Antena 3 CNN Externe Premierul Nicolae Ciucă dezvăluie intențiile României după războiul din Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă dezvăluie intențiile României după războiul din Ucraina

România dorește să fie parte a dialogului și a soluțiilor legate de reconstrucția Ucrainei.

Premierul Nicolae Ciucă dezvăluie intențiile României după războiul din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Sep 2022   •   12:52

O declarație în acest sens a fost făcută, marți, de premierul Nicolae Ciucă, în intervenția sa din deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR).

"România dorește să fie parte a dialogului și soluțiilor legate de reconstrucția Ucrainei. Avem deplina disponibilitate de a ne implica activ în acest proces. Maniera în care asistăm victimele războiului purtat pe teritoriul Ucrainei dă măsura umanității și responsabilității noastre", a spus șeful Executivului de la București.

Premierul a amintit în intervenția sa online de sprijinul pe care țara noastră l-a acordat celor peste 2,1 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului și au tranzitat România ori s-au stabilit aici.

Totodată, Ciucă a vorbit despre facilitarea tranzitului de cereale din țara vecină.

Nicolae Ciucă: "60% din exporturile ucrainene de cereale au trecut prin România sau au avut tranzit facilitat de România"

"Este notabil faptul că peste 60 la sută din cerealele exportate de Ucraina au tranzitat România sau au avut un tranzit facilitat de România", a indicat el.

"Agresiunea rusă ne-a reamintit tuturor că principiile care fundamentează Uniunea Europeană și parteneriatul euroatlantic sunt importante și trebuie susținute. Erodarea acestor principii, demonizarea sau demonetizarea lor prin discursuri populiste şi extremiste sunt menite să afecteze negativ fundamentul societăților bazate pe drepturi, libertăți și supremația legii.

De aceea, România trebuie să își asocieze și mai pronunțat eforturile cu cele ale partenerilor cu care împărtășește aceleași valori și obiective și să redinamizeze comunitatea democrațiilor, nu doar pe continentul nostru, dar și în Asia, Africa sau America Latină", a arătat prim-ministrul român.

El a continuat spunând că "nu putem permite ca legea forței să devină substitut al ordinii internaționale bazate pe reguli și pe statul de drept".

"Acesta trebuie să rămână mesajul nostru clar și busola opțiunilor noastre de parteneriat aprofundat. Totodată, România va continua să susțină ferm alegerea europeană a partenerilor săi precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia și statele din Balcanii de Vest", a concluzionat Nicolae Ciucă.

Foto: distrugeri provocate de bombardamentele ruse la Kiev

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close