Antena 3 CNN Externe Ce au găsit ucrainenii la Izium, orașul eliberat unde 1.000 de soldați ruși ar fi fost uciși

Ce au găsit ucrainenii la Izium, orașul eliberat unde 1.000 de soldați ruși ar fi fost uciși

Contraofensiva ucraineană în nord-est i-a prins pe picior greșit pe ruși iar rezultatele continuă să se acumuleze în dreptul Kievului.

Ce au găsit ucrainenii la Izium, orașul eliberat unde 1.000 de soldați ruși ar fi fost uciși
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Sep 2022   •   13:37

Președintele Volodimir Zelenski susține că, în prezent, Ucraina a recucerit aproximativ 8.000 de km pătrați, majoritatea în regiunea nord-estică Harkov.

Aproximativ jumătate din această zonă a fost securizată, iar măsurile de stabilizare sunt încă în curs de desfășurare în cealaltă jumătate, anunță liderul de la Kiev.

Militarii Moscovei au fost alungați din orașe și sate aflate aproape de frontiera cu Rusia.

La Izium, cel puțin o mie de soldați ruși ar fi fost uciși de ucraineni iar corespondentul CNN Sam Kiley a reușit în premieră să filmeze acolo, după eliberarea localității.

Corespondent CNN: "Recapturarea orașului Izium, accelerată de armele livrate de Occident"

"A fost un avans uluitor. Acest teritoriu a fost controlat de Rusia până acum câteva zile. Acum, oferă armatei ucrainene o recoltă bogată de echipament rusesc abandonat.

Simbolul Z rusesc este pictat peste tehnica militară dar acum armele sunt gata să omoare ruși.

Recuperarea Iziumului, un premiu strategic, a fost accelerată de lovituri de precizie cu noua artilerie livrată de aliații occidentali", spune jurnalistul.

Printre multe locații care poartă urmele luptelor, Sam Kiley și echipa sau au putut filma și un centru de comandă amenajat de ruși în subsolurile  unei fabrici vechi.

În interior, o cazarmă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Corespondent CNN: "Pentru ucraineni, este de importanță critică să-i pună pe fugă pe ofițerii ruși"

"Soldații ruși dormeau aici. Iar aici dormeau ofițerii, în paturi făcute din uși vechi", descrie Sam Kiley lucrurile surprinse în bunker de obiectivul camerei.

"Erau în siguranță aici jos, sub pământ, dar nu se simțeau suficient siguri pentru a rămâne în Izium.

Pentru forțele armate ucrainene este de importanță critică să se asigure că ofițerii superiori ai armatei ruse sunt puși pe fugă.

Dacă vor face asta, forțele armate ruse se vor prăbuși complet în Ucraina și ar putea amenința longevitatea lui Vladimir Putin", continuă relatarea corespondentului CNN.

Kiley a discutat și cu un cuplu de localnici care au sărbătorit eliberarea.

Potrivit acestora, rușii au înscenat asupra civililor atacuri "false flag" (comise de militarii Moscovei și atribuite ucrainenilor, n.r.)

Localnic intervievat de CNN: "Rușii se purtau ca niște porci"

Bărbatul intervievat de Kiley spune că rușii se purtau "ca niște porci" și, înainte să fugă, au furat totul din toate casele abandonate de oameni sau din care oamenii au fost alungați.

Capturarea orașului Izium și destrămarea pozițiilor ruse de aici a rupt o verigă-cheie în lanțul logistic al lui Vladimir Putin în lupta pentru est, notează jurnalistul

"Cele mai recente succese ucrainene s-ar putea să nu fie începutul sfârșitului pentru acest război, dar nici măcar Kremlinul nu poate nega că acest capitol a fost o poveste jalnică pentru Rusia", concluzionează Sam Kiley.

×
Subiecte în articol: Izium Sam Kiley cnn
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close