Antena 3 CNN Externe Președintele Turciei și-a anulat participarea la COP26 "din motive de securitate". Surse turce spun însă că motivul este altul

Președintele Turciei și-a anulat participarea la COP26 "din motive de securitate". Surse turce spun însă că motivul este altul

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, luni, că și-a anulat participarea la summit-ul de la Glasgow din cauza unei neînțelegeri legate de protocolul de securitate, transmite AFP.

Președintele Turciei și-a anulat participarea la COP26 "din motive de securitate". Surse turce spun însă că motivul este altul
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Noi 2021   •   17:40

Erdogan urma să ajungă la COP26 după întâlnirea cu președintele american Joe Biden, în marja reuniunii G20 de la Roma, de la finele săptămânii trecute.

La bordul avionului cu care se întorcea în țară, liderul de la Ankara le-a spus însă reporterilor că organizatorii COP26 nu ar fi reușit să rezolve "îngrijorările" legate de securitate sesizate de delegația turcă.

"Îngrijorările de securitate" versus număr limitat de membri ai delegației turce la COP26

"Întrucât cererile noastre nu au fost satisfăcute, am renunțat să mergem la Glasgow. Nu e vorba doar de securitatea noastră, ci și de reputația țării", a spus Erdogan.

AFP citează site-ul Middle East Eye care citează, la rândul său surse turce, conform cărora organizatorii COP26 au pus o limită numărului de membri ai delegației lui Erdogan, aspect care i-a nemulțumit pe oficialii de la Ankara.

AFP amintește că parlamentul turc a ratificat anul acesta Tratatul Climatic de la Paris, adoptat în decembrie 2015 și care reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020.

Anularea participării liderului turc la COP26 vine pe fondul tensiunilor "pe multiple fronturi" între acesta și partenerii vestici, adaugă agenția franceză.

Erdogan vrea să cumpere F-16 din SUA, Biden spune că s-ar putea opune Congresul

Întâlnirea între Erdogan și Biden la G20 era cât pe ce să nu mai aibă loc, după ce președintele turc a amenințat cu expulzarea a 10 ambasadori, inclusiv a celui american, după ce aceștia și-au exprimat sprijinul față de disidentul Osman Kavala, încarcerat de patru ani și acuzat în legătură cu lovitura de stat eșuată din 2016.

Între timp, președintele turc a renunțat la amenințări, după ce ambasadele vizate au emis o declarație în care își reafirmă angajamentul de a nu se amesteca în "problemele interne" ale Turciei.

Erdogan speră să poată cumpărat avioane de luptă F-16 din SUA însă, conform AFP, Joe Biden i-a spus liderului de la Ankara că această achiziție s-ar putea lovi de opoziția Congresului SUA, preocupat de "situația drepturilor omului" în Turcia.

Relațiile turco-americane rămân complicate după decizia Ankarei de a achiziționa sisteme anti-aeriene din Rusia, remarcă AFP.

Foto: Președintele turc la reuniunea G20 de la Roma
 

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan COP26
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close