Antena 3 CNN International News Explozie masivă în Energodar, orașul de lângă centrala nucleară Zaporojie

Explozie masivă în Energodar, orașul de lângă centrala nucleară Zaporojie

O explozie puternică produsă marți, la prânz, în orașul ucrainean Energodar, situat lângă centrala nucleară Zaporojie, a întrerupt aprovizionarea localității cu electricitate și apă.

Explozie masivă în Energodar, orașul de lângă centrala nucleară Zaporojie
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Sep 2022   •   14:52

Informația vine de la Dmitro Orlov, primarul orașului.

"Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Energodar au semnalat o explozie puternică în oraș. După explozie, electricitatea și alimentarea cu apă a orașului au fost întrerupte simultan", a scris Orlov pe Telegram.

Declarația sa a fost redistribuită și de alți oficiali ucraineni.

Separat, autoritățile susținute de Moscova în regiune au spus că o linie electrică de transport către oraș a fost avariată de bombardamente ucrainene.

Vladimir Rogoov, un reprezentant al administrației pro-ruse, a declarat că au fost șapte lovituri de artilerie efectuate asupra orașului.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti, a transmis că forțele ucrainene ar fi bombardat Energodar și perimetrul centralei nucleare de 15 ori în ultima zi.

"Artileria ucraineană a lansat 20 de proiectile, dintre care trei asupra centralei", a indicat sursa citată.

CNN precizează că nu poate confirma susținerile formulate de părțile ucraineană și rusă cu privire la bombardamentele din zonă.

Incidentul din Energodar, în ziua în care AIEA este așteptată să publice raportul inspecției la Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică urma să publice, marți, raportul privind situația de securitate de la centrala nucleară Zaporojie, după inspecția efectuată joia trecută la acest obiectiv.

În urma vizitei, părțile rusă și ucraineană au confirmat că doi reprezentanți ai Agenției vor rămâne "permanent" la centrală, urmând să fie schimbați prin rotație.

Luni, operatorul nuclear de stat din Ucraina, Energoatom, a anunțat că centrala atomo-electrică funcționează "cu riscul  încălcării reglementărilor de siguranță referitoare la incendii și emisii de radiație".

Tot luni, Energoatom a anunțat decuplarea din rețea și oprirea reactorului nr. 6, ultimul funcțional la centrală, în urma avariilor înregistrate la liniile electrice.

Foto: canalul care asigură apa necesară răcirii instalațiilor de la centrala nucleară Zaporojie

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close