Antena 3 CNN Externe Revista presei. Bill Clinton a pierdut Nobel-ul din cauza afacerii Lewinski. Obama, avertizat să nu facă o greşeală istorică în Afganistan

Revista presei. Bill Clinton a pierdut Nobel-ul din cauza afacerii Lewinski. Obama, avertizat să nu facă o greşeală istorică în Afganistan

Revista presei. Bill Clinton a pierdut Nobel-ul din cauza afacerii Lewinski. Obama, avertizat să nu facă o greşeală istorică în Afganistan
Sursa foto: revista presei
12 Oct 2009   •   05:19
Bill Clinton a pierdut Nobel-ul din cauza afacerii Lewinski

Deşi acordarea premiului Nobel pentru pace preşedintelui american Barack Obama a fost considerată ca o respingere a epocii republicane a lui George W Bush, adevărata ţintă ar putea fi Bill Clinton.

Fostul preşedinte democrat este privit ca fiind foarte calificat pentru premiu. A ajutat la stabilirea păcii în Irlanda de Nord şi a alocat mai mult timp decât orice preşedinte pentru pacea din Orientul Mijlociu, deşi efortul nu a avut succes, aminteşte The Times.

După plecarea de la Casa Albă a fondat Clinton Global Initiative pentru a combate problemele cu SIDA şi încălzirea globală, a lucrat mult pentru cauze nobile şi este trimisul special ONU pentru Haiti. În august a mers în Coreea de Nord, a discutat cu liderul Kim Jong-il, şi a asigurat eliberarea jurnalistelor americane închise.
Totuşi, comitetul Nobel l-a trecut cu vederea după ce a acordat premiul altor trei politicieni democraţi- Jimmy Carter (în 2002), Al Gore (vicepreşedintele lui Clinton 2007) şi acum Obama.
La Washington se speculează că actualul comitet Nobel, extrem de corect, nu poate uita legăturile lui Clinton cu Monica Lewinsky.



Obama, avertizat să nu facă o greşeală istorică în Afganistan

Senatorul republican şi fostul candidat la preşedinţie John McCain a declarat că decizia de a nu trimite întăriri în Afganistan ar fi "o greşeală de amploare istorică",.
"Cel mai mare pericol acum nu este retragerea americană. Este jumătatea de măsură care încearcă să concilieze poziţiile tuturor forţelor politice", a declarat senatorul.
Faptul "de a nu răspunde solicitărilor care au fost pus pe masă ar fi o greşeală de amploare istorică" .
Barack Obama urmează să decidă în următoarele săptămâni asupra necesităţii de a desfăşura sau nu în Afganistan cele câteva zeci de mii de soldaţi suplimentari pe care îi solicită comandantul trupelor americane şi internaţionale, gen. Stanley McChrystal, scrie Washington Post.
Armata SUA a calculat că este nevoie de circa 40.000 soldaţi, în plus faţă de cei 21.000 de oameni aprobaţi deja de Barack Obama după începutul mandatului.


Papa a canonizat cinci noi sfinţi

Papa Benedict a canonizat cinci noi sfinţi, duminică, printre care şi un preot din secolul 19 care a lucrat cu leproşii pe o insulă din Hawai.
Pontiful arăta că cei mai proaspăt canonizaţi au renunţat la sinte fără " calcule sau câştig personal ", arată The Telegraph.
Papa i-a mai canonizat pe Zygmunt Szcezesny Felinski, episcop polonez din secolului 19, doi spanioli - Francisco Coll y Guitart, care a fondat ordinul dominicanilor în sec. 19 şi Rafael Arniaz Baron, care a renunţat la un stil de viaţă luxos pentru a trăi în mănăstire.
Al cincilea sfânt este Jeanne Jugan, o franceză descrisă de Radio Vatican ca o adevărată Maica Teresa avant la lettre.


Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close