Antena 3 CNN Externe Republica Moldova se retrage din structura parlamentară a Comunității Statelor Independente | CSI a fost înființată de Rusia după destrămarea URSS

Republica Moldova se retrage din structura parlamentară a Comunității Statelor Independente | CSI a fost înființată de Rusia după destrămarea URSS

Republica Moldova va iniția procedura de retragere din cadrul Acordului privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI).

Republica Moldova se retrage din structura parlamentară a Comunității Statelor Independente | CSI a fost înființată de Rusia după destrămarea URSS
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mai 2023   •   11:59

Anunțul a fost făcut, luni, de președintele parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu (foto).

Oficialul a precizat că decizia retragerii a fost luată în urma consultărilor cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pro-european, aflat la guvernare, și cu președintele Maia Sandu.

"După 30 de ani, a devenit foarte clar că prezența Republicii Moldova în structurile CSI nu a ajutat la rezolvarea conflictului transnistrean, nu a dus la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, nu a ferit țara de embargouri economice și șantaj energetic", a subliniat Igor Grosu.

Citește și: Mircea Geoană: "Împreună vom putea să ținem Rusia departe de teritoriul european" 

El a mai arătat că prezența în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocupare ilegală a teritoriilor suverane.

"După ce o țară fondatoare a CSI, Federația Rusă, a atacat în mod barbar un alt stat fondator al CSI, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi comunitate", a opinat Igor Grosu.

CSI a fost creată la sfârșitul anului 1991 cu Rusia, Belarus și Ucraina

Președintele Parlamentului de la Chișinău a subliniat că retragerea din acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este "un prim pas", iar autoritățile "evaluează acum următorii pași".

CSI a fost creată în data de 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Independente de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei.

Republica Moldova a aderat la acest organism în 1994.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close