Antena 3 CNN International News Manifestanții pro-palestinieni care s-au baricadat la Universitatea Columbia au fost arestați. Poliția a intervenit în forță la New York

Manifestanții pro-palestinieni care s-au baricadat la Universitatea Columbia au fost arestați. Poliția a intervenit în forță la New York

Peste 200 de protestatari au fost arestați la Columbia University și la City College of New York, în urma unei intervenții a poliției americane, conform unor informații actualizate ale forțelor de ordine.

Manifestanții pro-palestinieni care s-au baricadat la Universitatea Columbia au fost arestați. Poliția a intervenit în forță la New York
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    01 Mai 2024   •   10:53

Intervenția a avut loc marți, la multe zile după ce protestele pro-Gaza au cuprins numeroase universități americane, într-o mișcare aparent coordonată, și după ce în presa de peste Ocean au apărut informații privind finanțarea acestor proteste din străinătate.

Marți, cele mai multe arestări au fost efectuate la Columbia University unde, potrivit poliției, circa două duzini de protestatari au încercat să împiedice intrarea ofițerilor în campus, relatează CNN, citând un oficial al autorităților.

Echipele tactice care au acționat la universitate au stabilit mai întâi un perimetru în jurul campusului, pentru a-i reține pe turbulenți.

Ulterior, ofițerii au pătruns în campus prin mai multe puncte.

Cum s-a desfășurat intervenția poliției la Columbia University

Complexul de clădiri al Columbia University are o istorie bogată în materie de proteste studențești: în secolul trecut, acest campus a devenit sediul mișcării universitare împotriva războiului din Vietnam.

Anul acesta, în ultimele două săptămâni, zona s-a transformat în epicentrul mișcării tinerilor americani în favoarea cauzei palestiniene și împotriva războiului purtat de Israel contra grupării Hamas, în Gaza.

"Eliberați Palestina!" și "Rușine să va fie!", au strigat manifestanții la sosirea polițiștilor, în timp ce reporterii relatau despre zeci de tineri încătușați și urcați în autobuze și dube ale poliției.

Însoțiți de un camion dotat cu o scară lungă, zeci de polițiști au intrat pătruns în campus și s-au apropiat de clădirea ocupată de activiști în noaptea de luni spre marți.

Polițiștii au folosit scara pentru a ajunge la o fereastră, pe care au intrat, unul câte unul, în sala Hamilton, unde se baricadaseră câteva zeci de persoane.

Pe Instagram, studenții și activiștii grupului pro-palestinian "Columbia University Apartheid Divest" au denunțat "invadarea" operată de forțele de ordine pentru a-i scoate afară din sala pe care o rebotezaseră "Hind", în memoria unei fetițe de șase ani, ucise în Gaza.

În GALERIA FOTO următoare, imagini din timpul protestelor de la Columbia University:

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Conducerea universității americane a cerut intervenția poliției

Intervenția autorităților vine după ce președinta Universității Columbia a cerut Poliției din New York, într-o scrisoare publicată marți, să mențină o prezență în campus "cel puțin până în data de 17 mai", pentru păstrarea ordinii și "pentru a împiedica instalarea unei tabere de corturi".

De asemenea, conducerea universității le dăduse protestatarilor un ultimatum până luni pentru a suspenda protestul și a evacua tabăra, însă manifestanții au decis să rămână pe loc. 

Mahmoud Khalil, un reprezentant al studenților protestatari de la Columbia University, a declarat pentru CNN că manifestațiile vor continua în campus.

"Sunt foarte încrezător că studenții vor continua această mișcare, chiar și după toată această brutalitate împotriva lor", a spus el, insistând asupra dreptului tinerilor de a protesta.

Foto principală: Ofițeri ai Poliției din New York în echipament antirevoltă au pătruns în noaptea de 30 aprilie 2024 în campusul Universității Columbia pentru a-i evacua pe protestatarii pro-palestinieni care au ocupat o clădire

×
Parteneri
Un nou val de praf Saharian vine peste România
x close