Antena 3 CNN Externe Raport alarmant: O treime din femeile din întreaga lume au fost supuse violenţei domestice

Raport alarmant: O treime din femeile din întreaga lume au fost supuse violenţei domestice

Raport alarmant: O treime din femeile din întreaga lume au fost supuse violenţei domestice
Sursa foto: Foto: masallahinsallah.wordpress.com
de S.T.    |    20 Iun 2013   •   19:23

Peste o treime din femeile din întreaga lume au fost victime ale violenţei fizice sau sexuale. Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OSM), publicat joi, acest fenomen constituie o problemă sanitară globală de proporţii epidemice.

Cea mai mare parte din acestea au fost atacate sau abuzate de soţii ori prietenii lor, iar problemele de sănătate provocate includ oase rupte, vânătăi, complicaţii legate de sarcină, depresie sau alte boli psihice, susţine raportul, potrivit Reuters şi Associated Press.

"Sistemele sanitare din întreaga lume pot şi trebuie să facă mai mult pentru femeile care sunt supuse violenţelor", a declarat într-un comunicat directorul general al OMS, dr. Margaret Chan.

Raportul, ai cărui autori sunt doi experţi în domeniul politicii sanitare, Charlotte Watts şi Claudia Garcia-Moreno, relevă faptul că aproape două cincimi (38%) din femeile victime ale crimelor au fost ucise de partenerii lor, iar 42% din femeile victime ale violenţei sexuale sau fizice au suferit leziuni grave.

Potrivit ONU, peste 600 de milioane de femei locuiesc în ţări unde violenţa domestică nu este considerată o infracţiune.

Rata violenţei domestice împotriva femeilor este cea mai ridicată în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est, unde 37% din femei au fost supuse abuzurilor fizice sau sexuale din partea soţului sau iubitului la un moment dat în viaţa lor.

În America Latină şi de Sud, rata este de 30%, iar în America de Nord, de 23%. În Europa şi Asia, rata violenţei domestice este de 25%, conform raportului.

În legătură cu acest raport, OMS a emis o serie de instrucţiuni pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii asupra modului în care pot ajuta femeile care au fost supuse abuzurilor de natură fizică sau sexuală.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close