Antena 3 CNN Externe Recep Erdogan s-a întâlnit cu liderul Hamas la Istanbul. Turcia cere încetarea focului în Gaza

Recep Erdogan s-a întâlnit cu liderul Hamas la Istanbul. Turcia cere încetarea focului în Gaza

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat despre eforturile de a livra ajutor umanitar în Fâşia Gaza şi de a ajunge la o pace echitabilă şi durabilă în regiune în timpul unei întâlniri cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, care a avut loc la Istanbul.

Recep Erdogan s-a întâlnit cu liderul Hamas la Istanbul. Turcia cere încetarea focului în Gaza
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Apr 2024   •   20:47

 Aceasta a fost prima întâlnire dintre Erdogan şi o delegaţie Hamas condusă de Haniyeh de când Israelul a început ofensiva militară în Fâşia Gaza. Vizita lui Haniyeh în Turcia a avut loc la trei zile după ce acesta s-a întâlnit cu ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, la Doha.

"Au fost discutate chestiuni legate de atacurile Israelului asupra teritoriilor Palestinei, în special Gaza, eforturile pentru livrarea adecvată şi neîntreruptă a ajutorului umanitar în Gaza şi un proces de pace echitabil şi de durată în regiune", a precizat preşedinţia turcă într-un comunicat, informează Reuters.

Vizita a avut loc pe fondul escaladării tensiunilor în Orientul Mijlociu în urma atacului Iranului cu rachete şi drone asupra Israelului, săptămâna trecută.

"Erdogan a subliniat că Israelul nu ar trebui să beneficieze de pe urma evoluţiilor (dintre Iran şi Israel) şi că este important să se facă eforturi care să atragă din nou atenţia asupra Fâşiei Gaza", se arată în comunicat.

Turcia, membră NATO, a cerut încetarea focului

Erdogan a numit Hamas o "mişcare de eliberare", în timp ce a criticat Occidentul pentru sprijinul acordat Israelului. În cadrul întâlnirii de sâmbătă, Erdogan i-a spus lui Haniyeh că Turcia îşi continuă eforturile diplomatice pentru o încetare permanentă a focului, precum şi pentru înfiinţarea unui stat independent al Palestinei.

De asemenea, Erdogan i-a spus lui Haniyeh că "este vital pentru palestinieni să acţioneze în unitate", se arată în comunicat. Gruparea militantă palestiniană Hamas a preluat controlul în Fâşia Gaza în 2007, la un an după alegeri, în urma unui scurt război civil cu forţele de securitate ale Autorităţii Palestiniene, reducând conducerea Autorităţii Palestiniene la Cisiordania ocupată de Israel.

Eforturile de reconciliere a celor două părţi au eşuat până acum din cauza problemelor legate de împărţirea puterii.

×
Subiecte în articol: Erdogan Hamas Gaza
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close