Antena 3 Externe Republica Moldova, condamnată la CEDO pentru că a "închis ochii" faţă de violenţa domestică

Republica Moldova, condamnată la CEDO pentru că a "închis ochii" faţă de violenţa domestică

de S.T.    |    29 Ian 2014   •   08:42
Republica Moldova, condamnată la CEDO pentru că a "închis ochii" faţă de violenţa domestică
Sursa foto: Foto: masallahinsallah.wordpress.com

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Republica Moldova pentru că nu a protejat suficient o femeie împotriva violenţei fostului ei soţ, un caz care ilustrează, în opinia ei, tendinţa autorităţilor de a "închide ochii" la violenţa domestică, scrie Mediafax.

Curtea a obligat Republica Moldova să plătească 15.000 de euro ca daune morale reclamantei, în vârstă de 31 de ani, precum şi fiicei sale, în vârstă de 11 ani, pentru acte de violenţă domestică, "ignorate" de către autorităţile locale.

Potrivit judecătorilor de la Strasbourg, această ignorare poate fi analizată ca "tratament inuman sau degradant", iar cazul mamei ca un caz de discriminare.

Femeia, după depunerea mai multor plângeri pentru violenţă împotriva soţului ei, a solicitat în aprilie 2011 un ordin de protecţie, însă a trebuit să aştepte cinci luni până când cererea i-a fost aprobată.

Ea a afirmat că această întârziere relevă "discriminarea bazată pe sex, care ar proveni de la ideile preconcepute ale autorităţilor, privind rolul femeilor în societate".

CEDO i-a dat dreptate reclamantei, apreciind că autorităţile moldoveneşti "închid ochii faţă de acest tip de violenţă", iar comportamentul lor "reflectă o atitudine discriminatorie" faţă de reclamantă "ca femeie".

Chişinăul are la dispoziţie trei luni pentru a cere o reexaminare a acestui dosar la CEDO, care însă nu este obligată să-i acorde această posibilitate.

Citeşte şi:

Raport alarmant: O treime din femeile din întreaga lume au fost supuse violenţei domestice


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close