, spunea recent șeful diplomației europene.

Acesta nu a menționat niciun stat în mod particular, însă țările care se învecinează cu Ucraina sunt Polonia, Slovacia, Ungaria și România.

Ungaria, al cărei guvern păstrează legături strânse cu Kremlinul în pofida agresiunii militare ruse în Ucraina, nu va face parte - din motive politice evidente - din inițiativa menționată de Josep Borrell, menționează sursa citată.

×
Subiecte în articol: be EU Josep Borrell militari ucraineni
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close