Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 186. Centrala nucleară Zaporojie, transformată în unitate militară | Armata ucraineană a publicat un nou bilanţ

Război în Ucraina, ziua 186. Centrala nucleară Zaporojie, transformată în unitate militară | Armata ucraineană a publicat un nou bilanţ

Război în Ucraina, ziua 186. Forţele armate ale Rusiei continuă să cucerească noi teritorii în estul Ucrainei, în special în zona Doneţk în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că situaţia de la centrala nucleară de la Zaporojie rămâne "riscantă".

Război în Ucraina, ziua 186. Centrala nucleară Zaporojie, transformată în unitate militară | Armata ucraineană a publicat un nou bilanţ
Sursa foto: Hepta | Sputnik / Ilya Pitalev
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Aug 2022   •   13:02

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ministrul ucrainean de Externe spune că centrala nucleară Zaporojie este folosit de ruşi ca unitate militară
  • Ucrainenii anunţă că peste 46.000 de militari ruşi au murit în război până astăzi
  • Bombardamente tot mai intense în zona Doneţk | Ruşii au cucerit mai multe localităţi
  • Dmitri Medvedev a declarat că războiul nu se va opri nici dacă Ucraina renunţă la NATO
  • Zelenski anunţă că situaţia de la Zaporojie rămâne "riscantă"
  • Maşina unui şef din armata Rusiei, incendiată la Moscova

Update 28 augus, ora 20.15. Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor vizita centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, „în următoarele zile”, pe fondul reluării bombardamentelor și a temerilor tot mai mari privind un potențial accident nuclear.

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că își „continuă consultările cu toate părțile în vederea trimiterii unei misiuni de experți AIEA la Zaporojie în următoarele zile pentru a contribui la asigurarea siguranței și securității nucleare acolo”, a scris duminică pe Twitter organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, citat de CNN.

Rafael Grossi este membru al echipei de experți, potrivit unui raport al New York Times, care susține că l-a văzut pe Grossi pe o listă de nume, care includea și „alți 13 experți din țări în mare parte neutre”. Pe listă nu apar experți din SUA sau Marea Britanie.

Anunțul AIEA vine în contextul în care atât Ministerul rus al Apărării, cât și operatorul nuclear ucrainean Energoatom au anunțat sâmbătă că situl centralei nucleare a fost bombardat în mod repetat în ultimele 24 de ore, acuzându-se reciproc pentru bombardamente.

Update 28 august, ora 19.50. Miniştrii de externe ai UE sunt pe cale să susţină o suspendare a acordului cu Moscova de facilitare a eliberării vizelor pentru cetăţenii ruşi, a relatat Financial Times, citând trei oficiali implicaţi în discuţii.

Autorităţile au discutat despre limitarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi, iar unele state membre au cerut interzicerea totală a vizelor turistice, însă nu există o majoritate în favoarea acestei măsuri, informează POLITICO.

Update 28 august, ora 18.30. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avertizat că ruşii pun în pericol toată Europa.

Oficialul a explicat că, în prezent, centrala nucleară de la Zaporojie este folosită ca unitate militară de forţele armate ale Kremlinului.

Update 28 august, ora 18.31. Este puţin probabil ca planul Rusiei de a-şi extinde forţele armate să aibă un impact asupra războiului din Ucraina, susține Ministerul britanic al Apărării.

Vladimir Putin a semnat recent un decret pentru a creşte personalul militar al forţelor armate ruse la peste 1,15 milioane de persoane, o creştere potenţială de 137.000 de militari, notează BBC.

Dar Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că este puţin probabil ca această creştere să sporească puterea de luptă a Rusiei, în mare măsură din cauza pierderilor continue.

Decretul preşedintelui Putin a venit pe fondul unei campanii de recrutare militară.

Au existat rapoarte conform cărora recrutorii au vizitat chiar şi închisorile, promiţând deţinuţilor libertate şi bani.

În prezent, Rusia are o limită de puţin peste un milion de militari, la care se adaugă aproape 900.000 de angajaţi civili.

Update 28 august, ora 16.35. Rusia susține că a lovit atelierele de la fabrica Motor Sich din regiunea ucraineană Zaporojie, unde se repară elicopterele pentru forțele aeriene ucrainene.

Ministerul rus al Apărării, citat de The Guardian, a anunțat că armata rusă a lovit atelierele în care erau reparate elicopterele forțelor aeriene ucrainene.

De asemenea, reprezentanții ministerului rus au afirmat că forțele ucrainene au bombardat în ultimele două zile centrala nucleară din Zaporojie.

Ucraina și Rusia continuă să se acuze reciproc de bombardamente în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Update 28 august, ora 16.11. Forțele rusești pun „întregul continent în pericol” prin utilizarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, ca bază militară, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Centrala din Zaporojie a fost supusă recent unor bombardamente severe, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc pentru aceste atacuri.

Au fost exprimate temeri că luptele ar putea provoca o scurgere de radiații.

„Timp de decenii, siguranța nucleară a rămas prioritatea principală a Ucrainei, mai ales având în vedere trecutul nostru tragic”, a declarat Dmitro Kuleba, referindu-se la dezastrul de la Cernobîl din 1986, potrivit Sky News.

„Invadatorii ruși au transformat centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară, punând în pericol întregul continent. Militarii ruși trebuie să iasă din centrală, nu au ce căuta acolo”, spune el.

În timp ce instalația este ocupată de Rusia, ea este condusă de muncitori ucraineni.

Duminică dimineață, oficialii ucraineni au afirmat că rachete și lovituri de artilerie rusești au lovit zonele din apropierea centralei, de cealaltă parte a râului Nipru.

Update 28 august, ora 13.00. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, într-o postare pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 46.750 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 250 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 1.942 de tancuri, 4.257 de blindate, 1.050 sisteme de artilerie, 202 elicoptere și 234 de avioane și echipamente de apărare.

Update 28 august, ora 11.30. Forțele armate ucrainene au lovit una dintre cele mai mari baze militare inamice de pe teritoriul uzinei „Avtocolorlit” din Melitopol, a declarat, astăzi, primarul orașului, Ivan Fedorov.

"În Melitopol, una dintre cele mai mari baze militare inamice de pe teritoriul uzinei „Avtocolorlyt” a fost distrusă. De asemenea, potrivit informațiilor preliminare, una dintre clădirile din satul Mirny, raionul Melitopol, în care se desfășurau pregătirile pentru pseudoreferendum, a fost distrusă", a fost mesajul transmis de Ivan Fedorov.

Update 28 august, ora 09.15. Departamentul de Stat al SUA a confirmat moartea unui alt cetăţean american în războiul din Ucraina. Ar fi al treilea american care moarte în timpul invaziei.

Între timp, doi voluntari americani au fost reţinuţi în Doneţk de separatiştii spijiniţi de ruşi, iar CNN a relatat că un al treilea veteran din Marina Americană este dispărut în misiune.

Maşina adjunctului şefului Statului Major General al Rusiei a fost incendiată. Yevgeny Sekretarev este responsabil cu cenzura militară. Totuşi, liderul din armata rusă nu a fost rănit în incident.

Rusia a crescut intensitatea atacurilor în zona Donețk din regiunea Donbas din estul Ucrainei în ultimele cinci zile, potrivit unui raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Cel mai probabil, separatiștii pro-ruși au făcut progrese spre centrul satului Pisky, în apropiere de aeroportul din Donețk.

Cu toate acestea, forțele rusești au obținut puține câștiguri teritoriale, arată cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să își fi sporit eforturile în Donbas în încercarea de a atrage unități ucrainene suplimentare, pe fondul speculațiilor că Ucraina plănuiește o contraofensivă majoră”, se mai arată în raport.

De cealaltă parte, preşedintele ucrainean, Volodimi Zelenski, a anunţat că situația de la centrala nucleară Zaporojie rămâne „foarte riscantă”, după ce două dintre cele șase reactoare au fost reconectate la rețea.

"Permiteți-mi să subliniez că situația rămâne foarte riscantă și periculoasă", a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina, 27 august | Bombardamente tot mai intense în regiunea Doneţk

Război în Ucraina, 26 august | Grupul francez acuzat că produce combustibil pentru avioanele care bombardează Ucraina își vinde participația din Rusia

Război în Ucraina, 25 august | SUA cer Rusiei să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie

Război în Ucraina, 24 august | Ultimul opozant proeminent la adresa lui Vladimir Putin, arestat în Rusia după o postare pe YouTube

Război în Ucraina, 23 august | Zelenski avertizează că Ucraina va recupera Crimeea

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close