Antena 3 CNN Externe Revista presei. Ameniţări cu războiul în fosta Iugoslavie. FMI vrea un "plan Marshall" pentru Haiti. GlaxoSmithKline îşi face publică cercetarea contra malariei

Revista presei. Ameniţări cu războiul în fosta Iugoslavie. FMI vrea un "plan Marshall" pentru Haiti. GlaxoSmithKline îşi face publică cercetarea contra malariei

Revista presei. Ameniţări cu războiul în fosta Iugoslavie. FMI vrea un "plan Marshall" pentru Haiti. GlaxoSmithKline îşi face publică cercetarea contra malariei
Sursa foto: revista presei
21 Ian 2010   •   04:40
Ameniţări cu războiul în fosta Iugoslavie

Liderii din fost Iugoslavie au schimbat invective ce au amintit de războaile din anii 1990, după ce preşedintele Croaţiei a ameninţat cu intervenţia armată pentru a opri încercările sârbilor de a diviza Bosnia.

Milorad Dodik, premierul jumătăţii sârbe a Bosniei, l-a acuzat pe liderul croat Stipe Mesic de paşi spre război, după un avertisment de la Zagreb.
"Dacă Milorad Dodik planifici un referendum pentru secesiune... voi trimite armata," arăta Mesic, adîugând că va "rupe regiunea sârbă bosniacă în jumătate". Ameninţarea lui Mesic a declanşat un răspuns şi în capitala Sebiei, Belgrad, transmite The Guardian.
Bosnia se pregăteşte de alegeri în acest an, iar diplomaţii şi analiştii se aşteaptă să fie marcate de un naţionalism destabilizator din partea tuturor părţilor.

Dodik este hotărât să păstreze Bosnia pe cât de divizată etnic se poate şi rezistă tentativelor internaţionale de a crea un stat mai funcţionat şi o autoritate guvernamentală centrală. El ameninţă în mod regulat cu organizarea unei secesiuni de Bosnia.

Mesic, care luna viitoare îşi încheie un deceniu de preşedinte al Croaţiei, l-a acuzat pe liderul sârb bosniac că doreşte să reinstaureze politicile sârbe de acum un deceniu de crearea a unei Serbii Mari.


FMI vrea un "plan Marshall" pentru Haiti

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a cerut, miercuri, statelor lumii să lanseze "un fel de plan Marshall" pentru reconstrucţia Haiti, stat afectat de un cutremur devastator produs în urmă cu opt zile.
"Sentimentul meu este că Haiti, stat care a fost afectat grav de mai mulţi factori, criza preţurilor alimentelor şi petrolului, de uragane şi apoi de cutremur, are nevoie de un plan amplu", a afirmat Strauss-Kahn, citat de Digital Journal.
El a arătat că este nevoie de o abordare cuprinzătoare şi nu punctuală a problemelor, pentru reconstrucţia ţării, "un fel de plan Marshall".
După al doilea război mondial, Statele Unite au aplicat aşa-numitul plan Marshall prin care a fost finanţată reconstrucţia Europei Occidentale.
Planul pentru Haiti ar trebui să includă anularea datoriilor statului haitian.


Premieră: Miniştri iran şi israelian şi-au strâns mâinile

Un ministru israelian şi unul iranian şi-au strâns mâinile, într-un rar gest diplomatic, în cadrul unui târg de turism, arăta un oficial israelian.

Miniştrii de turism din cele două state au fost prezentanţi la recepţia organizată de regele Spaniei pentru târgul de turism de la Madrid. Cei doi s-au salutat strângându-şi mâinile, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului israelian, scrie de Reuters.
"Suntem din aceeaşi regiune, iar turismul poate repreznta un pod pentru dialog şi înţelegere," ar fi declarat Stas Mezeshnikov omologului său iranian Amnon Lieberman..
Liderul iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut anterior distrugerea statului evreu şi a pus la îndoială autenticitatea Holocaustului.
Israel nu mai are relaţii diplomatice cu Iran de la revoluţia islamică din 1979.



GlaxoSmithKline îşi face publică cercetarea contra malariei

Compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) va dezvălui date care până acum erau secrete despre mii de compuşi cu potenţial anti-malarie. În plus, societatea va investi milioane într-un aşa numit Laborator Deschis pentru echipe independente de cercetare.
Compania are 13.500 de molecule care au fost testate contra parazitului ce provoacă malaria, transmite BBC News.
Unul dintre experţi aprecia că împărtăşirea datelor ar putea declanşa un avans precum cel în proiectul genomului uman.
Datele în cauză sunt rezultatul efortului de un an al GSK de a studia boala, care face circa un milion de victime pe an. Firma medicală are o bibliotecă de milioane de molecule care au fost testate contra parazitului Plasmodium ce provoacă malaria. 13.500 din acestea păreau a avea un efect, dar este nevoie de şi mai multă cercetare pentru a reduce lista la cele care au cea mai mare şansă să fie transformate în medicamente.


Antena3.ro

×
Parteneri
Salariul minim nu mai crește de la 1 iulie 2024
x close