Antena 3 CNN Externe Serghei Lavrov, avertisment cu privire la soarta acordului care a înlăturat blocada porturilor ucrainene

Serghei Lavrov, avertisment cu privire la soarta acordului care a înlăturat blocada porturilor ucrainene

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus, marți, că Occidentul nu îşi respectă promisiunea de a ajuta ca exporturile de produse agricole și îngrășăminte rusești să ajungă pe piețele globale.

Serghei Lavrov, avertisment cu privire la soarta acordului care a înlăturat blocada porturilor ucrainene
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Sep 2022   •   14:33

Situația ridică "potențiale semne de întrebare" cu privire la angajamentul Rusiei față de importantul acord privind exportul de cereale încheiat cu Ucraina, a estimat el, conform presei internaționale.

Concret, Lavrov a acuzat statele din Occident că nu au relaxat sancțiunile, astfel încât Rusia să-și poată transporta mai ușor produsele agricole în străinătate.

Moscova consideră acest aspect drept o componentă-cheie a acordului mediat în iulie de ONU și de Turcia și semnat separat de Rusia și de Ucraina.

Acordul a dus la încetarea blocadei ruse asupra exporturilor de cereale din porturile din sudul Ucrainei, reducând astfel riscul unei crize alimentare globale.

Acordul cerealier, singurul progres diplomatic în șase luni de război

"Colegii noștri occidentali nu fac ceea ce ni s-a promis de către secretarul general al ONU. Ei nu iau decizii pentru a înlătura sancțiunile logistice care împiedică accesul liber al cerealelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale", a declarat Lavrov într-o conferință de presă la Moscova.

Chiar dacă sancțiunile vestice în mod direct exporturile de produse agricole și îngrășăminte rusești, măsurile dispuse de Occident în contextul invaziei din Ucraina fac mai dificilă contractarea de nave de transport și de asigurări pentru operațiunile comerciale ale Moscovei.

Ministrul Lavrov a mai spus că se află în contact cu ONU și că face presiuni asupra organizației mondiale pentru a se asigura că țările occidentale își respectă partea ce le revine din acordul privind exportul de cereale.

Acest acord rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în cele șase luni ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov blocadă acord Ucraina cereale
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close