Antena 3 CNN Externe Criza diplomatică se agravează la Ankara. Președintele turc Erdogan ordonă expulzarea ambasadorilor din SUA și din alte 9 țări europene

Criza diplomatică se agravează la Ankara. Președintele turc Erdogan ordonă expulzarea ambasadorilor din SUA și din alte 9 țări europene

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a ales să accentueze criza diplomatică cu SUA și cu statele din vestul Europei, ai căror ambasadori și-au exprimat susținerea pentru un disident încarcerat de mai mulți ani fără a fi judecat, transmit AFP și Reuters.

Criza diplomatică se agravează la Ankara. Președintele turc Erdogan ordonă expulzarea ambasadorilor din SUA și din alte 9 țări europene
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    23 Oct 2021   •   17:23

Erdogan a declarat, sâmbătă, că i-a cerut ministerul de externe să îi declare 'persona non grata' pe cei 10 ambasadori.

"I-am dat ministrului nostru de externe ordinul necesar și i-am spus ce trebuie făcut: acești 10 ambasadori trebuie declarați, toți odată, persona non grata. Veți rezolva problema imediat", a precizat liderul de la Ankara.

Consecința unei astfel de etichetări este că diplomații respectivi trebuie să părăsească teritoriul Turciei.

Erdogan anunță că merge până la capăt cu ambasadorii

Președintele turc a amenințat încă din timpul săptămânii cu expulzarea ambasadorilor din SUA, Germania și din alte opt state vestice, pentru sprijinul exprimat de aceștia în favoarea lui Osman Kavala.

Filantropul și activistul Kavala, în vârstă de 64 de ani și născut la Paris, a fost încarcerat, fără a fi condamnat, încă din 2017 și a devenit simbolul intoleranței președintelui turc față de disidență, notează AFP.

Luni, ambasadorii SUA, Germaniei, Canadei, Danemarcei, Finlandei, Olandei, Noii Zeelande, Norvegiei și Suediei au dat publicității o declarație comună în care arată că ținerea lui Kavala în detenție "aruncă o umbră" asupra Turciei.

Diplomații au cerut "o rezolvare dreaptă și rapidă" a acestui caz.

Cei zece au fost convocați a doua zi la Ministerul turc de externe.

Erogan către statele occidentale: "Cine sunteți voi, să ne dați lecții?"

"I-am spus ministrului nostru de externe că nu ne permitem luxul de a-i găzdui (pe cei 10 diplomați, n.r.) în țara noastră", a fost reacția lui Erdogan, consemnată de presa turcă.

Președintele de la Ankara și-a ieșit din fire în fața reporterilor, în avionul cu care se întorcea dintr-un turneu în Africa.

"Este în atribuțiile voastre să îi dați o astfel de lecție Turciei? Cine sunteți voi?", a continuat Erdogan, conform declarațiilor transmise, joi, de radiodifuzorul privat NTV.

Kavala, disidentul nominalizat în scrisoarea ambasadorilor, riscă mai multe acuzați legate de protestele anti-guvernamentale din 2013 și de presupusa sa împlicare în lovitura de stat eșuată din 2016.

El s-a declarat nevinovat.

Anul trecut, Kavala a fost achitat pentru acuzațiile referitoare la rolul său în protestele anti-guvernamentale, însă decizia instanței a fost anulată anul acesta iar acuzațiile respective au fost combinate cu cele legate de participarea la lovitura de stat.

Grupurile pentru drepturile omului spun că acest caz este emblematic pentru felul în care regimul președintelui turc reprimă disidența.

×
Parteneri
Schimbări majore la facturile de curent! Noi informații utile pentru clienți
x close