Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 195. Zelenski a tras clopotul la New York | AIEA a publicat raportul după vizita la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 195. Zelenski a tras clopotul la New York | AIEA a publicat raportul după vizita la Zaporojie

Razboi în Ucraina, ziua 195. Consilierul președintelui Volodimir Zelenski i-a sfătuit pe locuitorii din Crimeea să pregătească provizii și adăposturile aeriene deoarece armata ucraineană face planuri pentru o contraofensivă în teritoriul ocupat de ruși.

Război în Ucraina, ziua 195. Zelenski a tras clopotul la New York | AIEA a publicat raportul după vizita la Zaporojie
Sursa foto: hepta / Twitter
de Andreea Ştefan    |    06 Sep 2022   •   19:51

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski a tras clopotul la Bursa din New York
  • Agenția Internațională pentru Energie Atomică a publicat raportul după vizita la Zaporojie
  • Comandantul numit de ruși în orașul Berdiansk a sărit în aer
  • Gazprom publică un clip de propagandă în care arată cum va îngheța Europa la iarnă fără gaze rusești
  • Explozie puternică în Energodar, lângă centrala nucleară Zaporojie
  • Ministrul rus de Externe avertizează cu privire la soarta acordului cerealier cu Ucraina
  • Va dura 2-3 ani până ce opinia publică rusă se va întoarce împotriva lui Putin, estimează colaboratorii opozantului Aleksei Navalnîi
  • Putin participă la exercițiul militar multinațional Vostok 2022
  • Livrările de gaze din Rusia către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 nu vor fi reluate în totalitate
  • 13 nave încărcate cu cereale au pornit din porturile ucrainene
  • Consilierul lui Zelenski, avertisment pentru locuitorii din Crimeea: ”Pregătiți adăposturile antiatomice”

Update 19:49 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sunat marți, de la distanță, clopotul de deschidere a sesiunii de tranzacționare la Bursa de Valori de la New York, în contextul în care Ucraina încearcă să atragă investiții private de miliarde de dolari pentru refacerea infrastructurii și industriilor distruse de Rusia, transmite presa internațională.

În paralel, Guvernul ucrainean a lansat o platformă cu peste 500 de proiecte în valoare de 400 de miliarde de dolari, prin intermediul căreia investitorii străini pot ajuta la refacerea economiei Ucrainei, chiar dacă războiul cu Rusia continuă.

La finalul unei reuniuni cu directori de top de la JP Morgan, Pfizer Inc şi alte companii americane, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj în limba engleză în care a anunțat că Ucraina a început deja reconstrucția economiei, la șase luni de la debutul invaziei rusești.

"Ucraina este o poveste a unei victorii viitoare și o șansă pentru voi să investiți în proiecte în valoare de miliarde de dolari, pentru a împărți victoria cu noi", a spus președintele ucrainean.

Inițiativa "Advantage Ukraine", dezvăluită prima dată la o conferință care a avut loc în Elveţia în luna iulie, se concentrează pe 10 sectoare-cheie, între care complexul militar-industrial, energie, sectorul farmaceutic, metalurgie, prelucrarea lemnului şi logistică.

Update 18:00 Inspectorii Agenției Internaționale pentru Agenție Atomică, AIEA, au asistat la bombardamente în timpul vizitei la centrala nucleară Zaporojie.

Afirmația apare în raportul AIEA, dat publicității marți.

"Deși bombardamentele continue nu au declanșat încă o urgență nucleară, acestea continuă să reprezinte o amenințare constantă la adresa siguranței și securității nucleare", se spune în document, care mai arată că tirurile de artilerie au "un impact potențial asupra funcțiilor critice de siguranță" și "pot duce la consecințe radiologice foarte semnificative în ceea ce privește siguranța".

De asemenea, raportul inventariază mai multe daune pe care inspectorii le-au observat în timpul misiunii lor la uzină.

Raportul agenției ONU cere oprirea imediată a bombardamentelor, pentru a evita orice alte daune la complexul nuclear-electric.

În vederea atingerii acestui deziderat, AIEA cere înființarea unei "zone de siguranță și protecție a securității nucleare" la Zaporojie.

"AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să conducă la înființarea urgentă a unei astfel de zone", se arată în raportul Agenției, care laudă eforturile personalului de la centrală pentru menținerea acestui obiectiv "în condiții de siguranță în timpul conflictului".

Update 17:00 Un oficial rus numit comandat al orașului ucrainean Berdiansk, situat în sudul țării, a fost rănit grav, după ce mașina sa a sărit în aer.

Informați a fost postată pe Telegram de municipalitate.

"Astăzi, 6 septembrie, în centrul orașului Berdiansk, lângă clădirea Administrației civil-militare, mașina comandantului orașului, Artem Bardin, a fost aruncată în aer. În urma exploziei, comandantul orașului a fost spitalizat în stare gravă", se spune în anunț.

Pe rețelele sociale au apărut imagini care înfățișează, aparent, vehiculul distrus în deflagrație, carbonizat de incendiul care a urmat.

Nu a fost clar imediat ce anume a provocat explozia, dar autoritățile pro-ruse au acuzat Ucraina.

"Teroriștii regimului de la Kiev continuă încercările de intimidate la adresa rezidenților din teritoriile eliberate", se mai spune în mesajul municipalității.

Update 16:00 Compania Gazprom a publicat, marți, un videoclip cu tentă apocaliptică, în care prezintă consecințele unei ierni în Europa fără gaze rusești.

Videoclipul, cu o durată mai mică de două minute și distribuit de numeroase ori pe rețelele de socializare, include o scenă în care compania rusă arată cum oprește complet livrările de gaze pe continent.

Un bărbat într-un combinezon cu sigla Gazprom este filmat din spate, în exterior, apoi în interiorul unui complex industrial.

Urmează un plan-detaliu cu o mână care răsucește un comutator. Camera surprinde apoi o turbină ale cărei palete se opresc din rotație și un indicator de presiune al cărui ac coboară la zero, după care urmează imagini cu capitale europene acoperite de zăpadă și de îngheț.

Pe fundal se aude o femeie care cântă despre "iarna mare".

Este cea mai recentă confirmare a șantajului energetic practicat de Moscova, după ce, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că problemele cu pomparea gazului rusesc prin gazoductul Nord Stream 1 au apărut "din cauza sancțiunilor".

"Alte motive care să cauzeze probleme cu pomparea nu există", a subliniat Peskov.

Update 15:01 O explozie puternică produsă marți, la prânz, în orașul ucrainean Energodar, situat lângă centrala nucleară Zaporojie, a întrerupt aprovizionarea localității cu electricitate și apă.

Informația vine de la Dmitro Orlov, primarul orașului.

"Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Energodar au semnalat o explozie puternică în oraș. După explozie, electricitatea și alimentarea cu apă a orașului au fost întrerupte simultan", a scris Orlov pe Telegram.

Declarația sa a fost redistribuită și de alți oficiali ucraineni.

Separat, autoritățile susținute de Moscova în regiune au spus că o linie electrică de transport către oraș a fost avariată de bombardamente ucrainene.

Incidentul din Energodar are loc în ziua în care AIEA este așteptată să publice raportul inspecției de săptămâna trecută la Zaporojie.

Update 14:35 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus, marți, că Occidentul nu îşi respectă promisiunea de a ajuta ca exporturile de produse agricole și îngrășăminte rusești să ajungă pe piețele globale.

Situația ridică "potențiale semne de întrebare" cu privire la angajamentul Rusiei față de importantul acord privind exportul de cereale încheiat cu Ucraina, a estimat el, conform presei internaționale.

Acordul a dus la încetarea blocadei ruse asupra exporturilor de cereale din porturile din sudul Ucrainei, reducând astfel riscul unei crize alimentare globale.

"Colegii noștri occidentali nu fac ceea ce ni s-a promis de către secretarul general al ONU. Ei nu iau decizii pentru a înlătura sancțiunile logistice care împiedică accesul liber al cerealelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale", a declarat Lavrov într-o conferință de presă la Moscova.

Chiar dacă sancțiunile vestice în mod direct exporturile de produse agricole și îngrășăminte rusești, măsurile dispuse de Occident în contextul invaziei din Ucraina fac mai dificilă contractarea de nave de transport și de asigurări pentru operațiunile comerciale ale Moscovei.

Update 13:55 Aliații lui Navalnîi anticipează că va dura "2-3 ani" până când opinia publică se va întoarce împotriva lui Putin

De la începutul invaziei în februarie, echipa lui Navalnîi se folosește de transmisiuni pe YouTube pentru a mobiliza opinia publică împotriva războiului lui Putin, având o audiență de 15 milioane de persoane în Rusia, a spus Volkov.

"Știm că activitatea noastră ajută la schimbarea lentă a opiniei publice. Va dura doi sau trei ani pentru a schimba radical atitudinea societății ruse și pentru a face războiul său (al lui Putin - n.r.) atât de nepopular încât să nu-l mai poată continua", a afirmat el.

Echipa lui Navalnîi speră să transforme alegerile locale de duminică de la Moscova într-un vot de protest prin anunțarea unui sprijin pentru 400 de candidați care spun că s-au opus conflictului.

Update 12:55 România dorește să fie parte a dialogului și a soluțiilor legate de reconstrucția Ucrainei.

O declarație în acest sens a fost făcută, marți, de premierul Nicolae Ciucă, în intervenția sa din deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR).

"România dorește să fie parte a dialogului și soluțiilor legate de reconstrucția Ucrainei. Avem deplina disponibilitate de a ne implica activ în acest proces. Maniera în care asistăm victimele războiului purtat pe teritoriul Ucrainei dă măsura umanității și responsabilității noastre", a spus șeful Executivului de la București.

Premierul a amintit în intervenția sa online de sprijinul pe care țara noastră l-a acordat celor peste 2,1 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului și au tranzitat România ori s-au stabilit aici.

Totodată, Ciucă a vorbit despre facilitarea tranzitului de cereale din țara vecină.

Nicolae Ciucă: "60% din exporturile ucrainene de cereale au trecut prin România sau au primit ajutor de tranzit din România"
"Este notabil faptul că peste 60 la sută din cerealele exportate de Ucraina au tranzitat sau au avut un tranzit facilitat de România", a indicat el.

Update 12:35 Președintele Vladimir Putin participă la manevrele militare de mare anvergură din Extremul Orient rus.

Liderul de la Kremlin a sosit deja la poligonul militar Sergheevski pentru o reuniune cu ușile închise alături de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi de șeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov.

Exercițiile, care se desfășoară în prezența mai multe țări aliate, printre care și China, sunt menite să demonstreze că Moscova are încă suficientă putere militară, chiar dacă trupele sale sunt angajate în invazia militară din Ucraina.

Exercițiul Vostok 2022 implică peste 50.000 de soldați și peste 5.000 de unități de armament, inclusiv 140 de avioane și 60 de nave de război. Manevrele se vor încheia mâine.

Update 11:35  Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a estimat luni la peste 46.000 numărul crimelor de război comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei de la începutul invaziei în 24 februarie şi a insistat asupra creării unui tribunal internaţional special pentru anchetarea şi tragerea la răspundere a celor responsabili de agresiunea împotriva ţării sale, relatează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

În cadrul unei conferinţe la Bruxelles, organizată de Centrul de Politică Europeană, Kostin a intervenit prin videoconferinţă pentru a actualiza datele colectate de autorităţile ucrainene privind crimele de război ruseşti, între care execuţii sumare, tortură, violenţă sexuală, deportări forţate sau bombardarea zonelor urbane, inclusiv şcoli, spitale sau case de locuit.

„Până în prezent, am documentat peste 46.000 de crime de război comise în contextul agresiunii ruse. Acestea au dus la moartea a 7.000 de persoane, între care 382 de copii”, a indicat procurorul ucrainean, care a precizat, însă, că această cifră nu ia în considerare „zecile de mii” de morţi în teritoriile ocupate, ca la Mariupol de exemplu.

Peste 40.000 de infrastructuri civile şi critice au fost distruse, a adăugat el, citat de Agerpres. „În ciuda acestui fapt, instituţiile statului funcţionează în mod permanent. Chiar dacă avem multe lucruri pe ordinea de zi, investigarea şi urmărirea penală a crimelor rămâne prioritatea absolută a biroului nostru”, a explicat Kostin, care a indicat că, până în prezent, au fost investigate 320 de cazuri de crime de război, în care 160 de persoane, inclusiv 15 prizonieri de război ruşi, au fost oficial inculpaţi în calitate de suspecţi.

Update 10:15 Forțele armate ale Ucrainei au publicat un nou pilanț cu pierderile pe care le-au provocat forețelor armate ruse. Astfel, peste 50.000 de militari ruși au fost uciși.

Update 09:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că noul premier britanic, Liz Truss, va ajuta țara sa să "contracareze eforturile distructive" ale Rusiei.

"Cred că împreună vom fi în măsură să facem mai mult pentru a ne proteja popoarele şi a contracara toate eforturile distructive ale Rusiei", a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres. "Esenţial este să ne păstrăm unitatea, ceea ce cu siguranţă se va întâmpla", a mai adăugat el.

Afirmând că "așteaptă cu nerăbdare" viitoarea cooperare cu Liz Truss, a cărei ţară este unul dintre principalii susţinători ai Kievului în Europa, Volodimir Zelenski a spus că aceasta "a fost întotdeauna de partea corectă a politicii europene".

Predecesorul lui Liz Truss ca prim-ministru britanic, Boris Johnson, este apreciat în mod deosebit la Kiev datorită sprijinului său puternic în faţa Rusiei.

Update 08:17 Serviciile secrete americane consideră că Moscova cumpără muniție pentru artilerie din Coreea de Nord, a relatat New York Times. Informația vine în contextul în care recent s-a aflat și că armata rusă a început să folosească drone de fabricație iraniană, transmite Reuters.

Oficiali guvernamentali americani au declarat pentru NYT că achizițiile făcute de Moscova de la regimul Kim Jong Un arată că sancțiunile au început să aibă efecte și să diminueze capacitatea Rusiei de a-și susține invazia în Ucraina.

În articolul de luni New York Times se scrie că informațiile recent declasificate nu au oferit detalii despre ceea ce a fost achiziționat, dincolo de faptul că au inclus proiectile de artilerie și rachete.

Se așteaptă ca Rusia să cumpere mai multe astfel de echipamente, mai notează publicația citată.

Update 08:00 Gigantul rus exportator de gaze a anunțat, luni, că a primit un avertisment oficial din partea autorităților de reglementare rusă cu privire la stația de compresoare Portoavia. Această stație ar trebui să pompeze gaze către Rusia prin conducta Nords Stream 1, dar se pare că nu respectă cerințele de siguranță.

Gazprom a precizat că a identificat o scurgere de ulei de motor la singura turbină aflată în funcțiune la stația Portovaia și că va întrerupe furnizarea de gaze până la remedierea problemei.

"Cauzele scurgerilor de ulei pot fi eliminate doar de o companie de reparații specializată", a transmis Gazprom, citându-i pe reprezentanții societății germane Siemens Energy, care a efectuat lucrări de mentenanță la turbinele gazoductului Nord Stream 1. 

Pe de altă parte, livrările de gaze din Rusia către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 nu vor fi reluate în totalitate până când „Occidentul colectiv” nu va ridica sancțiunile împotriva Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina, a declarat Kremlinul, potrivit Financial Times. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a dat vina pe sancțiunile UE, Marii Britanii și Canadei pentru eșecul Rusiei de a livra gaze prin conducta cheie, care livrează gaze Germaniei de la Sankt Petersburg prin Marea Baltică.

„Problemele de pompare a gazului au apărut din cauza sancțiunilor introduse de țările occidentale împotriva țării noastre și a mai multor companii”, a declarat Peskov, potrivit agenției de presă Interfax. „Nu există alte motive care ar fi putut cauza această problemă de pompare”.

Update 07:30 Rușii au reușit să câștige peste 158 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili în ultimele șase luni, de la începerea războiului, conform unui raport emis de un centru independent de cercetare, CREA.

"Explozia preturilor combustibililor fosili înseamnă că veniturile actuale ale Rusiei sunt cu mult peste cele din anii precedenți, în ciuda reducerilor volumelor exportate", subliniază raportul redactat de Centre for Research on Energy and clean Air (CREA), cu sediul în Finlanda, potrivit Agerpres

Update 07:00 Peste 282 de mii de tone de produse agricole au plecat din 3 porturi ucrainene, conform unui comunicat ucrainean al infrastructurii și se îndreaptă spre 8 țări.
13 nave au părăsit porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdenny – aceasta este cea mai mare caravană de nave de la începutul implementării „inițiativei cerealelor”. Astfel, 6 nave au plecat din portul Pivdenny, 5 din portul Chronomorsk și 2 din portul Odesa. În total, la bordul a 13 nave se aflau 282,5 mii tone de produse agricole ucrainene, care se îndreaptă spre 8 țări”, se precizează în comunicat

*
Consilierul președintelui Volodimir Zelenski i-a sfătuit pe locuitorii din Crimeea să pregătească provizii și adăposturile aeriene deoarece armata ucraineană face planuri pentru o contraofensivă în teritoriul ocupat de ruși.

Oficialul din Ucraina le-a cerut luni locuitorilor din Crimeea anexată de Rusia să pregătească adăposturi antiaeriene și să-și facă provizii, în condițiile în care Kievul avansează cu planurile pentru o contraofensivă majoră pentru a alunga trupele rusești din peninsulă.

”Cerem rezidenților din teritoriile ocupate, inclusiv din peninsula Crimeea, să urmeze recomandările oficialilor (ucraineni) în timpul măsurilor de dezocupare.

În special, să pregătească un adăpost antiatomic, să se aprovizioneze cu cantități suficiente de apă și să încarce băncile de energie. Totul va fi Ucraina", a anunțat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak pe Twitter.

Update 20:30: Ucraina a respins atacurile armateri ruse în Donețk și avansează în sudul țării

Ucrainenii au respins mai multe atacuri ale rușilor în regiunea Donețk și au reușit să recucerească mai multe sate din sudul țării, potrivit surselor din Ucraina și din SUA.

„Ceea ce am văzut în regiunea Herson, în primul rând, este continuarea unor operațiuni ofensive ale ucrainenilor. Ei continuă să facă unele mișcări înainte. Suntem conștienți de faptul că au recucerit unele sate", a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, în cadrul unui briefing cu reporterii.

Acesta a mai spus că observatorii americani au văzut „unele activități ofensive rusești ... în apropiere de Bakhmut".

„Unitățile forțelor de apărare ale Ucrainei își mențin pozițiile și împiedică inamicul să avanseze mai adânc pe teritoriul Ucrainei. Armata noastră a respins cu succes atacurile inamicului în zonele localităților Dolyna, Soledar, Novobakhmutivka, Kodema, Zaitseve, Avdiivka, Mariinka și Lyubomirivka din regiunea Donețk", a precizat Statul Major General, potrivit CNN.

Război în Ucraina, 5 septembrie | Război în Ucraina, ziua 194. A fost oprit ultimul reactor nuclear de la Zaporojie 

Război în Ucraina, 4 septembrie | Volodimir Zelenski cere UE următoarea rundă de ajutoare pentru Ucraina

Război în Ucraina, 3 septembrie | AIEA: centrala nucleară Zaporojia a pierdut legătura cu rețeaua de electricitate

Război în Ucraina, 2 septembrie | Rusia a avertizat SUA să nu livreze Ucrainei sisteme de armament cu raze lungi de acţiune

Război în Ucraina, 1 septembrie | Șeful AIEA a plecat de la centrala nucleară Zaporojie după doar câteva ore 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close