Antena 3 CNN Externe Reacția SUA după ce Polonia a decis să trimită în Ucraina avioane MiG 29

Reacția SUA după ce Polonia a decis să trimită în Ucraina avioane MiG 29

Statele Unite au reacționat la anunțul făcut de Polonia, conform căruia guvernul de la Varșovia va expedia Kievului avioane de luptă sovietice MiG 29.

Reacția SUA după ce Polonia a decis să trimită în Ucraina avioane MiG 29
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2023   •   19:59

Hotărârea Poloniei de a trimite MiG-uri 29 în Ucraina este o "decizie suverană", care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să trimită avioane F-16 americane guvernului de la Kiev, a anunțat, joi, Casa Albă.

Președintele american Joe Biden a declarat că expedierile de avioane de luptă americane "nu sunt în cărți în acest moment", deși nu a exclus complet această posibilitate.

Angajamentul Poloniei - primul de acest fel la nivelul statelor NATO - de a trimite patru avioane MiG 29 pentru a ajuta la efortul de război al Ucrainei în fața Rusiei, nu modifică poziția exprimată anterior de Joe Biden, a declarat John Kirby (foto), un oficial de rang înalt în cadrul Consiliului Național de Securitate american.

"Sunt decizii suverane pe care le ia orice țară și noi respectăm aceste decizii suverane", a adăugat el.

Citește șiMâna lungă a Rusiei în Polonia: autoritățile de la Varșovia au arestat mai mulți suspecți care pregăteau diversiuni

Kirby a refuzat să facă alte comentarii pe marginea anunțului Varșoviei, spunând că nu crede că este rolul SUA "să caracterizeze decizia Poloniei într-un fel sau altul".

Primul stat care trimite avioane de luptă Ucrainei a trimis, în premieră, tancuri Leopard 2 Kievului

Polonia va expedia Kievului aparate de vânătoare MIG-29, transferul urmând să fie efectuat în următoarele zile.

Anunțul a fost făcut, joi, de președintele Andrzej Duda, citat de presa internațională.

"În prima etapă, vom transfera Ucrainei, în următoarele zile, patru aparate deplin operaționale", a spus Duda în cursul unei conferințe de presă organizate după întâlnirea cu președintele Cehiei, Petr Pavel.

Alte șase avioane de vânătoare de tip MIG-29 ar urma să fie livrate Ucrainei ulterior, a adăugat președintele polonez, precizând că aceste aparate sunt "în curs de întreținere".

Polonia va înlocui avioanele de fabricație sovietică furnizate Ucrainei cu aparate americane de tip F-35 şi sud-coreene, de tip FA-50.

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close