Antena 3 CNN International News Dezvăluirea din raportul AIEA, după vizita inspectorilor internaționali la centrala nucleară Zaporojie

Dezvăluirea din raportul AIEA, după vizita inspectorilor internaționali la centrala nucleară Zaporojie

Inspectorii Agenției Internaționale pentru Agenție Atomică, AIEA, au asistat la bombardamente în timpul vizitei la centrala nucleară Zaporojie.

Dezvăluirea din raportul AIEA, după vizita inspectorilor internaționali la centrala nucleară Zaporojie
de Adrian Iclozan    |    06 Sep 2022   •   18:26

Afirmația apare în raportul AIEA, dat publicității marți.

De asemenea, echipa Agenției a observat prezența militarilor ruși și a vehiculelor și echipamentelor rusești în diferite locuri ale centralei nucleare.

Au fost reperate mai multe camioane militare la parterul sălilor turbinelor de la Unitățile 1 și 2, precum și vehicule militare staționate sub pasajul superior care leagă unitățile reactoare.

AIEA estimează că prezența personalului și echipamentelor militar creează "circumstanțe foarte solicitante" pentru angajații care încearcă să mențină operațiunile normale la complexul nuclear.

AIEA publică raportul la o zi după anunțul privind oprirea ultimului reactor nuclear funcțional la Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a publicat documentul după inspecția la centrala nucleară aflată din luna martie sub controlul trupelor ruse, relatează CNN.

Vizita a avut loc joi, după mai multe săptămâni în care oficialii Națiunilor Unite au negociat cu Kievul și cu Moscova, în contextul bombardamentelor în zona și în perimetrul obiectivului nuclear, pentru care părțile ucraineană și rusă s-au acuzat reciproc.

În aceeași zi, șeful Agenției, Rafael Grossi, s-a întors în teritoriile controlate de ucraineni.

Ultimii inspectori au plecat luni de la centrală însă doi reprezentanți AIEA au rămas acolo cu titlu permanent.

La scurt timp, Energoatom, operatorul ucrainean pentru energie atomică, a anunțat decuplarea și oprirea ultimului reactor nuclear în funcțiune la Zaporojie, pe fondul unei avarii electrice provocate de bombardamente.

AIEA cere înființarea unei zone de protecție a securității nucleare la Zaporojie

"Deși bombardamentele continue nu au declanșat încă o urgență nucleară, acestea continuă să reprezinte o amenințare constantă la adresa siguranței și securității nucleare", se spune în document, care mai arată că tirurile de artilerie au "un impact potențial asupra funcțiilor critice de siguranță" și "pot duce la consecințe radiologice foarte semnificative în ceea ce privește siguranța".

De asemenea, raportul inventariază mai multe daune pe care inspectorii le-au observat în timpul misiunii lor la uzină.

Raportul agenției ONU cere oprirea imediată a bombardamentelor, pentru a evita orice alte daune la complexul nuclear-electric.

În vederea atingerii acestui deziderat, AIEA cere înființarea unei "zone de siguranță și protecție a securității nucleare" la Zaporojie.

"AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să conducă la înființarea urgentă a unei astfel de zone", se arată în raportul Agenției, care laudă eforturile personalului de la centrală pentru menținerea acestui obiectiv "în condiții de siguranță în timpul conflictului".

×
Subiecte în articol: AIEA Zaporojie raport
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close